قـلـیـان! /// اطلاع رسانی یزد
یزدفردا"سرویس اجتماعی "حوادث"پلیس استان یزد : از قدیم الایام کشیدن قلیان در قاره هند مرسوم بوده است. سیستم کار قلیان بر پایه استفاده از حرارت غیر مستقیم و فیلتراسیون آب استوار است.
کشیدن یک نخ سیگار حدود 5 دقیقه طول می کشد در حالی که کشیدن یک سره قلیان حدود 45 دقیقه به طول می انجامد. بنا بر این حجمی از دود که در اثر کشیدن قلیان وارد بدن انسان می شود خیلی بیشتر از دود سیگار است. تنباکوی مصرفی در قلیان حدود 400 نوع ماده سرطان زا ایجاد می کند که به دستگاه تنفسی انسان صدمه وارد می کند.
تصور عامه بر این است که چون دود قلیان از داخل آب عبور می کند ضرر کمتری دارد. اما مطالعات اخیر نشان می دهد، آنهایی که قلیان می کشند در مقایسه با سیگار ها ، نیکوتین بیشتری را به بدن خود راه می دهند، زیرا حجم بیشتری از دود وارد بدن آنها می شود.
به دنبال کشیدن قلیان، نیکوتین و کوتینین، ادرار، پلاسمای خون و بزاق دهان بالا می رود بنا بر این بر خلاف تصور عامه، کشیدن قلیان، عادت درستی نیست. استعمال قلیان مانع بروز اثرات مرگبار تنباکو و متابولیت های حاصله از آن بر بدن نمی گردد.
قلیان و سلامتی
دود حاصله از تنباکو با عبور آب موجود در محفظه شیشه ای قلیان سرد می شود و با گذر از یک لوله قابل انعطاف وارد دستگاه تنفسی فرد می شود. آب داخل محفظه قلیان بخشی از مواد مضر موجود در قیر تنباکو را از آن جدا می سازد قیر حاوی تمام عوامل موتاژنیک و سرطان زای موجود در تنباکو است. به عنوان مثال در سیگار در اثر اکسیداسیون تنباکو هیروکربورهای عطری معطر ( PAH ) ایجاد می شود که خود به ایجاد قیر و حمل نیکوتین کمک می کند. اما در مورد قلیان هیدروکربورهای گازی در آب کاسه قلیان به حالت اشباع می رسند در نتیجه در دود قلیان PAH دیده نمی شود. در هر صورت دود خروجی از محفظه آبی قلیان به مقدار کمی نیکوتین دارد. کشیدن قلیان ضربان قلب را بالا می برد. فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و فشار خون شریانی را افزایش می دهد.
قلیان وسیله ای شیک اما سرطان زا
منوکسید کربن، نیکوتین، قیر و فلزات سنگین که در دود قلیان وجود دارد تاثیرات مخرب جبران ناپذیری برای سلامت انسان دارد. میزان منوکسید کربن و سرطانزاهای دود قلیان بیشتر از دود سیگار است. با افزایش اندازه قلیان درصد حجمی منوکسید کربن موجود در دود قلیان کاهش می یابد.
قلیان های میوه ای
پوست میوه ها را تخمیر می کنند و با ملاس یا گلیسیرین مخلوط می نمایند. اگر این مخلوط با زغال سوزانیده شود آکرولئین تولید می شود. آکروائین یک ماده سرطانزا است که به ویژه باعث سرطان مثانه می شود به علاوه در اثر استفاده مشترک از قلیان بیماری های زیادی به وسیله دهانه قلیان به افراد منتقل می شود.
گرد آورنده : مركز اطلاع رسانی فرماندهی انتظامی استان یزد
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 22,نوامبر,2024