نشست خبری هفته پژوهش و فناوری با حضور معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار یزد، رییس دانشگاه یزد، مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش استان و مدیر کل روابط عمومی استانداری و جمعی از اصحاب رسانه روز 16آذرماه جاری در محل سالن شهیدصدوقی دانشگاه یزد برگزار شد.
معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار یزد در ابتدای این نشست با تشکر از مسؤولان برگزاری این و نشست و همچنین تبریک روز دانشجو گفت: باتوجه به شرایط و موقعیت استان و تاکیدات استاندار به عنوان رییس ستاد هفته پژوهش سعی شده است است که برنامه های هفته پژوهش هم برای آینده استان بسیار ارزشمند و مفید باشد و هم موضوعاتی در طول سال در حوزه پژوهش قرار است رقم بخورد و اعتبارات پژوهشی در راستای پژوهش و مباحث مرتبط با آن هزینه شود.
عباسعلی رضایی افزود: دو کارعمده در راستای بحث های پژوهشی و فناوری استان یزد داریم که یکی همایش اصلی و متمرکز پژوهش و فناوری است که روز 20آذر ماه در محل سالن آمفی تئاتر دانشگاه برگزار خواهد شد و دومین مورد ایجاد نمایشگاه هایی که در این حوزه ها کارهای تحقیقاتی و پژوهشی انجام داده اند. وی با بیان اینکه این نمایشگاه از 17 تا 19 آذرماه در محل سالن غدیر دانشگاه یزد برگزار میشود، افزود: این نمایشگاه 97 غرفه دارد و صنعتگران، دانشگاهیان و دستگاههای اجرایی و اقشار مختلف می توانند از ساعت 9صبح تا 17 عصر از این نمایشگاه بازدید نمایند.
عباسعلی رضایی در خصوص اعتبارات اختصاص یافته به امر پژوهش گفت: امسال برای نخستین مرتبه در سالجاری افزون بر 10 میلیارد ریال اعتبار برای حمایت از طرح های پژوهشی در این استان اختصاص یافت که این اعتبارات بر اساس نیاز بین طرح های مختلف در دستگاه های اجرایی توزیع می شود . وی اظهار داشت: از مهمترین محورهای فعالیت های پژوهشی که مورد حمایت قرار می گیرد می توان به مسأله آب ، استفاده بهینه از منابع موجود و محیط زیست اشاره کرد. معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استاندار یزد ادامه داد:هرچند جایگاه تحقیقات و پژوهش در یزد خوب است ولی باید با همکاری دستگاه های اجرایی این روند ارتقا یابد .
رضایی اظهار داشت: حمایت از طرح های تحقیقاتی و اقتصاد دانش بنیان و کاربردی کردن طرح های پژوهشی جزو اولویت های دولت است .این مسوول گفت: اقتصاد دانش بنیان در گرو کارهای تحقیقاتی و پژوهشی است و باید روز به روز شاهد تحقق هرچه بیشتر این هدف مهم باشیم. وی تاکید کرد در دانشگاه ها دوره های آموزشی مهارت ایجاد شود تا دانش آموختگان با مهارت کافی وارد عرصه اقتصاد شوند.
رضایی تصریح کرد: دانشگاه، صنعت و مراکز رشد وفناوری باید یک تعامل و یک پیوند خوب داشته باشند تا طرح ها و ایده های علمی کاربردی و تجاری سازی شود.
در ادامه رییس دانشگاه یزد به عنوان دبیر ستاد پژوهشی استان گفت: پژوهش و فناوری در اکثرمواقع در مرتبه اولویت کمتری قرار می گیرد اما خوشبختانه امسال هم فرایند انجام کار و هم محتوا و نتایج آن به نحوی خواهد بود که بتوانیم ادعا کنیم استان یزد با توجه به اهمیتی که برای بحث های فناوری و پژوهشی قائل است شاهد تحول در فناوری و پژوهش است. وی افزود: تحقق اقتصاد دانش بنیان در کشور جز در مسیر پژوهش و فناوری اتفاق نخواهد افتاد.
دکتر محمد صالح اولیاء افزود: بسیاری از دانش آموختگان ما از لحاظ آموزشی از دانشجویان کشورهای دیگر کمتر نیستند و در بعضی مواقع در بسیاری از دانشگاه های مطرح دنیا دانشجویان ایرانی در سطح بالاتری از دانشجویان دیگر هستند. وی تاکید کرد: ما به عنوان نقطه ضعف خود باید بپذیریم که ابتدا در حوزه پژوهش و دوم در حوزه فناوری نیاز به تحول جدی داریم .در حوزه پژوهش قدم های خوبی برداشته شده است و مهمترین شاخص آن را می توانیم تعداد مقالات علمی معرفی کنیم.
وی افزود: کشور ما به لحاظ رشد مقالات علمی در حال حاضر از وضعیت خوبی برخوردار است و در منطقه جزء کشورهای شاخص است اما ما نباید به این قانع باشیم به علت اینکه بسیاری از مقالات علمی صرفا براساس کار پژوهشی دانشگاهی شکل می گیرد. وی افزود: چالش مهمی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم بحث فناوری است. وی افزود: در حوزه فناوری، پژوهش های ما باید تبدیل به محصول یا خدمت شود به نحوی که مردم بتوانند از آن استفاده کنند. بنابراین کاربردی شدن علم به طور عام و پژوهش به طور خاص مستلزم کار فناورانه است و اینکه این پژوهش ها را بتوانیم تجاری کنیم و تبدیل به محصول کنیم به این صورت است که اثرات خود را در زندگی مردم می تواند بگذارد.
دکتر اولیاء در ادامه افزود: اگر حاصل تحقیقات وارد صحنه زندگی مردم و اقتصاد شود می توانیم ادعا کنیم که پژوهشگران و دانشگاه های ما توانستند نقش اصلی خود را در جامعه ایفا کنند.
رییس دانشگاه یزد افزود: اقتصاد دانش بنیان نقش اصلی را در اقتصاد مقاومتی دارد و اگر بخواهیم استقلال داشته باشیم و روی پای خود بایستیم مستلزم این است که دانشمندان و محققین و دانشجویان ما بتوانند وارد عرصه فناوری شوند. وی افزود: در حال حاضر اقتصاد دانش بنیان و هم پژوهش و فناوری و کاربردی شدن آنها اهداف اصلی است.
رییس دانشگاه یزد گفت: برای نخستین بار فعالیت های هفته پژوهش وفناوری در یزد به صورت متمرکز و با همکاری دستگاه های اجرایی ، بخش خصوصی و دانشگاهیان برگزار می شود . وی افزود: در سطح کشور نیز بین وزارت کشور و وزارت علوم همکاری تنگاتنگی وجود داشته که اثرات آن در استان ها نیز مشهود است.
دکتر اولیاء در خصوص برنامه های هفته پژوهش گفت: نمایشگاه فن بازار یکی از برنامه های اصلی هفته پژوهش است که از روزدوشنبه 17آذرماه در سالن غدیر دانشگاه یزد آغاز خواهد شد و تا 19 آذرماه دایر است امیدواریم بتوانیم یک فضایی را در این هفته ایجاد کنیم که نشان بدهیم که استان یزد در زمینه پژوهش زنده است و حرفی برای گفتن دارد.
وی افزود: غرفه های متعددی از بخش های مختلف خصوصی و دولتی و دانشگاه و مراکز آموزشی در این نمایشگاه برپا شده است و این یک فرصت طلایی است تا با دستاوردهایی که این سازمانها در طول سال گذشته داشته اند آشنا شویم و هم فضایی برای تبادل نظر و دریافت ایده ها حتی موضوع فن بازار به این معنی که بسیاری از افرادی که دارای ایده هستند و نیازمند به حمایت هستند است بتوانند با صاحبان صنعت و صاحب نظران تعامل داشته باشند.
وی همچنین به پنل های تخصصی که در کنار این نمایشگاه برگزار خواهد شد اشاره کرد و افزود: در کنار نمایشگاه پنل های تخصصی با موضوعات مرتبط با بحث های پژوهش و فناوری خواهیم داشت که فرصت خوبی است برای بحث و تبادل نظر در مورد مشکلات و راهکارهایی که ما را به اهدافی که درنظر داریم نزدیک کند.
دکتر اولیاء درباره برنامه دیگری که در این هفته در نظر گرفته شده است گفت: مراسم تجلیل از برگزیدگان پژوهشگر استان به تفکیک گروه های مختلف، 22نفر پژوهشگر برتر استان و غرفه های برتر و انتخاب یک پژوهشگر که در راه اهداف توسعه استان و محورهای هفت گانه ای که استاندار مطرح کرد بیشترین نقش را داشته است.
دکتر محمد صالح اولیاء افزود: از وضعیت کنونی فعالیت های تحقیقاتی و پژوهشی در استان یزد راضی نیستیم و با توجه به پیشینه علمی و آموزشی استان همچنین وضعیت صنعتی استان، توقعی که وجود دارد این است که در زمینه اقتصاد دانش بنیان یکی از استان های پیشرو باشیم واستان نیازمند یک تحول جدی است.
وی اضافه کرد: کارهای پژوهشی را نباید به عنوان کالای لوکس در نظر گرفت و باید هر تصمیمی بر اساس فعالیت های تحقیقاتی انجام گیرد . وی تصریح کرد: ما به دنبال تبدیل دانشگاه به دانشگاه کارآفرین هستیم تا دانش آموختگان روحیه و جرات را پیدا کنند که بعد از پایان تحصیل وارد عرصه اقتصاد شوند و یا شرکت تاسیس کنند.
وی در ادامه افزود: برای تحقق این هدف برای اولین بار طی یک ماه آینده مرکز رشد و نوآوری در دانشگاه راه اندازی می شود . دکتر اولیاء از تخصیص 13 درصد از مجموع اعتبارات 570 میلیارد ریالی این دانشگاه در سالجاری به فعالیت های تحقیقاتی خبر داد که نسبت به سال گذشته تا دوونیم برابر افزایش داشته است.
وی افزود: امسال طرح جدیدی ارائه کردیم که در این راستا طرح های کاربردی را از طرح های معمولی جدا کردیم و تسهیلات خاصی نیز برای آن در نظر گرفتیم. رییس دانشگاه یزد گفت: برای اولین بار علاوه بر اساتید، پژوهشگران خارج از دانشگاه یزد هم که در حوزه فعالیت های تحقیقاتی کار کنند مورد حمایت قرار می گیرند.
دکتراولیاء گفت: طرح دیگری که در حال پیگیری هستیم تخصیص پژوهانه دانشجویی است. تا به حال پژوهانه فقط به اساتید تعلق می گرفت و ما برای تشویق دانشجویان تحصیلات تکمیلی این اعتبار را به آنها اختصاص خواهیم داد. وی افزود: همچنین ما دوره های پسا دکترا را خواهیم داشت که دانش آموختگان دکترا می توانند در این دوره در قالب طرح های پژوهشی کارکنند و درمدت یکسال یک طرح کاربردی ارائه دهند .
دکتر اولیاء در ادامه افزود:محور دیگر این است که پایان نامه های تحصیلی دانشجویان را با نیازهای پژوهشی دستگاههای اجرایی و سازمانهای مختلف پیوند بزنیم. وی آمار قرارداد خارج از دانشگاه را 36 مورد اعلام کرد و افزود: طی یکسال گذشته افزون بر 10 میلیارد ریال در حوزه پژوهشی هزینه شده و همچنان این رویکرد ادامه دارد .
رییس دانشگاه یزد درخصوص پژوهشکده های دانشگاه یزد که با مباحث استان مرتبط هستند گفت: پژوهشکده معماری، پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی، در زمینه آب، معدن، سامانه های هوشمند و انرژی همچنین مرکز تحقیقات مهندسی در زمینه های مختلف طرح های قابل قبولی داشته که یکی از طرح های موفق این مرکز طرح جستجوگر پارسی جو است که نظر صاحب نظران در سطح کشور را جلب کرده است و سرمایه گذاری خاصی روی آن صورت گرفته است.
در ادامه این نشست مدیرکل دفتر آموزش و پژوهش استان ضمن تشکر از برگزارکنندگان این نشست گفت: امسال اقدام خوبی که صورت گرفته همکاری بسیار خوب بین مجموعه دست اندرکاران پژوهش و فناوری به ویژه دانشگاه یزد همچنین پارک علم و فناوری، دانشگاه علوم پزشکی ، دانشگاه آزاد، دفتر نخبگان، مرکز تحقیقات کشاورزی و برای اولین بار ورود بسیار پررنگ موثر بخش خصوصی اتاق بازرگانی و صنعت و معدن در برگزاری برنامه های هفته پژوهش است.
سیدمجتبی حسینی پور در خصوص نمایشگاه فن بازار که یکی از برنامه های هفته پژوهش است گفت: تعداد 97 غرفه در این نمایشگاه ایجاد شده است. که از این تعداد 17 غرفه به دانشگاه یزد، 26غرفه سایر دانشگاه ها و مراکز پژوهشی و حوزه علمیه، برای اولین بار واحدهای تحقیقات و توسعه R&D کارخانه جات با 23غرفه، 14 غرفه استانداری و دستگاه های اجرایی، 10 غرفه شرکت های دانش بنیان و فناور، 3غرفه بنیاد نخبگان، 3غرفه آموزش و پرورش و پژوهشکده های دانش آموزی و 1 غرفه محل استقرار خبرنگاران اختصاص دارد.
حسینی پور همچنین درباره پنل های تخصصی که در حاشیه این نمایشگاه برگزار می شود گفت: این پنل ها با محوریت مشکلات استان از روز دوشنبه از ساعت 10 تا 12 و 14 تا 16 برگزار خواهد شد. وی افزود: روز دوشنبه ساعت 10 تا 12 پنل تخصصی نقش پژوهش و فناوری در حوزه سلامت، ساعت 14 تا 16 همان روز پنل تخصصی ارتباط صنعت با دانشگاه، چالش ها و راهکارها، روز سه شنبه 10تا12 پنل تخصصی چالش های اقتصاد دانش بنیان استان و ساعت 14 تا 16 پنل تخصصی نقش پژوهش فناوری در مدیریت منابع آب و روز چهارشنبه پنل تخصصی 10تا12 نقش پژوهش و فناوری در کاهش آسیب های اجتماعی و ساعت 14تا16 پنل تخصصی نقش پژوهش و فناوری در رفع چالش های زیست محیطی که با حضور مسؤولان مربوطه برگزار خواهد شد.
وی در خصوص انتخاب پژوهشگران برتر در مراسم تجلیل از پژوهشگران گفت: 7گروه تقسیم بندی شده اند که در هر گروه براساس کمیته های ارزیابی 3نفر پژوهشگر برتر خواهند شد. وی افزود: گروه ها شامل دانشگاه ها، مراکز و شرکتهای پژوهشی و پژوهشگران آزاد، دستگاه های اجرایی و فرهنگیان آوزش و پرورش، نوآوران و افراد حقیقی، شرکت های دانش بنیان و فناور، شرکت ها و کارخانه جات دارای واحد R&D و پژوهشگران فرهنگی است.
حسینی پور گفت: در مراسم تجلیل از پژوهشگران 21 پژوهشگر برتر معرفی خواهند شد همچنین سه غرفه منتخب و یک پژوهشگر برتر که پژوهش وی در راستای محورهای هفتگانه توسعه استان بوده است و همچنین 4انتخاب در دستگاه های اجرایی داریم که یک انتخاب برای آموزش و پروش خواهد بود.
وی یکی از دلایل ایجاد نمایشگاه فن بازار در این هفته را ایجاد ارتباط بین صنعت و دانشگاه عنوان کرد. حسینی پور ایجاد مرکز علم و کار در دانشگاه یزد برای اولین بار در استان را یک کار مثبت دانست و افزود: در راستای گسترش فرهنگ پژوهش و حمایت از پژوهش و توسعه علم امر بسیار مهمی است. وی افزود: کتابخانه آموزش و پژوهش در حال حاضربه کتابخانه دانشگاه یزد دسترسی دارد و پایان نامه های دانشجویی می تواند در اختیار عموم قرار گیرد.
خبر: الهام میرفخرائی
تصاویر: فاطمه تیو
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 08,فوریه,2025