علی جعفری

علی جعفری- عضو موسسه فرهنگی پژوهش های سیاستگذاری عمومی" ابرکوه کمترین بهره را از صنعت گردشگری می برد،توسعه ابرکوه در گرو تقویت صنعت گردشگری است

ایران از ظرفیت بی نظیر تاریخی و گردشگری برخوردار است و از این لحاظ در سطح جهان کشوری شناخته شده و جذاب به شمار می رود؛ به طوری که 17 اثر تاریخی- گردشگری ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسیده است. اما سوال اینکه آیا با وجود تصویب برنامه اول، دوم و سوم توسعه گردشگری، برنامه ملی توسعه گردشگری و قانون برنامه توسعه صنعت گردشگری از ظرفیت هایموجود در این بخش استفاده مناسب شده است؟
جای نگرانی دارد که به رقم وجود جاذبه های بی نظیر گردشگری در کشور، اکنون حدود نیم درصد از سهم صنعت گردشگری جهان به ایران اختصاص یافته و نسبت به کشورهایی همچون ترکیه که از این صنعت سالانه بیش از 20 میلیارد دلار در آمد کسب می کند، سهم ناچیزی را نصیب خود کرده است. نباید فراموش کرد که صنعت گردشگری در جهان در خدمت توسعه اقتصاد کشورها است، لذا مسئولین باید با سیاستگذاری مناسب زمینه درآمدزایی از گردشگری را فراهم کنند.
در این میان شهر باستانی ابرکوه را می توان به عنوان گنجینه تاریخ و تمدن ایران تلقی کرد. شهری با بیش از 400 اثر تاریخی که حدود 120 اثر آن در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است، یقیناً جزو شهرهای شاخص در حوزه گردشگری است. سرو کهنسال ابرکوه، گنبد عالی و خانه آقازاده که تصویر مورد اخیر به تازگی بر پول ملی نیز درج شده است، به تنهایی قابلیت جذب گردشگران بسیاری را دارد؛ اما مشکلات حوزه گردشگری به ابرکوه نیز سرایت کرده و حتی شرایط بدتری نسبت به سایر نقاط دارد. ابرکوه امروزه از صنعت گردشگری کمترین بهره را می برد.
واقعیت این است که ابرکوه سال ها است جذابیت گردشگری دارد اما به همین میزان مدیریت و سیاستگذاری مناسب نداشته است. بنابراین مهمترین و محوری ترین مانع توسعه صنعت گردشگری ابرکوه عدم سیاستگذاری ایده آل است. سایر موانع و چالش ها نیز به همین مورد منتهی می شود. آثار تاریخی و فرهنگی شهر به خوبی معرفی نشده و تبلیغات مناسب به خوبی صورت نگرفته است. مسئله تعامل با سرمایه گذار بخش خصوصی در حوزه گردشگری مورد غفلت قرار گرفته و نتیجه طبیعی آن عدم برخورداری ابرکوه از تاسیسات مناسب گردشگری همچون هتل و ... است.
طبیعی است در شرایطی که دولت با مشکلات عدیده اقتصادی رو به رو است، عدم انسجام در سیاستگذاری ها و نداشتن برنامه و چشم انداز، بخش خصوصی که مهمترین عامل تقویت صنعت گردشگری است را دفع کرده و شرایط فعلی این صنعت را در ابرکوه رقم می زند. با این حال، مرمت آثار تاریخی ابرکوه و ایجاد موزه ها در این شهر، اقدامی با ارزش و گامی بلند در جهت تقویت صنعت گردشگری به شمار می رود.
به هر حال، صنعت گردشگری عامل توزیع ثروت در کشور و اقتصادی ترین کالا است. از این رو مسئولان در سطوح مختلف باید ضمن در نظر گرفتن ابعاد فرهنگی و هنری آثار تاریخی، به ابعاد اقتصادی و گردشگری آن نیز توجه ویژه داشته باشند؛ و علاوه بر استفاده از ظرفیت های قانونی ملی با برنامه ریزی و سیاستگذاری محلی و منطقه ای در جهت تقویت صنعت گردشگری گام بردارند. در غیر این صورت نه تنها آثار تاریخی و گردشگری ابرکوه درآمد زا نخواهد بود بلکه فقط باید برای آثار مذکور هزینه کرد.
با تقویت صنعت گردشگری ابرکوه از طریق تدوین سند چشم انداز، سیاستگذاری ایده آل، تبلیغات جدی، تعامل با بخش خصوصی و توسعه زیرساخت های گردشگری می توان به آینده گردشگری ابرکوه امیدوار بود و حتی می توان از بیکاری و مهاجرت نیز جلوگیری کرد.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا