در مراسم افتتاحیه چهل و ششمین کفرانس بین‌المللی ریاضی ایران که روز سه‌شنبه سوم شهریورماه جاری در تالار دکتر جلیل شاهی دانشگاه یزد برگزار شد، دکترای افتخاری آموزش ریاضیات این دانشگاه به پروفسور شریل الیزابت پرگر ریاضیدان استرالیایی اعطا شد.

به جای دشمنی‌کردن، مشکلات را حل کنیم

در این مراسم که با حضور استاندار یزد و جمعی از فرهیختگان و ریاضی‌دانان داخل و خارج از کشور برگزار شد، رییس دانشگاه یزد با خیر مقدم به حاضران با بیان حدیث «دوست هرفرد عقل اوست و دشمن هر فرد جهل اوست» از امام رضا(ع) افزود: با توجه به موضوع کنفرانس که ریاضی است به نحوی می‌توان از این حدیث چنین برداشت کرد که ما نگاهمان بیشتراز اینکه به اطراف باشد باید به خودمان باشد و سعی کنیم ابتدا خودمان را بشناسیم و اصلاح کنیم و قطعا اصلاح دنیا از اصلاح خود ما آغاز می‌شود و دوستی و دشمنی به واسطه این از خود انسانها شروع می‌شود.

دکتر محمدصالح اولیاء تاکید کرد: ما باید به جای متهم کردن دیگران در سطح جامعه و کشور تلاش کنیم مشکلاتمان را حل کنیم و دشمنی‌هایی که در ذات ما وجود دارد برطرف کنیم و دوستی که ریشه در عقل دارد جایگزین دشمنی کنیم.

وی با اشاره به این حدیث که در مقابل جهل، کلمه عقل قرار گرفته و نه علم گفت: قطعا حکمتی در آن نهفته است؛ شاید به این دلیل که عقل درجه بالاتری از علم است و در دسته‌بندی‌های اخیر در بحث مدیریت دانش نیز مفهوم علم، همان دانش و خرد آورده شده است.

به گفته وی بسیاری از دروس دانشگاه مبتنی بر علم است اما اعتقاد براین است که دانش فراتر از علم است و بسیاری از تجربیات، برداشت‌ها و حتی ارزش‌ها در دسته‌بندی دانش قرار می‌گیرند و اعتقاد براین است که این دانش افراد و جامعه است که تعیین کننده سطح تعالی یک جامعه است تا اینکه صرفا فقط علم باشد.

 دکتر اولیاء با فراتر دانستن خرد یا عقل از علم افزود: ممکن است نسبت به چیزی یا موضوعی دانش داشته باشیم اما در تشخیص اولویت‌ها نتوانیم درست عمل کنیم و نقش خرد است که می‌تواند به ما کمک کند علاوه بر داشتن دانش، تصمیمات درستی بگیریم و این از وظایف دانشگاهیان است که از دوران صرف علمی بودن فراتر روند و به مرحله دانش و بعد خرد گام بگذارند، به واسطه اینکه انتظاری که از دانشگاه‌هاست این است که نقش مهمی را در اداره جامعه به عهده گیرند و این صرفا به متکی بودن به علم امکان‌پذیر نخواهد بود.

وی با اشاره به تاریخی بودن و تمدن شهر یزد اظهار داشت: با توجه به اینکه استان یزد در چهارراه شمال، جنوب، شرق و غرب کشور قرار دارد همیشه محل تردد کاروان‌های مختلف و قرار گرفتن در جاده ابریشم بوده و به همین علت شهر پررونقی بوده است. شهر یزد با این پشتوانه تاریخی و تمدنی در دوران معاصر نیز از سابقه خوبی نسبت به استان‌های دیگر برخوردار است و در بسیاری از صنایع رتبه اول کشور را دارد.

وی با بیان اینکه استان یزد از لحاظ آموزشی و علمی نیز از سابقه خوبی برخوردار است، افزود: یک علاقه ذاتی در فرهنگ این مردم نهفته است که علاقه به علم و آموزش از ابتدا در خانواده‌ها وجود دارد و اثرات آن‌را در کشور شاهد هستیم که بسیاری از دانش‌آموختگان استان در کشور افتخار آفریدند.

رییس دانشگاه یزد قدمت و سابقه دانشگاه یزد را ۲۶سال و به تعبیری ۴۰ سال عنوان کرد و افزود: دانشگاه یزد در بهمن 1367 تأسیس شد و در سال 1370 دانشگاه یزد با دانشسرای عالی یزد یا همان تربیت معلم سابق که قدمتی 15 ساله ادغام شد و خوشبختانه رشته ریاضی از همان ابتدا در دانشگاه تربیت معلم وجود داشته و سابقه بیشتری نسبت به رشته‌های دیگر دارد. وی افزود: دانشگاه یزد با توجه به مجموعه شاخص‌های آن، باوجود جوان‌تر بودن نسبت به دانشگاه‌های قدیمی‌تر، وضعیت قابل قبولی دارد.

به گفته این مقام مسوول، دانشکده ریاضی نسبت به دانشکده‌های دیگر دانشگاه یزد از افتخارات قابل توجهی برخوردار است. وی از دکتر بیژن دواز عضو هیات علمی برجسته دانشکده ریاضی این دانشگاه به عنوان یکی از سه استاد پر استناد جهان در دانشگاه یزد یاد کرد.

وی همچنین از افتخارات دانشجویان این دانشکده نیز در بسیاری از مسابقات ملی و بین‌المللی سخن گفت و دانشکده ریاضی را به عنوان یکی از محورهای توسعه آینده دانشگاه عنوان کرد. وی با تشکر از عوامل اجرایی این کنفرانس ابراز امیدواری کرد برگزاری این کنفرانس مولد فعالیت‌های بعدی و افتخارات بعدی دانشکده ریاضی و دانشگاه یزد باشد.

ترک کنفرانس بلافاصله پس از ارایه مقاله، یک آفت است

در ادامه این مراسم دکتر قاسم برید لقمانی معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه یزد به عنوان دبیراین کنفرانس با خیر مقدم به مهمانان و تشکر از عوامل اجرایی، دانشجویان و حامیان این کنفرانس در دانشگاه و استان گفت: در این دوره تعداد یک‌هزار و۱۰۰ مقاله به دبیرخانه کنفرانس رسید که پس از داوری در نهایت ۴۲۰ مقاله به صورت سخنرانی و ۳۳۰ مقاله به صورت پوستر پذیرفته شد.

وی با ارایه گزارشی از نحوه برگزاری این کنفرانس، برگزاری  دومیزگرد با عنوان تربیت معلم ریاضی و چالش‌های آن و میزگرد اخلاق علمی و پژوهش‌های ریاضی، اعطای دکترای افتخاری در آموزش ریاضیات به پروفسور شریل الیزابت پرگر از استرالیا، تجلیل از دکتر سید مهدی کرباسی شخصیت برجسته علمی پیشکسوت دانشکده ریاضی دانشگاه یزد، تجلیل از مرحوم عبدالحسین مصحفی از آموزگاران بزرگ ریاضی ایران، تدارک جلسه ویژه معلمان ریاضی استان و برپایی نمایشگاه در حاشیه کنفرانس را از جمله برنامه‌های شاخص این کنفرانس اعلام کرد.

دکتر لقمانی گفت: در این کنفرانس ۱۵ سخنران مدعو داخلی و خارجی و ایرانیان مقیم خارج از کشور حضور دارند و همچنین برای اولین بار ۱۲تن از ریاضی‌دانان جوان پرافتخار کشور برای سخنرانی دعوت شده‌اند.

وی تصریح کرپ: در این کنفرانس پژوهشگران و ریاضی‌داناننی از کشورهای ایران، استرالیا، کره‌جنوبی، اسپانیا، چین، تایلند، هند و صربستان شرکت دارند.

به گفته وی برای اولین بار در این دوره از کنفرانس برنامه سخنرانی‌ها و مجموعه مقالات قبل از افتتاحیه کنفرانس در سایت کنفرانس قرار گرفته است.

دکتر لقمانی در ادامه به انجمن ریاضی ایران پیشنهاد کرد وب‌سایتی برای این انجمن راه اندازی شود. وی همچنین از افرادی که در این کنفرانس شرکت می‌کنند خواست در تمامی برنامه‌ها و سخنرانی‌ها شرکت کنند تا بهترین استفاده را از دستاوردهای ارایه شده ببرند. دکتر لقمانی تصریح کرد: اینکه فقط افراد سخنرانی خود را ارایه دهند و کنفرانس را ترک کنند یک آفت است و باید یک راهکاری برای این مورد اندیشیده شود.

وی در سخنان خود با اشاره به سابقه دانشکده ریاضی از سال ۵۳ و توضیحاتی درخصوص این دانشکده، برگزاری کنفرانس‌ها و همایش‌های متعدد علمی پژوهشی و انتخاب دکتر دواز عضو هیات علمی برجسته دانشکده ریاضی دانشگاه یزد به عنوان یکی از دانشمندان برتر آی.اس.آی را از افتخارات این دانشکده عنوان کرد.

قرائت پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری

 در ادامه دکتر محمدعلی دهقان رییس انجمن ریاضی ایران پیام وزیر علوم، تحقیقات و فناوری را قرائت کرد. در بخشی از این پیام آمده است انجمن ریاضی ایران با قدمتی نزدیک به نیم‌قرن  در تداوم و پیوستگی و توسعه ریاضیات کشور با همت بزرگان این رشته نقش‌آفرینی کرده است و جمعیت زیادی از بزرگان این مرز و بوم که در خارج از کشور هم این پرچم را زمین ننهاده‌اند و هر روز افتخاری را برای کشور رقم می‌زنند وظیفه دولت‌مردان را سنگین‌تر می‌کند. براین باوریم که نتایج این همایش و ارایه دستاوردهای ارزشمند این همایش خواهد توانست بیش از پیش در ارتقای جایگاه ایران در علم ریاضیات و همه علوم که ریاضیات بنیان آنهاست موثر باشد.

دانشگاه یزد از فعال‌ترین دانشگاه‌ها در زمینه ریاضیات است

وی در ادامه با تشکر از برگزارکنندگان این کنفرانس، دانشگاه یزد را از فعال‌ترین دانشگاه ها در زمینه ریاضی توصیف کرد. وی در ادامه با اشاره به پایان رسیدن دوره سه ساله بیست‌ وهشتمین شورای اجرایی انجمن ریاضی و انتخاب اعضای جدید شورای ۲۹، گزارشی از فعالیت‌های انجام شده در دوره قبل را ارایه کرد.

ارتقای انجمن ریاضی و قرار گرفتن در رتبه ۴ اتحادیه بین‌المللی ریاضیات، راه‌اندازی کمیسیون‌های تخصصی انجمن ریاضی، خرید اولین واحد مسکونی انجمن ریاضی، حفظ رتبه A انجمن ریاضی ایران در بین انجمن‌های علمی، کسب رتبه برتر در انجمن‌های علوم‌پایه، به‌روز شدن مجله بولتن ریاضی، راه‌اندازی اتحادیه انجمن‌های علمی مرتبط با ریاضی، همکاری مستمر و فعال با فرهنگستان علوم، عضویت فعال در کمیسیون پیشبرد ریاضی کشور، برگزاری همایش‌‌ها، سمینارها، مسابقات و بیش از ۳۰ میزگرد تخصصی و... از جمله مهمترین فعالیت‌های شورای اجرایی انجمن بوده است.

