پليس فتا بوشهر "شما در هر سني که باشيد، ميتوانيد از اينترنت استفادههاي متعددي کنيد. اينترنت فقط يک سرگرمي نيست، بلکه وسيله اي است که به شما اجازه ميدهد با دوستان و خانوادهتان در تماس باشيد.
اطلاعات بيشماري را به دست آوريد. سايتهاي آموزشي بسياري وجود دارد که شما در آنها ميتوانيد به دست آوريد. فضاي اينترنت، شبيه يک شهر بزرگ است که در آن کتابخانهها، دانشگاهها، موزهها و فرصتهاي فراواني براي ملاقات افراد عجيب و غريب در تمامي گردشگاهها وجود دارد. اما شبيه هر جامعه ديگري، برخي از افراد و مکانها هستند که بايد از آنها اجتناب کرد و يا با احتياط فراوان به آنها نزديک شد.
آگاهي از اين خطرات و چگونگي اجتناب از آنها به شما امکان ميدهد که از تمام ابعاد مثبت اينترنت استفاده کنيد.
اگر شما يک نوجوان يا جوان و يا حتي يکي از والدين باشيد، ممکن است احساس کنيد که براي شما همانند کودکان، کنترل و قيد و بندي لازم نيست. ممکن است حق با شما باشد، ولي اينکه شما بزرگتر هستيد به اين معني نيست که خطري تهديدتان نميکند.
روزانه ميليونها نفر وارد اينترنت ميشوند و با هزاران خطر اينترنتي مواجه ميشوند. راهي که باعث ميشود افراد از اين خطرات در امان بمانند اين است که آنها را بشناسند و چند قانون ساده را رعايت کنند. با رعايت اين قوانين، خطرات اينترنت به حداقل ميرسند، ولي هرگز به کلي از زندگي حذف نميشوند.
? خطرات عمومي اينترنت
اتاقهاي گفتگو (چت رومها)، گروههاي خبري، وب سايتها و مکانهايي ديگري در اينترنت وجود دارد که ممکن است حاوي مطالب و مواردي باشد که شما را ناخشنود سازد. به عنوان مثال، مسائلي که به ترويج خشونت ميپردازند، هر انساني را آزار ميدهند. همچنين اين پايگاهها ممکن است شامل مواردي باشند که از عقايد و نگرشهاي منفور حمايت کنند و يا بحثهايي را پوشش دهند که شما آنها را نامطلوب ميدانيد. در واقع مهم نيست که آنها چيستند، ولي چيزي که مهم است اين است که شما اين حق و اين توان را داريد که بيدرنگ خود را از هر ناحيهاي که احساس خطر کرديد، خارج سازيد.
? خطرات جسمي
جديترين خطري که ممکن است شما را در اينترنت تهديد کند، اين است که فردي شما را آزار و يا مورد سوء استفاده قرار دهد. اين خطر ميتواند از ارسال اطلاعات (عکسها و مطالب شخصي) ايجاد شود. در کشورهاي غربي مواردي وجود دارد که نوجوانان، توسط افراد شياد از طريق اينترنت اغفال شده و از خانه فرار ميکنند يا دزديده ميشوند و يا مورد سوء استفاده قرار ميگيرند. هر چند ميزان اين موارد، معمولاً خيلي کم است ولي وقتي رخ دهند، فاجعه انگيز خواهند بود.
? خطرات اقتصادي
اينترنت، شبيه بسياري از مکانهاي ديگر دنيا، محلي است که افرادي سعي ميکنند پول شما يا خانوادهتان را بگيرند و يا شما را با آگهيهاي ناخواسته شان به ستوه آورند. در مورد اين پيامها، خيلي احتياط کنيد مخصوصاً وقتي که آگهيهايي شبيه اينکه «خيلي سريع ثروتمند شويد» را به شما پيشنهاد ميدهند و به شما قول ميدهند با يک چشم به هم زدن، پول زيادي به دست آوريد. چنين پيامهاي بسيار جذابي ممکن است در مورد کم کردن وزن و يا ... نيز مطرح شوند. اگر احساس کرديد که معني يک آگهي اين بود که «اگر واقعيت داشت، خيلي خوب ميشد» در واقعيت آن شک کنيد!
? خطرات شخصيتي
هيچ کس در فضاي اينترنت، فکر رعايت آداب را نميکند و وقتي شما آن لاين هستيد به ويژه در اتاقهاي گفتگو اين امکان وجود دارد که شما پيامهايي ناخوشايند دريافت کنيد. حتي افرادي که در دنياي واقعي افرادي «نجيب» و «خوب»اند، ممکن است در فضاي اينترنت، آداب معاشرت را فراموش کنند. علت اصلي اين پديده، اين است که فرد در گمنامي کامل به سرميبرد. بنابراين به خود اجازه ميدهد که هر طور مايل است، رفتار کند.
? خطرهايي در قلمروهاي خاص
? وب سايتها
وب سايتها به شما اين فرصت را ميدهند که روزنامه بخوانيد، موزهها را سياحت کنيد، از کتابخانهها بازديد کنيد، سرزمينهاي دور را ببينيد، بازي کنيد، به تصاوير نگاه کنيد، خريد کنيد يا براي انجام امور تحصيلي و تحقيقي از آنها کمک بگيريد.
شما ميتوانيد سرگرميهايتان را دنبال کنيد، براي مسافرت برنامهريزي کنيد و بسياري از کارهاي ديگر. در مورد هر موضوعي که تصور کنيد ميليونها وب سايت وجود دارد.
برخي از اين سايتها، فوقالعادهاند و برخي خنثي و تعدادي هم حاوي عکسها و مطالبي هستند که بايد از آنها اجتناب کرد. اين سايتها ممکن است حاوي مطالب بيمعني و مهمل، نژادپرستانه، اطلاعات غلط و... باشند.
ـ هشدار:
علاوه برنمايش اطلاعات، سايتها ممکن است گاهي اوقات از شما درخواست اطلاعاتي در مورد خودتان کنند. اين اطلاعات ممکن است شامل نام، آدرس، يا آدرس ايميلتان باشد.
اين کار ممکن است براي به دام انداختن شما باشد.
در بهترين حالت، ممکن است هر موقع صندوق ايميلتان را باز ميکنيد پر از آگهيهاي بازرگاني باشد و در بدترين حالت ممکن است از اين اطلاعات براي سوء استفاده از شما استفاده شود. فقط به خاطر اينکه يک وب سايت متعلق به فردي معروف يا سازماني مشهور است به آن اعتماد نکنيد.
? خطرناکترين قلمرو اينترنت
آيا ميدانيد که چت، خطرناکترين قسمت و قلمرو اينترنت است. همانند ساير قسمتها و نواحي در اينترنت شما نميدانيد چه افرادي در آنجا هستند؛ بنابراين چيزي را که در دنياي واقعي در مکاني عمومي به کسي نميگوييد در چت نيز نگوييد.
دوست شدن با ديگران و برقراري ارتباط با آنها در چت رومها، امري عادي است. گاهي اوقات وقتي دو نفر خود را به طور واقعي معرفي ميکنند اين ارتباط اگر اهداف نادرستي در پشتش نباشد، ممکن است مفيد باشد، ولي داستانهاي ناخوشايندي هم در اين زمينه وجود دارد.
گاهي چت رومها براي بهره برداري از ديگران مورد استفاده قرار ميگيرند. گاهي اوقات شکارچيان از اين اتاق ها براي پيدا کردن طعمههاي خود استفاده ميکنند. به دو نکته در اين زمينه هميشه توجه داشته باشد.
اول اينکه هيچکس خود را بد معرفي نميکند و دروغ در اين مورد زياد وجود دارد. گاهي فردي که خود را دختري نوجوان معرفي ميکند، ممکن است مردي ?? ساله باشد و يا بالعکس. دوم اينکه هرگز حتي به افرادي که خود را افراد بزرگسال و ناصح و صالح جلوه ميدهند، اطلاعات شخصي ندهيد. در ضمن، اعتيادزاترين قسمت اينترنت همين چت کردن است.
اينترنت، يکي از نوآوريهاي سالهاي اخير است که ظهورش هم اميدبخش و هم نگرانکننده بوده است. اميد بخشي آن به خاطر ايجاد امکاناتي مثل اطلاعرساني به سريعترين، گستردهترين و کارآترين شکل، برقراري ارتباط صوتي و تصويري با اقتصاديترين روش، دسترسي سريع و آسان به اطلاعات مفيد، بهبود بخشيدن وضعيت آموزشي و فوايد بيشمار ديگري در حوزههايي مثل تجارت، سرگرمي، و ... است.
بيم و نگراني از اينترنت هم به خاطر خطرات بالقوه آن براي تمامي افراد جامعه و بهويژه کودکان و نوجوانان است.
لازمه تحقق بخشيدن به اين اميد اين است که بزرگسالان مسئول و اولياي امور نگرانيهاي موجود را مدنظر قرار دهند و گامهاي مسؤلانهاي نيز در جهت کاهش يا رفع اين نگرانيها بردارند.
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024