محمد سعید صالحی فیروزآبادی - دادستان کل کشور آقای غلامحسین محسنی اژه ای از ناتوانی عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر در سازماندهی اقدامات دادسراها ،دادگاهها ، وزارت اطلاعات ، کمیسیونهای عفو، نیروی انتظامی و ... انتقاد کرد. در این نوشته سعی می شود به جای نوشتن در مورد مواد مخدر و ستاد مبارزه با مواد مخدر در مورد قربانیان مواد مخدر یعنی جوانان و ستادی نامرئی به نام ستاد مبارزه با قربانیان مواد مخدر یا همان ستاد مبارزه با جوانان ، مطالبی نوشته شود .

محمد سعید صالحی فیروزآبادی - دادستان کل کشور آقای غلامحسین محسنی اژه ای از ناتوانی عملکرد ستاد مبارزه با مواد مخدر در سازماندهی اقدامات دادسراها ،دادگاهها ، وزارت اطلاعات ، کمیسیونهای عفو، نیروی انتظامی و ... انتقاد کرد. در این نوشته سعی می شود به جای نوشتن در مورد مواد مخدر و ستاد مبارزه با مواد مخدر  در مورد قربانیان مواد مخدر یعنی جوانان و ستادی نامرئی به نام ستاد مبارزه با قربانیان مواد مخدر یا همان ستاد مبارزه با  جوانان  ، مطالبی نوشته شود .


مشکل اصلی جوامع انسانی خود مشکلات جوامع نیست. در بدبینانه ترین حالت ذهن آدمی توانایی حل بسیاری از مشکلات را دارد . این را من از خودم نمی گویم . در کتاب آسمانی ما مسلمانان در مورد آفرینش حضرت آدم بطور صریح آیه ای با این مضمون وجود دارد : "از روح خودم در او دمیدم " . بیشتر از این شایسته نیست در این مورد توضیح داده شود چون در مورد نصوص اصحاب دعوا زیادند و گردن این نویسنده از مو باریکتر .

مشکل اصلی جوامع انسانی این است که آدمها در سه مورد با خودشان مشکل دارند :

1-در مورد مشکلاتشان آشنا نیستند

2- با مشکلاتشان آشنا هستند اما یا از هنر گفتگو در مورد مشکلاتشان با دیگران و جامعه خود برخوردار نیستند و یا اینکه در خود جرات و شهامت سوال کردن را نمی بینند .

 

3- جواب مشکلات جامعه خود را می دانند اما به علت دانستنشان با شیوه طلبکارانه با جامعه خود روبرو می شوند. در این مورد اجتماع نیز واکنشی همانند بدهکاران از خود نشان می دهد. اگر اجتماع از غنای کافی برخوردار باشد سعی می کند طلب طلبکارانش را به شیوه ای آبرو مندانه بدهد. اما چنانکه اجتماع از ثروت کافی برخوردار نباشد ، گاهی وقتها چنان پاسخ دندان شکنی را به طلبکار خود می دهد که طلبکار دهها بار به خودش ناسزا می گوید که چرا درخواست طلبش را نموده است.

در این نوشته سعی می شود به شیوه آدمهایی که با برخی از نماهای مشکلات آشنایی دارند و در حوزه هایی که آشنایی کافی وجود ندارد ، شهامت کافی برای سوال کردن وجود دارد مطالبی طرح شود . این شهامت نه شهامتی ذاتی نویسنده بلکه ناشی از طلبکار نبودن نویسنده از شخص یا اجتماع می باشد . پاسخ و جمع بندی این مطالب به عهده کسانی وظیفه پاسخگویی در این زمینه را دارند .

اما شرح نماهای مختلف جوانان و طرح سوالات در مورد مشکلات جوانان که بسیاری از آنها می تواند باعث گرفتاری جوانان در دام مواد مخدر شود:

- کشورمان زندانیان زیادی به علت قاچاق مواد مخدر دارد. هر ساله افراد زیادی به علت قاچاق مواد مخدر اعدام می شوند. یکی از عللی که بالا بودن سرانه آمار اعدام شدگان هم به علت مواد مخدر و قاچاق آن است. با وجود این هم ، هنوز این مشکل در کشورمان حل نشده است.

-جوانی سالهای نا آشنایی یک انسان با بسیاری از تجربیات و آگاهیهای بشری است . به علت نداشتن این آگاهیها و تجربیات جوانان هر روزه در معرض تصمیم گیریهای اشتباه می باشند . بعد از انجام این تصمیمات در بسیاری موارد جوانان متوجه اشتباه خود شده و تجربه می اندوزند . تا چه مقدار می توان از اشتباهات جوانان گذشت کرد؟ البته زندگی هم مانند رانندگی است در بعضی تصادفات آدم زنده نمی ماند تا تجربه بیندوزد.

-جوانان ایرانی بر دو دسته اند : جوانانی مقید و باورمند به جامعه خود و ارزشهایش و جوانانی کم باور یا بی باور به جامعه و ارزشهایش . در گذر زمان هر دو دسته دائما در حال یارگیری از یکدیگر و قاپیدن عضو جدید از گروه مقابل خود می باشند.

- یک سوال مهم اینجا طرح می شود: آیا اجتماع و مدیریت اجتماعی بایستی تنها برای جوانان باورمند به جامعه و ارزشهایش برنامه ریزی نماید و بقیه جوانانش را به کنار گذاشته تا رقبای کشورمان آنان را آنطور که می خواهند تربیت کنند؟

-نمی خواهیم همانند کبکی باشیم که دائما سر خود را زیر برف می کند تا خطر را نبیند. بخش بزرگی از جوانان کشورمان به موسیقی گوش می کنند. بخش بزرگی از نیاز جوانان به موسیقی نه در داخل کشور بلکه به وسیله رقبا و دشمنان کشورمان تولید می شود.

-در مورد جوانان دسته اول نیز در مواقعی کشور ما نبرد را به رقبا باخته است. آخرین نمونه آن داستان غمناک انتخابات سال 88 بود که با یک اشتباه کسانی که سالها مورد اعتماد نظام سیاسی کشور بودند برخی از جوانان مذهبی سرخورده شدند.

-در دوران جوانی غریزه بسیار نیرومندی به نام غریزه جنسی ظهور می کند. غریزه ای که باعث بیشترین جرم و جنایت و قتل و غارت و کشت و کشتار در جامعه بشری شده است. تا به آنجا که عامل تخریب و ویرانی شکوهمندترین یادگار تاریخی کشورمان یعنی تخت جمشید را همین عامل می دانند. نیرومندی چنین غریزه ای در دوران کنونی صد چندان شده است و قابل مقایسه با تاریخ گذشته بشر نیست. علت آن نیز همانگونه که همه می دانیم گسترش ارتباطات بشر امروز و یادگیری روشهای جدید زندگی بوسیله ماهواره ، اینترنت و مانند اینها می باشد. به علت بیشتر شدن سطح انتظارات آدمها بسیاری از جوانان شجاعت توانایی تشکیل خانواده را در خود نمی بینند. بسیاری از این جوانان برای فراموش کردن موقت این نیاز خود به مواد مخدر روی می آورند.در بسیاری موارد مدیریت بهداشتی کشورمان برای کنترل و جلو گیری از شیوع بیماریها با این غریزه درگیر است. مدیریت سیاسی و مذهبی و برنامه ریزان اجتماعی چگونه با این موضوع روبرو خواهند شده و چه برنامه هایی برای مدیریت جوانی در هر دو دسته جوانان کشورمان طراحی نموده اند؟

-نظام سیاسی کشور به هر دو دسته جوانان کشورمان به سطحی از اعتماد و باورمندی متقابل نیازمند است . در غیر اینصورت تمامی برنامه های اجتماعی کشورمان عقیم خواهند ماند. آیا تمامی حوزه های مختلف اجتماعی اعم از مدیریتهای تقنینی ، اجرایی ، قضایی ،مذهبی و دانشگاهی دست به دست یکدیگر خواهند داد تا جوانان به این باور برسند که سازمانی نامرئی به نام سازمان مبارزه با جوانان در کشورمان وجود ندارد؟

مطالب فوق بخش ممنوعه ای بود که بسیاری از برنامه ریزان اجتماعی ورود به آنها را برای آینده کاری خود مناسب نمی دانند. امید با کنار هم قرار دادن این بخش با سایر دستاوردهای  کارشناسان امور اجتماعی گامی جدی به سوی حل مشکل مواد مخدر در کشورمان برداشته شود.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا