پنجمین یادمان پیرنیک‌اندیش ادبیات کودک و نوجوان، 'استاد مهدی آذریزدی' با حضور استاندار یزد، معاونان و مشاوران استاندار و جمعی از مسؤولان فرهنگی استان، در آغازین روز هفته‌ی ادبیات کودک و نوجوان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اداره‌کل کانون استان یزد، پنجمین یادمان استاد مهدی آذر یزدی، با هدف زنده نگه‌داشتن یاد پیر نیک‌اندیش ادبیات کودک و نوجوان ایران و ماندگاری شخصیت وی در خاطر کودکان امروز و بزرگ‌ترهایی که از کودکی با آثارش بزرگ شده‌اند، برگزار شد.

در این آیین، استاندار یزد، ضمن تشکر از برگزارکنندگان این مراسم گفت: این انتخاب مناسبی است که گرامی‌داشت استاد آذر یزدی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان مهد پرورش فکر کودک و نوجوان، برگزار می‌شود.
مهندس میرمحمدی به شخصیت اندیشمند آذر اشاره کرد و افزود: آذر یزدی با اینکه معلمی نداشت اما فکر بلندی داشت. درست در زمانی که ارتباط کودکان و نوجوانان ما با ورود وسایل ارتباط جمعی از منابع فکری چون مکتب‌خانه، مسجد و منبر کم‌رنگ شده بود، به موقع به امر نوشتن برای بچه‌ها، توجه و اقدام کرد و این هنرمندی آذر را می‌رساند که اگر این جایگزین برای بچه‌های آن زمان به وجود نمی‌آمد آن‌ها دچار آشفتگی ذهنی می‌شدند و به سرعت از آداب، رسوم، سنت‌ها و ارزش‌ها دور می‌شدند. 
وی به کتاب "قصه‌های خوب برای بچه‌های خوب" اشاره کرد و یادآور شد: استاد آذر یزدی، هم نام "قصه‌های خوب" و هم نام "بچه‌های خوب" را به درستی انتخاب کرد. خوبی را اصل قرار داد و ثابت کرد که این دو، یعنی بچه‌ها و خوبی با هم قرین هستند.
میرمحمدی با بیان این‌که استاد آذر یزدی اندیشه‌ورز بود، اظهار داشت: ما باید اندیشه‌ورزی را مدنظر داشته باشیم زیرا که آثار وجودی انسان‌هایی که اهل عقلانیت، فکر و اندیشه باشند جاودان و ماندگار خواهد شد.
وی عصاره‌ی زندگی آذر را در کلمه "عشق" خلاصه کرد و گفت: استاد آذریزدی، عنوان "بنیان‌گذار ادبیات کودک و نوجوان" را به حق به خود اختصاص داد. چون تا قبل از وی، آثاری که به نام ادبیات کودک چاپ می‌شد به صورتی که لازم و شایسته بود بچه‌های ما را پرورش نمی‌داد. کسانی که با این استاد بزرگوار حشر و نشر داشتند تحت تاثیر امواج وجودی مثبت ایشان هستند.
استاندار یزد، هنر دیگر استاد آذر یزدی را ساده کردن مفاهیم و مسائل سنگین عنوان کرد و افزود: برای این‌که دوران بچگی را بپذیریم باید زبان خودمان را به زبان آن‌ها نزدیک کنیم. بچه‌ها باید آزادی‌های این دوران را احساس کنند. زیرا اگر کودک ما با محدویت مواجه باشد، خلاقیتش از بین خواهد رفت. باید اجازه داد قوه تخیل در بچه‌ها رشد کند زیرا که خیال، مقدمه‌ی اندیشه است.
وی خطاب به مسؤولان و مربیان کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان تاکید کرد: امروز کانون، مهم‌ترین رسالتش این است که فکر بچه‌های امروز را پرورش دهد و پایه‌های عقلانیت را در آن‌ها بنا نهد تا جامعه‌ی ما با نسلی فکور، اندیشمند اداره شود. امروز نیاز ما به دانش، بینش، فکر و اندیشه، بیش از پیش حس می‌شود. امیدواریم کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، بوستانی باشد که همواره در آن زمینه‌ی رشد دانش، بینش، فکر و اندیشه‌ی بچه‌ها را فراهم آورد.
مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان یزد ضمن خیرمقدم به مسؤولان، فرهیختگان، هنرمندان، اساتید دانشگاه و اعضا و مربیان کانون استان، در خصوص برگزاری پنجمین یادمان پیرنیک اندیش ادبیات کودک و نوجوان گفت: هیجدهم تیرماه که در تقویم رسمی کشور به نام روز ادبیات کودک و نوجوان نام‌گذاری شده است، مصادف با پنجمین سال‌روز درگذشت این استاد بزرگوار و بنیان‌گذار ادبیات نوین کودک و نوجوان است. ما اینجا گرد هم آمدیم تا از ایشان تجلیل کرده و یاد و خاطره‌‌ی ایشان را گرامی بداریم که این آیین، نه تجلیل از شخص آذر،  بلکه تجلیل از اندیشه، آثار و ارزش‌های مدنظر او است که به جامعه منتقل کرده است.
عباسعلی دانافر تصریح کرد: عشق به کتاب، عشق به مطالعه، عشق به بچه‌ها و عشق به نوشتن برای آن‌ها از جمله ارزش‌های وجودی آذر بود که وی را ماندگار کرد و باید ارج نهاده شود. به ویژه آن‌هایی که مسوولیتی در نهادهای فرهنگی دارند باید در این زمینه تلاش کنند.
وی جامعه ادبی را مدیون و وام‌دار تلاش‌های آذر دانست و خاطرنشان ساخت: باید در دو عرصه با موضوع آذر کار شود، اول معرفی آثار و دوم نهادینه کردن ارزش‌هایی که دغدغه‌های آذر بود. نباید تلاش ما تنها در معرفی آثار آذر ختم شود، بلکه باید برای نهادینه شدن ارزش‌های آذر کار کنیم زیرا هنوز دغدغه‌های آذر وجود دارد و باید آن‌ها را دنبال کنیم. بچه‌ها را دوست داشته باشیم و از کتاب لذت ببریم و برای ترویج مطالعه کتاب تلاش کنیم تا اندیشه‌های آذر ماندگار شود.
یکی از برنامه‌های ویژه‌ی این آیین، تجلیل از اسدالله شکرانه مدیر اسبق کانون استان یزد و از دوستان نزدیک استاد مهدی آذریزدی بود که تالیفاتی نیز در زمینه‌ی شخصیت و آثار وی دارد. شکرانه همچنین یکی از بانیان اصلی ثبت "روز ملی ادبیات کودک و نوجوان" در تقویم رسمی ایران است.
بیان خاطراتی از زندگی استاد مهدی آذر یزدی توسط نزدیکان وی از جمله استاد حسین مسرت، پژوهش‌گر و محقق برجسته‌ی یزدی و مستانه فکور نویسنده‌ی کودک و نوجوان از جمله برنامه‌های این آیین بود.
پخش دو مستند کوتاه "لحظاتی با استاد مهدی آذر یزدی" و "یاد بابابزرگ قصه‌گو" ساخته‌ی روح‌الله زارع، اجرای تصنیف "یکی بود یکی نبود" توسط "گروه سنتی آفتاب" از مجتمع کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، قصه‌گویی با عنوان "آهو در طویله‌ی خران" توسط منصوره خلیلی، مربی فرهنگی مجتمع کانون و بلوتوث دو قصه بازآفرینی شده‌ی "خیاط در کوزه افتاد" و "خلیفه و حاکم" از دیگر برنامه‌های این آیین بود. 
بخش جنبی پنجمین یادمان پیر نیک‌اندیش ادبیات کودک و نوجوان نیز نمایشگاه عکس، کاریکاتور و کارت پستال با موضوع آذریزدی بود که به همت همکاران مرکز شماره دو یزد (سرای آذر) و مرکز شماره یک یزد در حاشیه‌ی این آیین برپا شد.

> مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید

 

این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید










  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا