به مناسبت یکصدمین سال ابداع نظریه نسبیت عام انیشتین سمینار علمی گرانش و اصل هولوگرافی با حضور معاون پژوهشی پژوهشگاه دانش‌های بنیادی سه‌شنبه ۱۷ آذماه جاری در دانشکده فیزیک دانشگاه یزد برگزار شد.

به گزارش دریافتی از دانشکده فیزیک در این سمینار دکتر محسن علی‌شاهیها، معاون پژوهشی و همچنین عضو پژوهشکده فیزیک پژوهشگاه دانش‌های بنیادی در حضور جمع زیادی از دانشجویان و اعضای هیأت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه یزد درباره گرانش و اصل هولوگرافی صحبت کرد.

دکتر علی‌شاهیها توضیح داد اصل هولوگرافیک  یک نظریه در گرانش کوانتومی و نظریه ریسمان است. این نظریه را به جرارد توفت، لئونارد ساسکیند، و چارلز تورن نسبت می‌دهند. بر اساس این نظریه، حجم یک فضا را می‌توان در مرزهای آن فضا همانند یک هولوگرام توصیف کرد. از این طریق، جهان فیزیکی را می‌توان یک هولوگرام دانست که اطلاعات آن در افق گرانشی کیهان توصیف شده است.
سخنرانی وی با معرفی چهار نیروی مهم در طبیعت ادامه یافت که عبارتند از نیروی گرانش،  نیروی الکترومغناطیسی،  نیروی قوی هسته‌ای و نیروی هسته‌ای ضعیف. نیروی گرانشی اولین نیروی شناخته شده توسط بشر بود و حالا معلوم شده که درباره این نیرو هیچ نمی‌دانیم. حدود نود درصد برهمکنش‌ها  در طبیعت به وسیله نیروی الکترومغناطیسی اتفاق می‌افتد. هر ذره جرم‌دار برهمکنش گرانشی دارد. مشکل اصلی این است که نمی‌توان به طور کوانتومی گرانش توضیح داد.
دکتر علی‌شاهیها در این سمینار به طور کیفی نشان داد که نظریه‌های فیزیک بنیادی با در نظر گرفتن اثرات گرانشی یک توصیف هولوگرافیک دارد. بدین معنی که اطلاعات یک نظریه در یک بعد دلخواه با یک نظریه دیگر در یک بعد کمتر داده خواهد شد.










  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا