دوازدهمین اجلاس هیات مدیره نظام مهندسی معدن ایران با حضور اعضای هیات مدیره نظام مهندسی معدن،«جعفر سرقینی»معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت، «داریوش اسماعیلی» رئیس کمیته معدن و صنایع معدنی مجلس شورای اسلامی و« هرمز ناصرنیا» رئیس نظام مهندسی معدن کشور در دانشگاه یزد برگزار شد.

35میلیون تن، استخراج سالانه معادن یزد

در آیین افتتاحیه این اجلاس دو روزه، محمد مهدی زارع، رئیس سازمان صنعت و معدن استان یزد با بیان اینکه معدنکاری در ایران کمتر از تکنولوژی های روز استفاده می کند، گفت: استان یزد با 50 نوع ماده معدنی بهشت معادن ایران لقب گرفته است و با 1000واحد تولیدی معدنی فعال سالانه 35 میلیون تن استخراج مواد معدنی را در کارنامه خود دارد، با توجه به اینکه بعد از تحریم ها فصل تازه ای برای فعالیت های معدنی باز شده است و ارزش واقعی معدنکاری بهتر شناخته شد باید تکنولوژی روز دنیا را در معدنکاری مانند دیگر صنایع کشور به خدمت بگیریم.

هرمز ناصرنیا، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران هم در این مراسم باتاکید بر اینکه معدن زیربنای صنعت کشور است، گفت:سازمان نظام مهندسی معدن به عنوان یک ساختار دانشی موظف است به کنترل عملکرد در همه فعالیت های معدنی بپردازد چرا که بهره برداری غیر اصولی از این ذخایر یک فاجعه برای جامعه بشری است.

 

دانشگاه یزد آماده ارتباط قوی تر با صنعت و معدن

دکتر محمد صالح اولیاء، رئیس دانشگاه یزد در این مراسم ضمن خوش آمد گویی به میهمانان و مدعوین، به تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه یزد و نظام مهندسی معدن ایران اشاره کردو گفت: اهداف این تفاهم نامه ایجاد بستری برای تعامل بخش دانشگاه و صنعت و معدن، ایجاد شبکه سهل الوصول برای تعریف درخواست های فنی و علمی جامعه صنعتی و معدنی، نهادینه کردن آموزش برای حل مشکلات صنعت و ایجاد فضای پرنشاط علمی و فنی در تعامل علم و صنعت تعریف شده است.

دکتر اولیاء اظهار داشت: یکی از بهترین موقعیت هایی که دانشگاه ها می توانند با ایجاد آن رسالت خود را ایفا کنند برگزاری اینگونه اجلاس ها در دانشگاه و جایی که بین صنعت و دانشگاه پیوند مستحکم برقرار شود و امیدواریم با انجام این تفاهم نامه شاهد ارتباط بیشتر بین نهادهای صنعتی و معدنی و کسب و کار با دانشگاه باشیم.

وی افزود: دانشکده معدن دانشگاه یزد از سال 70 تاسیس شده است و حرف زیادی برای گفتن در سطح کشور دارد و تاکنون پژوهش های موفقی را در سطح ملی و بین المللی داشته است، ارتباط اساتید ما با معدن استان و کشور بسیار تنگاتنگ است همچنین برای پذیرش دانشجو در مقاطع تحصیلات تکمیلی از آمادگی لازم برخوردار هستیم و مدیران و کارشناسان می توانند از این فرصت استفاده کنند.

وی به تجهیز و راه اندازی آزمایشگاه های صنعت در دانشگاه تاکید کرد و افزود: همانطور که در دنیا مرسوم است، آزمایشگاه ها را صنایع در دانشگاه ها تاسیس می کنند و نیازهای خود را از این طریق مرتفع می کنند و دانشگاه یزد برای برقراری این ارتباط از آمادگی لازم برخوردار است.

 

خام فروشی باید مهار شود

سید محمد میرمحمدی استاندار یزد در این مراسم گفت: در استان یزد در همه زمینه ها امکان رشد و استفاده مطلوب وجود دارد به طوری که در زمینه معادن فلزی و خاک های نادر و سنگ های تزیینی ، ذخایر استان 1.3 میلیارد تن است و تاکنون 840 میلیارد تومان در امر معادن استان سرمایه گذاری شده است. وی برگزاری این همایش در دانشگاه یزد را نوید بخش این پیام دانست که صنعتگران و دانشگاهیان دست به دست هم می دهند تا چرخه بهره وری را تکمیل کنند.

وی یکی از مشکلات مهم در بخش معدن را خام فروشی دانست وعنوان کرد: راه حل این مسأله می تواند گسترش فرآوری مواد معدنی  با ارزش بالا باشد و با این رویه امکان گسترش صنایع پایین دستی فراهم می شود و به دنبال آن کسب درآمد بیشتر، رونق اقتصادی و رفاه در زندگی مردم  و عمران و آبادانی بیش از پیش فراهم می شود.

سید محمد علاقه بند، نماینده معدنکاران استان یزد هم در این اجلاس به بیان خواسته های معدنکاران استان پرداخت. اصلاح و تدوین قوانین با ثبات و قابل اجرا از جمله حمایت مالی، همکاری دولت با بخش خصوصی، اعمال سیاست به جا و منطقی دولت در حفظ و تعادل بازار در شرایط بحرانی، مرتفع ساختن مشکلات معدنکاران از قبیل اضافه برداشت ها، معافیت خاص مالیاتی برای تشویق به کار معدنکاری از جمله درخواست های مطرح شده در این اجلاس بود.

 

 تاسیس وزارت مستقل معدن مجدانه پیگیری شود

داریوش اسماعیلی نماینده مجلس شورای اسلامی و رئیس کمیته معدن و صنایع معدنی مجلس شورای اسلامی در این اجلاس گفت: مهمترین مسأله حال حاضر که به بحث معدن هم مربوط می شود، تحقق اقتصاد مقاومتی است و رهبر معظم انقلاب هم بر آن تاکید دارند، ما باید در اینگونه اجلاس ها به این موضوع بپردازیم که نقش نظام مهندسی معدن در تحقق اقتصاد مقاومتی کجاست و تا به حال چه قدمی در این راستا برداشته است و چگونه می تواند نقش موثر خود را تقویت کند؛ روح ابلاغیه رهبر معظم انقلاب پیرامون اقتصاد مقاومتی در دو موضوع  نهفته است یک خودباوری دوم تولید داخلی با پتانسیل بخش خصوصی.

وی افزود: در صورتی که روزی نفت را به عنوان سرمایه اصلی کشور رها کنیم قطعا باید منابعی را جایگزین کنیم  و شکی نیست مهمترین منبع درآمد جایگذین نفت، معادن کشور خواهند بود و فلسفه نظام مهندسی به عنوان مجموعه ای از بازوان توانمند فنی و معدنکاری کشور نظارت کارشناسی بر معدنکاران دولتی، خصوصی و تعاونی ها است در حالی که نظام مهندسی معدن در کشور ما جایگاه شایسته ای ندارد و به نحوی به حاشیه رانده شده است و تاثیر گذاری ضعیفی را در صنایع معدنی اعمال می کند.

وی خطاب به اعضای هیات مدیره نظام مهندسی معدن گفت: با توجه به اینکه نظام مهندسی معدن قریب 30هزار عضو دارد و نمایندگان آنها باید پاسخگو باشند لازم است بیش از این به گزارش های فنی معدنکاران توجه شود و نظارت و تحلیل صورت بگیرد.

وی تاکید کرد: نظام مهندسی معدن باید به کمک خانه معدن موضوع تشکیل وزارت معدن به صورت مجزا و مستقل را مطرح و مجدانه این موضوع را پیگیری کنند چرا که در کشورهای توسعه یافته وزارتخانه مجزا برای محصولاتی همچون نی شکر تاسیس کرده اند که تولیدات بالای کشورشان را به خود اختصاص داده است و ایران هم در بحث معادن به عنوان اصلی ترین منبع درآمد پس از نفت باید این اقدام را انجام دهد.

اسماعیلی تقابل معدن با محیط زیست را باورغلط عامیانه توصیف کرد و گفت: نظام مهندسی معدن باید کوشش کند تا این باورها در بین مردم و برخی مسؤولین نهادینه نشود چرا که هیچ تقابلی در میان نیست و اگر در مواردی چنین باشد نظام مهندسی معدن به عنوان اولین حامی محیط زیست وارد میدان خواهد شد و از محیط زیست حمایت خواهد کرد ضمن اینکه نظام مهندسی معدن می تواند با همکاری دانشگاه دانش آموختگان لیسانس را به مهندس تبدیل کند که به برنامه ریزی مدون نیاز دارد همچنین دولت باید نظام مهندسی معدن را به عنوان مهمترین و قوی ترین بازوی صنعت و معدن، در کارهای اجرایی وارد کند.

در ادامه این مراسم آیت الله محمد رضا ناصری، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه یزد با تاکید بر جلوگیری از خام فروشی مواد معدنی گفت: خداوند با نظمی که در خلقت ایجاد کرده است برای دوام رشد و تکامل انسان ها منابعی را به رسم امانت در اختیار آنها گذاشته است لذا معدن هم به عنوان یک منبع تجدید ناپذیر باید در بهره برداری بهینه توجه شود و مواد خام از کشور خارج نشود.

وی هدف نظام اسلامی را خدمت به مردم دانست و گفت: این اخلاق باید در فروش، واردات و صادرات به صورت فرهنگ نهادینه شود و مسؤولان ما قدرت را برای خدمت بخواهند.

جعفرسرقینی، معاون امور معدنی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز در این مراسم با تاکید بر پیشگیری از خام فروشی مواد معدنی از معدنکاران و نظام مهندسی معدن در خواست کرد نسبت به این موضوع حساسیت بیشتری داشته باشند ضمن اینکه از این پس قوانین محدود کننده جهت صادرات مواد خام معدنی لحاظ خواهد شد. وی همچنین اظهار داشت: این وزارت خانه اصلاح آیین نامه معدن و اعمال معافیت مالیاتی معدنکاران را در دستور کار دارد.

وی گفت: ساختار معدنی در کشور ما ساختار کوچک مقیاس است که باید برای اصلاح این ساختار برنامه ریزی شود و انتظاری که از نظام مهندسی معدن داریم نظارت بیشتر بر معادن و معدنکاری است.

گفتنی است: در پایان مراسم افتتاحیه اجلاس از حامیان مالی اجلاس قدردانی و از میهمانان ویژه مراسم تجلیل شد.

خبرنگار:زینب زارع

عکس:رضا هژبر

> مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید

 

این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید










  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا