یزدفردا:شاهکار هنری دوره صفویه «دیوان حافظ» مزین به 14 مجلس مینیاتور در موزۀ کتابخانه وزیری یزد
دیوان خطی «حافظ» مزین به 14 مجلس مینیاتور و بیش ازچهار قرن قدمت به عنوان یکی از شاهکارهای دوره صفویه و از نفیس ترین و زیباترین دیوان های حافظ موجود در کتابخانهها و مراکز اسنادی کشور که در موزۀ کتابخانه وزیری يزد وابسته به آستان قدس رضوی نگهداری می شود.
محمد رضا انتظاری، رئیس مجموعۀ کتابخانه و موزه وزیری يزد از نگهداری دیوان خطی کم نظیر خواجه شمس الدین محمد شیرازی ملقب به «حافظ» ، شاعر بزرگ وغزلسرای بی همتای ایران درگنجینه نفایس این موزه خبرداد؛ نامبرده افزود: این اثر ادبی و هنری فوق العاده نفیس از زیباترین دیوانهای خطی موجود درکتابخانه ها ومراکز اسنادی کشور محسوب می شود. وی به ویژگیهای این نسخه خطی زیبای عصر صفوی اشاره کرد و گفت: این دیوان به خط نستعلیق 14 سطری برروی کاغذ نخودی آهار مهره در224 برگ به ابعاد 23×14سانتی متر کتابت شده است. وی ادامه داد: این دیوان دارای یک سرلوح مذهب منقش با ترنج های متداخل درآغاز مقدمه وحاشیه پهن مذهب و منقش با نیم ترنج های متناظر در آغاز غزلیات می باشد. وی با بیان اینکه بین سطور صفحه پنجم این نسخه بطرز بسیارزیبایی طلا اندازی شده و مستطیل های ایجاد شده در طرفین بیت تخلص، به گل و بوته مزین و مذهب شده است افزود: از دیگر امتیازات این نسخه 14 مجلس مینیاتور بسیار ظریف و ممتاز نظیر مجالس شکارگاه و... است که متناسب با موضوع غزلیات در داخل نسخه جلوه نمایی می کند، ضمن این که تمام اوراق این دیوان دارای جدول بندی به زر تحریردار و کمند کشی به طلا می باشد.
وی خاطرنشان کرد: جلد این اثر ادبی و هنری فوق العاده نفیس روغنی دورو، برون دارای گل وبوته پرکارو داخل ترنج حاشیه ولچکی ها دارای گلهای زرین بطرز زنجیره ای و اسلیمی و درون دارای بوته جقه منقش با حاشیه زرین می باشد. انتظاربقیه ا... با اشاره به اینکه این اثر ادبی وهنری ارزشمند را یکی از فرهیختگان خیراندیش یزد بنام آقای محمد هراتی به این کتابخانه اهداکرده است اظهار داشت: درحال حاضر درگنجینه مخطوطات کتابخانه وزیری یزد تعداد 9 نسخه دیوان خطی از لسان الغیب حافظ شیرازی وتعداد21 نسخه دیوان ارزشمند خطی از دیگر شعرای متقدم و بزرگ ایران همچون کلیات شیخ مصلح الدین سعدی شیرازی، شاهنامه فردوسی، مثنوی مولوی و... وجود دارد.
گفتنی است مجموعۀ کتابخانه و موزۀ وزیری یزد به عنوان ششمین کتابخانه بزرگ وغنی کشور دارای قریب 5000 نسخه کتاب خطی، 6000 نسخه کتاب چاپ سنگی، متجاوز از 200 هزار جلد کتاب چاپی و تعداد 10 هزار جلد نشریات علمی و فرهنگی می باشد که روزانه بسیاری ازمحققان، دانش پژوهان و علاقه مندان به کتاب و کتابخوانی از این گنجینه کم نظیر استفاده می کنند.
نام خطاط و تاریخ کتابت؟؟؟
نام خطاط و تاریخ کتابت این دیوان نامعلوم است
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 24,نوامبر,2024