جمهوریت نوشت:

بعد از فیلتر شدن  نرم افزارهای وی چت ، تانگو و برخی دیگر از اپلیکیشن هایی که این روزها به ابزارهای پرطرفدار دارندگان گوشی های هوشمند تلفن همراه تبدیل شده است ، از عصر پنجشنبه در برخی isp  ها ، وایبر هم از دسترس خارج شد تا علی رغم اینکه هیچ اظهار نظر رسمی در خصوص فیلتر شدن این ابزار گفتگوی پرطرفدار صورت نگرفت ، اما شایعه فیلتر شدن بصورت گسترده پخش شد و از دسترس خارج شدن وایبر هم به شایعات رنگ واقعیت داد.


بلافاصله هم شوخی های پیامکی دست بدست شد و ذهن طناز ایرانی شوخی هایی ساخت که  جالب توجه بود:


« یه بنده خدایی اومد فیلتر فیس بوک را برداره ویچت و وایبر هم فیلتر شد. روحانی مچکریم » !

 

در این مورد نکاتی چند قابل ذکر است:


فیس‌بوک ، وایبر و وی‌چت و ...ابزارهای جدید ارتباطی هستند. علت تصمیمات سلبی در این موارد هم به نظر می رسد بیگانه بودن تصمیم‌گیران، با پدیده‌های نوظهور است. اگر امروز یک پدیده تکنولوژیک در حال رایج شدن در دنیاست، به‌زودی در ایران نیز - که بخشی از دنیاست - رواج پیدا خواهد یافت. حسام الدین آشنا مشاور رئیس جمهور که خود استاد ارتباطات است، دیروز در این زمینه به کنایه گفته بود: « کسانی از فیلتر شدن فیسبوک دفاع می کنند که حتی بلد نیستند sms  بزنند» .


از قدیم گفته اند که : « آزموده را آزمودن خطاست» . حال باید پرسید مگر سیاستهای سلبی در سالهای اخیر چقدر جواب داده که اینگونه عمل می شود.  برای جمع کردن ماهواره چه کاری می شد کرد که نکردیم؟ 


حتی کماندوها را با راپل به پشت بام های مردم فرستادیم تا دیش های ماهواره را جمع کننند ، اما کافی است در همین تهران، سری به پشت بام ها بزنیم تا مشاهده کنیم که پر شده از دیش‌های ماهواره.


به واقیعت ها رجوع کنیم. این روزها اکثر تحصیل‌کردگان جامعه، فیس‌بوک دارند و میلیون‌ها نفر نیز ترجیح می‌دهند؛ تماس‌های خود را از بستر اپلیکیشن‌هایی مانند وی‌چت برقرار کنند. در چنین وضعی، آقایان تنها کاری که می‌کنند، «فیلتر کردن» است و دیگر هیچ!  یعنی آسان ترین کار ممکن .


خب راه حل  این موضوع هم  بسیارآسان است.


تنها کار کسانی که فیلتر شکن می فروشند سکه می شود و قانون با چند هزار تومان دور زده می شود.


واضح تر بگوییم : « مردم را عملا مجبور به نادیده گرفتن قوانین و قانون شکنی کرده ایم و توقع داریم  در جاهای دیگر احترام به قانون نهادینه شود».


به یاد بیاوریم که اگر روزی داشتن رادیو ، تلویزیون و ویدئو ، مذموم و روزگاری غیر قانونی بود ، روزی به این نتیجه رسیدیم که اینها تنها ابزار هستند و باید امکان  درست استفاده کردن از ابزارها را فراهم کنیم.


مردم خود راه استفاده از تکنولوژی ها را پیدا می کنند . قوانین باید ضمانت اجرا داشته باشد.  مردم باید به قوانین باور داشته باشند. قانونی که با خرید یک  vpn  چند هزار تومانی نادیده گرفته می شود و عملا اغلب کسانی که قبل از فیلترینگ ، از سایتها و اپلیکیشن ها استفاده می کردند ،  بعد از فیلتر شدن ،  فیلترینگ را دور می زنند  قانون خوبی نیست.


و نکته آخر اینکه وایبر بیشتر به جای پیامک و تماس تلفنی استفاده می شد و بسیاری از مردم به دلیل رایگان بودن از آن استفاده می کردند. نکند این شوخی که چون پیامک ها و تماس های پولی مردم کم شده بود ، این تصمیمات گرفته شده ، صحیح باشد ؟

مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید

 
  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا