دستگاه‌‏هاي دولتي نبايد تلقي ايفاي نقش روابط عمومي‌‏ از رسانه‌‏‌‏ها داشته باشند


يك مدرس حقوق مطبوعات گفت: سازمان‌‏ها و دستگاه‌‏هاي دولتي نمي‌‏توانند انتظار داشته باشند كه رسانه‌‏ها مطابق با سياست‌‏هاي خبري و خواست‌‏هاي آنها عمل كنند؛ اين خواسته هم با موازين حقوقي و هم با اصول كار حرفه‌‏اي رسانه‌‏اي مغايرت دارد.

كامبيز نوروزي در گفت‌‏وگو با خبرنگار "ايلنا"، در خصوص حق آزادي دسترسي رسانه‌‏ها به اخبار و اطلاعات و انتشار آن، گفت: در بحث حقوق رسانه‌‏ها، با پاره‌‏اي از حق‌‏هاي اساسي برخورد مي‌‏كنيم كه معنا و مفهوم حقوق‏ و آزادي رسانه با اين حق‌‏هاي بنيادي روشن مي‌‏شود. اين حق‌‏هاي بنيادي موارد متعددي است كه بنده بر روي دو حق شامل «حق كسب خبر يا حق دسترسي به اطلاعات» و «حق انتشار اخبار و اطلاعات» تأكيد دارم.
وي افزود: بر اساس «حق كسب خبر» يا «حق دسترسي به اطلاعات»، همه رسانه‌‏ها مي‌‏توانند به تناسب سياست خبري خود به اطلاعات و اخبار به‌‏جز اخبار مربوط به «حريم خصوصي افراد» و «اسناد طبقه‌‏بندي‌‏شده» دسترسي پيدا كنند، اينكه چه موضوعي ارزش خبري دارد نيز برعهده خود رسانه‌‏ است، مثلاً براي نشريه‌‏اي خبر يك قتل مهم است و براي رسانه‌‏ ديگر خبر قطع تعدادي درخت در گوشه‌‏اي از كشور اهميت خبري دارد.
اين مدرس حقوق مطبوعات گفت: از نظر نحوه استفاده از خبر، اين حق رسانه است كه تشخيص دهد يك مطلب را چگونه، با چه كيفيتي و با چه ضريب اهميتي منتشر كند. اين موارد حتي در قانون مطبوعات نيز لحاظ شده است.
نوروزي با اشاره به مواد چهار و پنج قانون مطبوعات، گفت: در اين ماده قانوني آمده است كه «كسب و انتشار اخبار داخلي و خارجي كه به منظور افزايش آگاهي عمومي و حفظ مصالح جامعه باشد، با رعايت اين قانون، حق قانوني مطبوعات است». در ماده چهار اين قانون نيز آمده است «هيچ مقام دولتي و غيردولتي حق ندارد برأي چاپ مطلب يا مقاله‌‏اي در صدد اعمال فشار بر مطبوعات برآيد يا به سانسور و كنترل نشريات مبادرت كند»، بنابراين طبق اين مواد قانوني، نشريات در كسب و انتشار اخبار و اطلاعات، آزادي كامل دارند. البته طبيعي است كه اگر خبر كذبي منتشر شود، مسووليت آن نشريه در انتشار در اين خبر بر قوت خود باقي است.
وي با بيان اينكه هيچ مقامي در راستاي كسب اطلاعات و اخبار، حق اعمال فشار بر مطبوعات و رسانه‌‏ها را ندارد، گفت: در ماده چهار قانون مطبوعات بر اين امر تأكيد شده است، البته اين فشار ممكن است گاهي اوقات شامل تعرض‌‏هاي فيزيكي و گاهي اوقات شامل جنبه‌‏هاي سياسي و اقتصادي شود اما در هر حال هر نوع فشاري كه در راستاي جلوگيري از كسب اخبار و اطلاعات توسط رسانه‌‏ها صورت بگيرد، خلاف ماده چهار قانون مطبوعات است.
اين مدرس حقوق مطبوعات با اشاره به مجازات تعيين‌‏شده براي افرادي كه مانع دسترسي رسانه‌‏ها به اطلاعات و اخبار مي‌‏شوند، گفت: بر اساس تبصره يك ماده پنج قانون مطبوعات، «متخلف از مواد 4 و 5 به شرط داشتن شاكي، به حكم دادگاه به انفصال خدمت از شش ماه تا دو سال و در صورت تكرار به انفصال دائم از خدمات دولتي محكوم خواهد شد». بنابراين اعمال فشار براي جلوگيري نشريات از دسترسي به اطلاعات و اخبار، جرم است و براي آن نيز در قانون مجازات تعيين شده است.
نوروزي در خصوص انتقاد برخي دولتمردان از عملكرد رسانه‌‏ها، گفت: ممكن است هر مقامي -خواه دولتي يا غيردولتي- نسبت به كار رسانه‌‏ها نظر انتقادي داشته باشند. اين انتقاد تا زماني كه منجر به اقدام عملي در خصوص اعمال فشار به رسانه براي چاپ خبر يا عدم درج مطلبي در آن رسانه‌‏ها و نيز باعث ايجاد ممانعت از حق كسب اخبار و اطلاعات نشود، اشكالي ندارد و جنبه كيفري پيدا نمي‌‏كند و صرفاً يك اظهارنظر انتقادي محسوب مي‌‏شود.
وي تصريح كرد: آزادي بيان متعلق به همه آحاد ملت است و نمي‌‏توان افراد را از حق آزادي بيان محروم كرد، مگر مواردي كه متضمن اعمال مجرمانه باشد.
اين مدرس حقوق مطبوعات در مورد اينكه اگر مقامي، نماينده يك رسانه را براي پوشش اخبار مربوط به يك وزارتخانه يا سازمان دعوت نكند و به نوعي باعث عدم دسترسي خبرنگار آن رسانه به اطلاعات و اخبار آن سازمان شود، مشمول تعقيب كيفري مي‌‏شود؟ گفت: به اعتقاد بنده اگر آن مقام از حق رسانه‌‏ها در دسترسي به اخبار و اطلاعات جلوگيري كند و در اين راستا ممانعت به وجود آورد، مشمول تبصره يك ماده پنج قانون مطبوعات مي‌‏شود.
نوروزي با تأكيد بر ضرورت تعامل اصحاب قدرت و رسانه‌‏ها، گفت: در دنياي امروز مرسوم است كه اصحاب قدرت بايد يك رابطه تعاملي مثبت را با رسانه‌‏ها برقرار كنند. ايجاد رابطه مبتني بر تضاد و اتخاذ سياست‌‏هاي دفعي، معمولاً سياست‌‏هاي موفقيت‌‏آميزي نبوده است و بهتر است يك رابطه تعاملي مثبت با رسانه‌‏ها برقرار كرد. اين رابطه سودمندتر واقع خواهد شد تا اينكه رابطه‌‏اي مبتني بر تضاد و نگاه منفي يك‌‏سويه اتخاذ شود.
وي با تأكيد بر اينكه رسانه‌‏ها حق دارند سياست خبري خود را داشته باشند و بر اساس اين سياست حركت كنند، گفت: رسانه‌‏ها حقوق مشخصي دارند و نمي‌‏توان آنها را مجبور كرد كه از سياست‌‏هاي خبري ديگران تبعيت كنند. به موجب تبصره دو ماده پنج قانون مطبوعات، فقط مصوبات شوراي عالي امنيت ملي براي مطبوعات لازم‌‏الاجراست و لاغير.
اين مدرس حقوق مطبوعات با بيان اينكه رسانه‌‏ها مستقل هستند و استقلال خود را دارند، گفت: دستگاه‌‏هاي اجرايي نبايد از رسانه‌‏ها تلقي ايفاي نقش روابط‌‏عمومي را داشته باشند. اگر اطلاعات به شكل درست، صحيح، دقيق و به‌‏موقع در اختيار رسانه‌‏ها قرار بگيرد، هم آن رسانه‌‏ مي‌‏تواند بهتر به اطلاع‌‏رساني بپردازد و هم آن دستگاه اجرايي درگير مسايل حاشيه‌‏اي مربوط به اطلاع‌‏رساني نمي‌‏شود.
نوروزي خاطرنشان كرد: زماني كه انتشار اخبار و اطلاعات با تعلل صورت گيرد و نشريات نتوانند به اطلاعاتي كه لازم دارند، دسترسي پيدا كنند، طبيعي است كه خود براي دسترسي به اطلاعات وارد عمل مي‌‏شوند كه ممكن است اين عملكرد خوشايند خيلي‌‏ها نباشد.
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا