در قسمت چهارم به نقش و اهمیت کوههای نامرئی در صادرات اقلیم پرداخته شد. در این قسمت شرح کوتاهی در مورد چگونگی صادرات و تبدیل انرژی خورشیدی داده می شود.
بخشی از مطالب این قسمت بازگویی کارهای بزرگی است که آدمی توانسته است با قدرت تفکر و هوش خود به آن دست یابد. در حال حاضر بشر توانسته است به دانش فنی مهار و تبدیل انرژی خورشیدی دست یابد. با دانش فنی موجود تنها توانسته ایم به راندمانی بین 20 تا 25 درصد در تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی الکتریکی نائل شویم. یکی از علل استفاده محدود از انرژی خورشیدی ارزانتر بودن انرژیهای دیگر مانند نفت و گاز می باشد. طبیعی است چنانچه بشر به این نتیجه برسد که استفاده از انرژی خورشیدی باصرفه تر است و منافع بیشتری را برایش خواهد داشت ، استفاده از انرژی خورشیدی وسیعتر خواهد شد. استفاده وسیعتر آدمی از یک حوزه تخصصی ذهنهای بیشتری را درگیر آن حوزه می نماید و راه را برای سرعت بیشتر در پیشرفت دانش فنی آن رشته هموار می نماید. آدمی نه تنها توانسته است انرژی خورشیدی را به انرژی الکتریکی تبدیل نماید بلکه توانسته است با برق حاصل ، صور دیگر انرژی را خلق نماید. برای مثال ما می توانیم آب فاضلاب شهرمان را با انرژی خورشیدی به هیدروژن و اکسیژن تبدیل نماییم. هم اکنون بخشی از اتومبیلها در ایالات متحده آمریکا با سوخت تمیز هیدروژن کار میکنند و جایگاههای ویژه سوخت هیدروژن در آن کشور برای عرضه هیدروژن به اتومبیلها فراهم شده است. صورتهای دیگری از بهره گیری انرژی خورشیدی نیز ابداع شده است که خوانندگان محترم میتوانند به راحتی در اینترنت جستجو کرده و آنها را پیدا نموده و مطالعه نمایند.
نکته مهمی که بایستی به آن توجه شود مکان یابی تاسیسات نیروگاهی انرژی خورشیدی در مناطق بیابانی بویژه در استان یزد می باشد. نخبگان فکری حوزه آب در استان یزد همیشه در رویاهای خود آرزوی کوههایی مرتفعتر و وسیعتر از رشته کوههای شیرکوه و خرانق را داشته اند. بدیهی است چنانچه در آینده مکان یابی تاسیسات نیروگاهی خورشیدی در نزدیکی این رشته کوهها انجام گیرد تاسیسات گفته شده خواهند توانست برارتفاع نامرئی این کوهها تاثیر گذاشته و ارتفاع و حوزه آبریز سلسه کوههای شیرکوه و خرانق را افزایش دهند. گسترش حوزه جغرافیایی و وسعت کوههای نامرئی در استان یزد می توانند مانع ورود و ریزش هوای سرد و خشک عرضهای شمالی شده و جریانهای هوایی جدیدی را بوجود بیاورد. جریانهایی که هوای گرم و مرطوب را از عرضهای جنوبی ، خلیج فارس و دریای عمان را بسوی فلات مرکزی کشورمان هدایت نموده و باعث بارش بیشتر در بیابانهای کشورمان شوند.
در اینجا لازم است گفته شود پیش از انجام هر کار بزرگ لازم است اطلاعات ابتدایی برای انجام آن کار جمع آوری شود. بیش از دو سوم مناطق کشورمان را مناطق خشک و بیابانی تشکیل می دهد. طبیعی است که با این گستره عظیم بیابانی ، درصدی از درآمد کشور صرف تحقیقات بیابانزدایی در کشورمان شود. فرض کنیم ما برای بوجود آوردن دو ریز اقلیم با مساحتهای یک هکتار و یک کیلومتر مربع احتیاج به خرید آیینه برای پوشاندن پهنای این دو مساحت داشته باشیم تا به بررسی و جمع آوری کامل اطلاعات و مقایسه این دو ریز اقلیم با یکدیگر و نیز مقایسه این دو ریز اقلیم با محیط بیابان بپردازیم . تنها با صرف مبلغی معادل ده میلیون دلار که در مقایسه با مقدار تولید ملی کشورمان مبلغی بسیار ناچیز میباشد خواهیم توانست به اطلاعات گرانبهایی دست یابیم که میتواند باعث تاثیرات عظیم در تحول دانش بیابانزدایی در کشورمان و نیز جهان و ایجاد دهها هزار شغل در کشورمان شود. کشورهای ثروتمند که معمولا در مناطق پرباران دنیا قرار دارند ضرورتی برای جمع آوری اطلاعات در این حوزه نمی دیده اند ، اما برای کشوری مانند ما ضرورت انجام چنین تحقیقاتی غیر قابل چشم پوشی است .
در آینده فرصت ایجاد شده از تاسیسات خورشیدی دولتها را وادار خواهد ساخت یا با مالیات بستن بر سوختهای فسیلی و نفت و گاز بهای تبدیل و تغییر اقلیم بیابانی فلات خشک مرکزی را با اقلیمی خنک تر و پر بارانتر محاسبه نموده و راه را برای توسعه بیشتر نیروگاههای خورشیدی هموار نمایند و یا اینکه مسیر فعلی و خشک تر شدن اقلیم کشور را انتخاب نمایند . مسیری که به استفاده بیشتر از سوختهای فسیلی و آلوده تر کردن بیشتر محیط زیست کشورمان و بیابانی کردن بیشتر کشورمان منتهی خواهد گردید.
در پایان این قسمت لازم به یادآوری است که برای جمع آوری اطلاعات مربوط به تاثیر جلوگیری از تابش نور خورشید بر سطح بیابان که شامل کشاورزی ، ایجاد نیروگاههای انرژی خورشیدی و بازتابش نور خورشید به جو می شود راندمان هریک از این سه روش متفاوت می باشد. در کشاورزی و فتوسنتز راندمان بهره گیری از نور خورشید 5 تا 6 درصد می باشد. در نیروگاههای خورشیدی با دانش فنی امروز در بهترین حالت راندمان تبدیل انرژی تابشی خورشید به انرژی الکتریکی 20 تا 25 درصد می باشد . اما در روش بازتابش نور خورشید به جو بوسیله آیینه بیش از 80 درصد نور خورشد به جو برمی گردد. بدیهی است در چنین حالتی می توان با هزینه بسیار کمتر از تاثیر جلوگیری از تابش نور خورشید بر زمین آگاهی پیدا نمود. طبق تحقیقات انجام شده انرژی تابیده شده خورشید بر یک متر مربع در سال بالغ بر 2000 کیلووات ساعت در سال می باشد. کل مصرف انرژی کشور در سال 92 حدود 206000 گیگاوات ساعت بوده است. تنها یک سوم این مقدار مربوط به مصرف خانگی می باشد . اگر این دو عدد را بر یکدیگر تقسیم کنیم ، انرژی تابیده شده خورشید در زمینی به طول و عرض 10 کیلومتر یعنی به مساحت 100 کیلومتر برابر با مصرف کل انرژی کشورمان می باشد.
ادامه دارد..
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 26,نوامبر,2024