هر چند در این مثنوی تاخیر شد، اما با ورود طبس به اطلس خراسان جنوبی، این اطلس زیباتر و جامع تر شد.
این زیبایی و جامعیت نه فقط برای افزایش مساحت 50 درصدی استان است و نه برای افزایش تعداد استان های همسایه این استان و تقویت موقعیت ژئوپلتیک آن.
همه این ها و موارد دیگر مورد نظر است ولی آن چه اطلس خراسان جنوبی را جامع تر کرده است، پشتوانه فرهنگی و معنوی این خطه از میهن اسلامی با صدها میراث فرهنگی مادی و معنوی و شخصیت ها و مشاهیر علمی، ادبی و فرهنگی به ویژه وجود بقعه مبارکه حضرت حسین بن الموسی الکاظم)ع( برادر بزرگوار امام رضا)ع( در طبس است.
تا پیش از این جای خالی طبس در اطلس فرهنگ استان خالی بود در حالی که با وجود تخریب بسیاری از بناهای تاریخی در زلزله 3 دهه گذشته، این شهرستان دارای گنج های فراوان است.
زیارتگاه ها، چشمه سارها، غارها، رباط ها، سروهای کهنسال سربلند از جمله سرو خرو، قلعه ها، سازه های آبی، آب های گرم، کویر زیبا، سدها مانند سد کریت با عمر بسیار بالا، مساجد تاریخی، آسبادها، باغ ها )باغ گلشن(، ارگ های حکومتی، ظرفیت های گردشگری به ویژه کویرنوردی، مدارس قدیمی، قنات ها، قلعه ها و کاروانسراها از سرمایه هایی است که با الحاق طبس به ظرفیت فرهنگی استان افزوده شد و باید در عرصه های داخلی و بین المللی بیش از پیش شناسانده شود.
از جمله این موارد امکان گسترش دامنه پرونده باغ های ایرانی در میراث جهانی و انضمام باغ گلشن به آن وجود دارد.
الحاق شهرستان طبس به خراسان جنوبی فرصت های اقتصادی جدیدی هم برای استان فراهم کرد و موقعیت ترانزیتی استان و جایگاه آن در تبادلات میان استان ها تقویت شد.
زیرساخت های مناسب این شهرستان از جمله در حوزه حمل و نقل ریلی و هوایی فرصت های جدیدی برای استان فراهم می کند و ایده تبدیل شدن خراسان جنوبی به بارانداز شرق با الحاق طبس می تواند بیش از گذشته جامه تحقق به تن کند.
با توجه به عبور خط آهن سراسری از طبس، برنامه ریزی برای اتصال مرکز استان به این مسیر در کنار طرح بلند مدت راه آهن شرق که از چابهار شروع و از مسیر بیرجند و خراسان جنوبی به خط آهن خراسان رضوی متصل می شود باید در اولویت باشد تا مقدمه ای برای خطوط آهن درون استانی باشد.
طراحی رشته های مرتبط با صنعت راه آهن در مراکز آموزش عالی استان به ویژه دانشگاه صنعتی بیرجند با همکاری دانشگاه هایی نظیر دانشگاه علم و صنعت ایران که سال هاست در آن دانشکده راه آهن، راه اندازی شده است می تواند بر مزیت های نسبی صنعتی استان بیفزاید.
با الحاق طبس، مساحت استان از 93 هزارکیلومتر مربع به حدود 150 هزار کیلومتر مربع افزایش یافت و با افزایش 50 درصدی وسعت سرزمینی، حدود 10 درصد به جمعیت خراسان جنوبی افزوده شد و به بیش از 700 هزار نفر رسید.با افزوده شدن 2 همسایه شامل استان های سمنان و اصفهان، تعداد همسایه های خراسان جنوبی به 6 استان و با سابقه تاریخی و فرهنگی این خطه از میهن اسلامی، الحاقش صد درصد به غنای فرهنگی خراسان جنوبی و زیبایی های آن افزود.
در تاریخ انقلاب کبیر اسلامی، نام طبس علاوه بر پشتوانه غنی تاریخی و فرهنگی آن با رخداد عظیم شکست آمریکا در صحرای طبس جاودانه و به نماد استکبارستیزی این سرزمین تبدیل شد.
بنای موزه عبرت در این منطقه با بهره گیری از فناوری های نوین برای بازسازی صحنه های امداد الهی و آشناسازی نسل های نو با این رخداد مهم و نیز جذب گردشگران فرهنگی ضروری است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 12,ژانویه,2025