یزدفردا "پیچیده شدن جوامع و ظهور مشکلات و نیازهای گوناگون و متنوع، منجر به بروز فشارهای روانی و اجتماعی بر افراد و نیاز به سازگاری بیشتر با محیط اجتماعی شده است.
طلاق یکی از انواع گسیختگی خانواده است که آمار آن در جامعه ایران طی سال های گذشته تا به امروز رو به فزونی گزارده و بالطبع آسیب هایی را نیز در جامعه به دنبال داشته است.
طلاق و فروپاشی خانواده ضمن بر هم زدن تعادل روانی- عاطفی افراد خانواده، موجب بروز آسیب های اجتماعی مانند فرار فرزندان از خانواده، اعتیاد، سرقت، قتل و ... می شود. با توجه به آسیب های اجتماعی پیامد طلاق و آثار بدی که به سلامت روانی – عاطفی افراد خانواده و به خصوص کودکان دارد، بایستی تدابیر لازم برای حفظ و انسجام خانواده به کار برد.
طلاق به هر دلیلی درست یا نادرست، پیامدهایی برای خانواده و جامعه دارد . طلاق یك مشكل فزاینده و در حال رشد است که نشانه ای از: وضعیت نامناسب ساختار اجتماع، ارزشهای جمعی و فردی، الگوهای نامناسب پیوند بین افراد میباشد.
زوجینی كه طلاق گرفته اند همواره علل مختلفی را به عنوان عامل طلاق خود بیان می كنند در نتیجه یك مشكل یا علت همیشه دلیل طلاق نیست و برحسب شرایط و ویژگی های زوجین علت طلاق می تواند متفاوت باشد.
در مجموع می توان مهمترین عوامل مؤثر بر طلاق در استان یزد را به شرح ذیل عنوان کرد:
1-نداشتن مهارت های زندگی و ارتباطی در زوجین از جمله مهارت همسرداری، افزایش صمیمیت، جرأت مندی، همدلی، ارتباط مؤثر، حل مسأله و کنترل خشم و هیجانات و سایر مهارت ها که می تواند عمده ترین دلیل برای بسیاری از آسیب های اجتماعی از جمله طلاق و اعتیاد باشد.
2-اعتیاد به مواد مخدر که خود ناشی از نداشتن مهارت های زندگی از جمله مهارت جرأت ورزی در افراد است و عامل مهمی در استان یزد برای طلاق است.
3-پایین بودن (مهارت) سواد رسانه ای: بسیاری از طلاق ها ناشی از تأثیرات شبکه های ماهواره ای و شبکه های اجتماعی تلفن همراه (فضای مجازی) می باشد، چراکه ناتوانی در شناسایی تکنیک های جنگ نرم و روانی دشمن موجب تأثیرپذیری تدریجی و تغییر سبک زندگی می گردد، که خود مشکلات زیر را دربر دارد:
- تغییر نگرش به هنجارها و ناهنجاری ها و عوض شدن جای آنها (قبح طلاق، بدحجابی و ... شکسته می شود.)
- افزایش روابط نامتعارف دختر و پسر (روابط پیش از ازدواج)
- افزایش روابط فرازناشویی (خیانت زوجین، ارتباط با جنس مخالف و ...)
- افزایش سن ازدواج.
- انتخاب نادرست همسر از روی هیجانات و عشق های کاذب و حتی با فواصل سنی زیادکه این مشکلات، خود عاملی برای افزایش طلاق می باشند.
- و از جمله موارد دیگر: اختلاف طبقاتی زوجین، آرزوهای بلند و زیاده خواهی یكی از زوجین، عدم تفاهم زوجین، اختلاف سطح تحصیلات، پرخاشگری و تندخویی یکی از طرفین، خود رأیی واستبداد در خانه و سلطه جوئی، ازدواجهای احساسی و عشق های كور، رواج روز افزون فردگرایی، تقلید كوركورانه از فرهنگ بیگانه و ....
عواقب و پیامدهای اجتماعی طلاق عبارتند از :
افزایش فساد اخلاقی و فحشا در جامعه
ایجاد روحیه پرخاشگری در جامعه
بحرانهای اقتصادی در خانواده و عواقب آن در جامعه
افزایش بیماریهای روانی، همچنین بروز ناسازگاری ها و رفتارهای ضد اجتماعی خانواده و حتی فرزندان طلاق.
پرخاشگری و ناسازگاری کودکان طلاق، افزایش فرار از منزل، اعتیاد و ولگردی آنان.
کاهش میل ازدواج در دیگر افراد خانواده به ویژه بچه های طلاق.
افت تحصیلی، خودکشی زن یا شوهر و حتی فرزند طلاق و....
پیشنهادات:
افزایش مهارت های زندگی درطول زندگی بویژه در سنین پایین.
برگزاری کلاس های آموزش مهارت های همسرداری ( زناشویی و فرزند پروری) قبل از ازواج.
آمادهسازی افراد جامعه برای زندگی مشترک با تدوین برنامههای درسی مناسب در مدارس و دانشگاهها
استفاده مناسب از رسانهها در امر اطلاع رسانی شیوه صحیح همسرگزینی و مهارت آموزی جوانان در این زمینه
ارتقاء سطح سواد رسانه ای و مبارزه با جنگ نرم.
تهیه و تنظیم: سروان "فضل ا... میرجلیلی"
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 24,نوامبر,2024