دکتر فلاحتی مسوول بیماریهای واگیردار مرکز بهداشت شهرستان یزد در این نشست با اشاره به اینکه اخیرا در کشور عراق بیماری وبا و در کشور عربستان بیماری کورونا شایع شده است و الزامی است که همه افراد در خصوص این بیماریها و پیشگیری از آن اطلاعاتی داشته باشند گفت: برای اولینبار در سال ۹۱ تعدادی پزشک و پرستار اردنی به بیماری مرموزی مبتلا میشوند که منجر به فوت دو تن از آنان میشود و در همان سال یک پزشک عربستانی با نمونهگیری و آزمایش بر روی ترشحات تنفسی این نوع بیماران که پس از بررسی در کشور هلند نهایتا، ویروس کورونا کشف میشود.
وی افزود: بعد از بررسیهای انجام شده منبع و مخزن اصلی این بیماری را در شتر و در کشور عربستان کشف کردند. به دلیل اینکه عربها از این حیوان زیاد استفاده میکنند و در کنار خود دارند این بیماری از این حیوان به انسان منتقل شده است.
به گفته وی شایعترین راه انتقال این بیماری از طریق سیستم تنفسی مثل عطسه و سرفه است و تماسهای مستقیم با این بیماران و یا وسایل بیمار مثل ملحفه، ماسک و یا ... که ترشحات بدنی بیمار مثل عرق، ادرار و... روی آن باشد میتواند آلودهکننده باشد و با تماس با آنها بیماری قابل انتقال است و تاکید میشود با افرادی که مشکوک به بیماری کورونا هستند تماس مستقیم برقرار نشود.
دکتر فلاحتی گفت: دوره کمون بیماری (دورهای که عوامل بیماریزا (میکروبها) در بدن بیماربدون علائم ظاهری پیشروی کنند و سپس علائم ظاهری آن بیماری آشکار میگردد) دوهفته است که از روز چهارم به بعد به نوعی میتواند به راحتی بیماری را منتقل کند و به همین دلیل اخیرا زمان بازگشت حاجیان از مکه مرکز بهداشت تاکید داشت مردم حداقل دوهفته دیرتر برای بازدید آنها بروند، متاسفانه درصد کشندگی این بیماری بالاست بهویژه در افراد سالمند و کودکان این بحث بسیار جدی است.
وی تصریح کرد: علائم این بیماری تب (بالای ۳۸درجه)، سرفه، خشونت صدا و مشکل تنفسی، مشکلات هورمونی و ریوی و علائم سیستم گوارشی مثل اسهال و نهایتا نارسایی کلیه میتواند اتفاق افتد و با توجه به مشکلات ریوی که ایجاد میشود ممکن است بیمار به کما برود.
وی افزود: بزرگترین علائمی که میتوان به آن مشکوک شد که فرد به بیماری کورونا مبتلا شده تب و سرفه است. این بیماری درمان خاصی ندارد جز این که بیمار بستری شود و درمان حمایتی روی بیمار انجام شود و تب و مایعات بیمار کنترل شود.
کارشناس بیماریهای واگیردار در خصوص مواردی که باید رعایت شود گفت: افراد بیمار باید از لحاظ بهداشت دهان و دندان در مواقع عطسه و سرفه با دستمال جلوی دهان خود را بگیرند و دستمال مصرفی را در نایلون و در سطل زباله دردار بیندازند، همچنین زدن ماسک، شستن دستها با آب و صابون، رعایت فاصله تا یک متر با افرادی که مشکلات تنفسی دارند و رعایت بهداشت فردی از جمله مواردی است که باید رعایت شود.
وی در ادامه درخصوص بیماری وبا گفت: این بیماری یک بیماری واگیردار عفونی است که تنها مخزن آن انسان است و از طریق آب و غذا منتقل میشود. این بیماری باعث تولید سم در روده میشود که مشکلاتی را ایجاد میکند که شخص دچار اسهال شدید و بدون تهوع و استفراغ میشود.
وی تاکید کرد: آبهای غیر آشامیدنی و آبهایی که از شرب بودن آن مطمئن نیستید باید ابتدا بجوشانید. به گفته وی راههای انتقال این بیماری تماس مستقیم، دستهای آلوده، تماس با مواد مدفوعی مثل آبهای آلوده به مدفوع و ... است. دوره کمون این بیماری دو تا سه روز و گاهی چند ساعت و بلافاصله بعد از مصرف مواد غذایی آلوده است و افرادی که مشکل صفراوی، گروه خونی O، افرادی که ناراحتیهای گوارشی و مشکل ایمنی دارند بیشتر در آنها دیده میشود.
دکتر فلاحتی با اشاره به مشکلات گوارشی اخیر دانشجویان دانشگاه یزد گفت: مشکلات گوارشی که چند تن از دانشجویان دانشگاه اخیرا به آن مبتلا شده بودند طبق بررسیهایی که مرکز بهداشت شهرستان انجام داد مشخص شد سلفهای دانشگاه هیچگونه مشکلی نداشتند و بیماری گوارشی از طریق شخص به شخص منتقل شده بود. بسیاری از بیماریهای اسهالی از جمله اسهال خونی به راحتی با یک دست آلوده و رعایت نکردن بهداشت قابل انتقال است.
مهندس خردادمهر کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان یزد نیز در ادامه این نشست در خصوص رعایت بهداشت محیط مواردی را ذکر کرد.
وی با بیان اینکه در این شرایطی که در حال حاضر زندگی میکنیم برای داشتن عمر طولانیتر باید چهار مرحله در بهداشت محیط رعایت شود، بهداشت فردی، بهداشت ساختمان و ابزار کار و بهداشت مواد غذایی.
وی با اشاره به اینکه ما تقریبا در بهسازی ساختمانها مشکلی نداریم گفت: بیشترین مشکلات ما در حال حاضر بهداشت فردی و بهداشت مواد غذایی است.
خردادمهر با بیان اینکه با رعایت بهداشت فردی عمرمان طولانیتر خواهد شد، افزود: الزامیترین و مهمترین مورد در بهداشت فردی شستن صحیح دست با آب و صابون و خشک کردن به روش صحیح است.
وی در خصوص بهداشت مواد غذایی گفت: در رعایت بهداشت مواد غذایی مقدار و زمان بسیار مهم است. شستشوی دقیق ظروف و مواد غذایی باید به دقت انجام شود. به طور مثال برای شستن و ضدعفونی کردن سبزیجات باید مقدار مناسب از مواد ضدعفونیکننده و زمان لازم در آن رعایت شود.
به گفته وی ما در شرایطی که زندگی میکنیم باید تمام مواد غذایی را به صورت تازه مصرف کنیم. غذاهای فریز شده خاصیت چندانی ندارند و مقاومت بدن را پایین میآورند.
کارشناس بهداشت محیط با اشاره به مواد غذایی بسته بندیشده در بازار که بسیار مورد استفاده مردم است تاکید کرد: باید به مشخصات و شناسنامه روی بسته دقت شود. پروانه ساخت، نشان وزارت بهداشت و درمان و نام و تاریخ آن بسته توجه شود اگر هرگونه مشکل کوچکی داشت نباید از آن استفاده کرد.
وی افزود: شرایط نگهداری مواد غذایی را رعایت کنید. بطریهای آب معدنی یکبار مصرف است و بعد از باز شدن، بطری آن دیگر قابل استفاده مجدد نیست و باید دور انداخته شود.
وی تصریح کرد: در خوابگاهها باید بهداشت محیط رعایت شود همچنین در سلفها نیز از ورود افراد متفرقه جلوگیری کنیم و بهداشت محیط و مواد غذایی را رعایت کنیم. ما باید ابتدا از رعایت بهداشت شروع کنیم. اول پیشگیری و بعد به درمان برسیم.
به گفته خردادمهر استفاده از فستفودها و متاسفانه کشیدن قلیان مشکلات و معضلاتی است که اخیرا زیاد شده است و باعث مشکلات شدیدی در انسان خواهد شد.
وی تاکید کرد: ما باید خودمان مراقب خود باشیم و برای بهسازی محیط با توری زدن پنچرهها، ایجاد محفظ برای چاههای خانه اعم از آشپزخانه، سرویسها و استفاده نکردن از مواد شیمیایی در هنگامی که داخل منزل هستیم الزامی است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 22,نوامبر,2024