متأسفانه در حال حاضر به علوم پایه کمتر توجه می‌شود

دکتر رضا امراللهی استاد یزدی تبار دانشگاه امیرکبیر از شاگردان دکتر مهدی بهزاد نیز در این مراسم در سخنان کوتاهی در خصوص معرفی شخصیت برجسته این ریاضیدان مشهور ایرانی گفت: اگر امروزه ریاضیات در کشور خودش را نشان می‌دهد و افتخار می‌آفریند یکی از کسانی که این پرچم را تا به امروز بالا نگه داشته دکتر بهزاد است. در حال حاضر متاسفانه به علوم پایه کمتر توجه می‌شود و ما باید در جامعه یادآور شویم که اگر گامی در رشته مهندسی برداشته می‌شود ریشه‌ آن در ریاضیات، فیزیک و بیولوژی است.

ایران براحتی می‌تواند به گروه 5 اتحادیه جهانی ریاضیات ارتقا یابد

پروفسور مهدی بهزاد از موسسان انجمن ریاضی ایران و از مفاخر علمی استان و کشور و رییس نخستین کنفرانس ریاضی ایران نیز در این مراسم با اشاره به قدمت حدود نیم قرن سابقه این انجمن ابراز کرد ریاضیات ایران پیشرفت بسیار زیادی داشته است تا جایی که می‌توانیم در حال حاضر به راحتی به گروه ۵ اتحادیه جهانی ریاضیات ارتقا پیدا کنیم و در ردیف کشورهای بزرگ ریاضی دنیا قرار گیریم.

وی درباره فعالیت‌های علمی پروفسور پرگر و همکاری‌هایی که با هم داشته‌اند، گفت: یکی از این همکاری‌ها چاپ کتاب افسانه پادشاه و ریاضیدان به زبان‌های مختلف است. به گفته وی چندین استاد دانشگاه یزد از شاگردان پروفسور پرگر بوده‌اند.

وی پروفسور پرگر را فردی  بسیار منظم دانست و روابطش با اطرافیان و مراجعه کنندگان را مرید ومرادی توصیف و تاکید کرد ما باید از این نوع ارتباطات درس بگیریم.

پروفسور بهزاد با اشاره به اعطای دکترای افتخاری دانشگاه یزد به پروفسور پرگر و تشکر از مسوولان دانشگاه افزود: در ریاضیات افراد بسیاری بودند که دکترای افتخاری دریافت کردند و در کمتر رشته‌ای این مورد انجام شده است. وی تاکید کرد علم باید با دنیا رابطه داشته باشد و نمی‌تواند در داخل یک مکان بماند و رشد کند.

جامعه بانوان کشور در همه رشته‌ها نقش‌آفرین هستند

دکتر محمدعلی ایرانمنش عضو هیات علمی دانشکده ریاضی که در یک فرصت مطالعاتی و پژوهشی با پروفسر پرگر همکاری داشته است شرح مختصری از زندگی، آثار و فعالیت‌های علمی وی را به زبان انگلیسی ارایه کرد.

 دکتر ایرانمنش همچنین با اشاره به موفقیت دکتر مریم میزاخانی ریاضی‌دان واستاد ایرانی دانشگاه استنفورد آمریکا در کسب جایزه فیلد، بزرگترین جایزه در ریاضیات، اظهار داشت جامعه بانوان در کشور در همه رشته‌ها به‌ویژه ریاضیات نقش‌آفرین هستند.

وی همچنین دربخشی از صحبت‌های خود از مرحوم دکتر منصور معتمدی از استادان دانشگاه شهید چمران و فعالان نشریه فرهنگ و اندیشه ریاضی یاد کرد.

دانشگاه یزد؛ اولین دانشگاه جامع کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی

دکتر سیدمنصور واعظ‌‌‌‌‌ پور عضو هیات علمی پیشین دانشگاه یزد و استاد دانشگاه امیرکبیر نیز با اشاره به اینکه وی اولین عضو هیات علمی دانشکده ریاضی دانشگاه یزد در بدو تأسیس آن بوده است عنوان کرد دانشگاه یزد اولین دانشگاه جامعی بود که  بعد ازانقلاب تاسیس شد و در حال حاضر به موفقیت‌های چشم‌گیری دست یافته و توانسته جایگاه خود را در عرصه‌های ملی و بین‌المللی پیدا کند. وی بهره‌مندی از حضور پروفسور بیژن دواز به عنوان یکی از دانشمندان برتر دنیا را  یکی از افتخارات برجسته این دانشگاه دانست.

وی در خصوص جایزه‌ای تحت عنوان جایزه دکتر بهزاد گفت: جایزه برترین مدیریت در پیشبرد ریاضی کشور با عنوان جایزه دکتر بهزاد در این کنفرانس برای اولین بار به عنوان یک جایزه بین‌المللی به پروفسور پرگر و پروفسور رجبعلی‌پور اعطا می‌شود.

وی افزود: افرادی به این جایزه دست می‌بایند که از بنیانگذاران تشکل‌های تاثیرگذار درگسترش و ترویج ریاضی باشند یا در راه‌اندازی یا مدیریت نشریه‌های ادواری و غیرادواری در ارتباط با گسترش و عمومی کردن ریاضیات، نهادینه‌سازی فرهنگ ترجمه، تالیف و واژه‌گزینی، نشر آثار ماندگار ریاضی، راه‌اندازی یا هدایت مسابقات ریاضی در سطح ملی و بین‌المللی و یا هرگونه اقدام شایسته دیگری که ریاضیات آن کشور را گسترش دهد، نقش مؤثری ایفا کرده باشند. دکتر واعظ‌ پور همچنین از راه‌اندازی وب‌سایت انجمن ریاضی ایران خبر داد.

اعطای دکترای افتخاری دانشگاه یزد و سه جایزه معتبر ملی و بین‌المللی

در ادامه این مراسم  مدرک دکترای افتخاری آموزش ریاضیات دانشگاه یزد به پروفسور شریل الیزابت پرگر اعطا شد. این ریاضیدان استرالیایی  بعد از دریافت این مدرک، در سخنانی با تشکر از مسوولان دانشگاه یزد به تشریح برخی از فعالیت‌های علمی خود و همچنین تاریخچه همکاری گروهی وی با برخی از استادان و پژوهشگران  ایرانی پرداخت.

در این مراسم سه جایزه با عنوان جایزه دکتر بهزاد، جایزه دکتر عباس ریاضی کرمانی و جایزه دکتر شفیعیها نیز به برخی از ریاضیدانان اعطا شد.

جایزه دکتر بهزاد به پروفسور پرگر و پروفسور رجبعلی‌پور اعطاشد. جايزه رياضي دكتر عباس رياضي كرماني (از معتبرترين جوايز كنفرانس سالانه رياضي ايران  كه به بهترين مقالات وسخنراني‌هاي ارایه شده در کنفرانس‌های سالانه ریاضی کشور اختصاص مي‌يابد) به دکتر اسماعیل بابلیان، دکتر شهنام جوادی و زینب طاهری،  صاحبان برترین مقالات در چهل ‌و پنجمین کنفرانس ریاضی ایران اعطا شد.

جایزه دکتر شفیعی‌ها که به بهترین ترجمه‌ها و ویرایش‌های اعطا می‌شود نیز در این کنفرانس به دکتر قاسم وحیدی اصل اعطا شد.

همچنین در این کنفرانس به پاس زحمات مسوولان برگزاری این کنفرانس، جایزه خانه ریاضی پروفسور هشترودی به دکتر قاسم بریدلقمانی دبیر این کنفرانس و دانشکده ریاضی دانشگاه یزد اعطا شد.

دکتر مگردیچ تومانیان، از بزرگان و پیشکسوتان دانش ریاضی در توضیح این جایزه گفت: بعد از سال ۲۰۰۰ میلادی سال جهانی ریاضی، خانه‌های ریاضی با پیشرو بودن شهرهای اصفهان و تبریز دایر شد و یکی از این خانه‌ها خانه ریاضی پروفسور هشترودی در مراغه است. وی ابراز امیدواری کرد در هر شهری که بیش از ۵۰۰ نفر دانش‌آموز دارد حتما خانه ریاضی دایر شود.










  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا