وقتی جلالی، سردبیر سایت یزد فردا تماس گرفت و گفت قرار یک گفتگوی خودمانی را با رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد گذاشته، اول زیاد استقبال نکردیم و بعد وقتی گفت که فقط دو نفری می رویم و کس دیگری از اصحاب رسانه و مطبوعات یزد حضور ندارند، قبول کردیم و اینچنین شد که چهارشنبه ساعت سیزده و نیم و پس از پایان کار رسمی کارمندان سازمان میراث فرهنگی، بهمراه جلالی و برای گفتگو با رضایی به سازمان میراث فرهنگی یزد رفتیم.

  اول می خواستیم بعنوان اولین سوال از رئیس غیربومی سازمان میراث فرهنگی استان یزد بپرسیم « با چه شناختی از یزد و فرهنگ مردم یزد، ریاست سازمان میراث فرهنگی یزد را قبول کرده اید» و اما این سوال را اول نپرسیدیم و گفتیم که در آخر صحبت می پرسیم و بجای آن پرسیدیم « شنیده شده که ده میلیارد تومان بودجه امسال را هنوز جذب نکرده اید و مجبورید که در مدت باقیمانده تیرماه و با شتاب این بودجه را جذب کنید و از اعتبار سه میلیارد تومانی که برای مرمت مساجد اختصاص یافته شده پرسیدیم» رضایی یک قسمت را تکذیب و یک قسمت را تائید کرد و از اعتبار دو میلیارد و هشتصد میلیون تومانی که برای مرمت چهل و دو مسجد جامع در یزد منظور شده گفت، و اینگونه بحث و گفتگوی دو ساعته آغاز شد.
    از چهار بنا شاخص و جاذبه مهم تاریخی که باعث جذب گردشگران داخلی و خارجی به یزد می شود، هیچکدام بطور کامل در اختیار سازمان میراث فرهنگی یزد قرار ندارد، و اعتبار و وجود سازمان میراث فرهنگی فقط در تزریق و اهدای بودجه به این چهار اثر تاریخی خلاصه شده است.
    باغ به «دکان» تبدیل شده دولت آباد، که «موقوفه» و در اختیار متولی است و از جانب متولی و بدون اجازه سازمان برای کسب سود بیشتر به بخش خصوصی اجاره داده شده است. آتشکده زرتشتیان که در اختیار اقلیت زرتشتیان یزد است. میدان میرچقماق که متولی میدان و اطراف آن شهرداری است، و مسجد جامع که خود هیئت امناء دارد و البته هتل های زنجیره ای که آن نیز یک سازمان و تشکیلات دیگر است.
    رضایی در صحبت هایش و با اطلاعاتی که از وضعیت گذشته و امروز میدان میرچقماق ارائه داد، جواب سوال اول را که نپرسیدیم داد و فهمیدیم که یک مدیر ستادی چه معجزه ای می تواند «طراحی» بکند، البته اگر قدرت و پشتبان داشته باشد و بتواند.
    بهرحال رضایی نیز همچون منتقدان از اینکه مغازه های اطراف میدان میرچقماق در اختیار سیگار فروشان عرب است، دلش خون بود و اما به نکته مهمتری که همان پیدا نبودن مسجد تاریخی میرچقماق در میدان میرچقماق می باشد اشاره کرد، و از اینکه مغازه های کوچک چسبیده به مسجد با شغل های مختلف غیر مرتبط با بافت میدان و مسجد، مانع پیدا نبودن مسجد شده اند گله مند بود. و البته گفت که طرحی برای خرید و جایگزین کردن مغازه ها دارند و از مغازه های زیر بازارچه قنبر گفت و از اینکه فاضلاب مغازه های جگرکی باعث از بین رفتن تکیه میرچقماق شده است و می شود گفت؛ و اما سازمان میراث فرهنگی با قانون مالکیت خصوصی که در زیر تکیه میرچقماق نیز رسوخ کرده چه می تواند بکند.
    برای بحث در باره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد دو ساعت زمان بسیار کمی بود، و اما خوشحال شدیم که فهمیدیم، رئیس جدید سازمان میراث فرهنگی یزد، اندیشه را برتر از خشت خام می داند و برای فرار از حقیقت، خود را در پشت شعار خشت خام پنهان نمی کند.
    قضاوت در رابطه با عملکرد آخرین رئیس سازمان میراث فرهنگی یزد هنوز زود است، چرا که گفتگو هنوز بپایان نرسیده، و بسیاری از حرفها گفته نشده است. پس بدون هرگونه پیش داوری بسراغ قسمت اول مصاحبه که در یزد فردا درج خواهد شد می رویم.
  ... تا بعد

سرويس عکس يزدفردا

مجید دهقانی زاده

عکاس : مجید دهقانی زاده

سایت خبری یزد فردا

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا