یزدفردا "در پی انتشار گفتگوی استاندار یزد پیرامون موضوعات روز که در آن به مباحثی چون نشاط اجتاعی و محرم و فرهنگ عمومی استان پرداخته شده بود که در "اینجا"می توانید بخوانید واکنش های مختلفی صورت گرفت که اولین واکنش مربوط به طلاب حوزه های علمیه شهر یزد بود که تحت عنوان "واکنش جمعی از طلاب به سخنان استاندار یزد "در یزد فردا منتشر شد و در ادامه نیز واکنشی دیگر از یکی نخاطبان یزدفردا می آید که با هم مرور می کنیم :
وارده به یزدفردا "
پیامکی به دستم می رسد، به این مضمون : رصد/ روزنامه جوان تاریخ اول دی/ استاندار یزددر اظهاراتی عجیب مدّعی شد گریه بر امام حسین ( ع ) عامل افسردگی یزدی ها می باشد/ این اظهارات موجب واکنش هایی از سوی طلّاب و روحانیون شده است.
مدّت ها است که آموخته ام هر خبری را به راحتی نپذیرم؛ برای همین مراجعه می کنم به اصل مصاحبه ی دکترمیرمحمّدی با وبگاه " یزدی نیوز ". پرسش ها و پاسخ های قابل تأمّل بسیاری مطرح شده است؛ از جمله مسائل اقتصادی، فرهنگی واجتماعی، مانند اشاره به حضور اتباع غیرقانونی و...که می تواند نوید بخش نگاهی تازه باشد در رفع مشکلات یزد و یزدی ها. تمام مطالبی که نادیده گرفته شدند تا سه پرسش و پاسخ این مصاحبه، دستاویزی شود برای تیتر خبری فوق! این سه پرسش و پاسخ از این قرارهستند :
س : شهر یزد به لحاظ نشاط اجتماعی آمار خوبی هم ندارد،برای نمونه شما عصر یک روزجمعه با خانواده کجا می روید؟
ج : هنوزتجربه لازم را پیدا نکردم چون وقت و کارم ایجاب می کند که تا اخرهای روز جمعه هم استانداری باشم. روز جمعه به طورحتم بستگی به سلیقه هر فرد دارد.
س : به هرحال در یزد ابزارهای نشاط اجتماعی وجود ندارد؟
ج : این مسئله را با من در میان گذاشتند.افسردگی مردم یزد مطرح شده است،چه باید کرد مهم است.به مسئله و جنبه های غم انگیز هم باید اشاره شود،برای نمونه؛ برنامه های صدا و سیما ی یزد با دیگر استانها تفاوت زیادی دارد .به طوریکه عمده برنامه های یزد حزن و اندوه است.الان مذهبی های ما هم با صدا و سیمای یزد مشکل دارند.ما باید توجه داشته باشیم که دین اسلام یک دین سرزنده و شاداب است.درواقعه عاشورا،شما واقعه عشق و عشق بازی را می بینید،بحث کشت و کشتار نیست بلکه چون حضرت امام حسین(ع)آگاهانه وارد میدانی می شود که باطلی حق جلوه داده نشود و حقی باطل نشادن داده نشود.این صحنه ها صحنه های زیبایی دارد که ما تبدیل به حزن و اندوه کرده ایم.
س : درواقع با مثال صدا و سیما می خواهید بگویید که سازمانها در نشاط اجتماعی یزد کوتاهی کرده اند؟
ج : من می گویم رویه کارهای ما باید طوری باشد که ما را به سرچشمه اسلام برساند.آداب و رسوم ما متفاوت است که باید تغییر کند.این تغییر به نظر من با شرایط روز تغییر می کند.آقای معادیخواه بعنوان یک پژوهشگر دینی معتقد است که در سخنرانی ها توصیه نشده اشک بریزیم در صورتیکه ما مرتبا تاکید می کنیم که هرچه بیشتر اشک بریزیم عبادت بیشتری نموده ایم.تاکید می کنم که پیام حضرت امام حسین (ع) جلوه حق بود.
حالا یک بار دیگر بر می گردیم به متن پیامک ها و نیز تیتروبگاه های مختلف و معمولاً با یک گرایش سیاسی متّحد و انتساب این جمله به استاندار : گریه بر امام حسین عامل افسردگی یزدی ها!
تیتر فوق نقل قول مستقیم ازسخنان آقای استاندار نیست، بلکه برداشت از مجموع کلمات و جملات ایشان است که جای تأمّل و بررسی دارد. در این که به نظر می رسد مصاحبه با عجله و یا به زعم برخی دوستان غیر حرفه ای تنظیم شده است؛ حرفی نیست،امّا آنچه مسلّم است از مردان سیاست انتظار دقّت نظربیشتری می رود.
بحث افسردگی مردم یزد که پیشترمطرح شده بود؛ مسلّماً برای آنان که با واقع بینی به مسائل اجتماعی می نگرند، تلخ است و ناگوار؛ چنانچه حجّت الاسلام و المسلمین راشد یزدی در بخش هایی از مصاحبه شان با پرگار به این موضوع پرداخته اند. این هم پرسش ها و پاسخ های مطرح شده در پرگار :
ـ طبق آمارهای ارائه شده نیز توسط برخی سازمان های ذیربط یزدی ها غمگین ترین مردم ایران هستند.
البته حزن مردم تاثیر از اقلیم دارد. شما نگاه کنید عین دوازده ماه سال در یزد محرم هست و هر روز جایی برای روضه رفتن و مراسم هست. علاقه مردم یزد به روضه و گریه نشان می دهد مردم حزن دارند و شاد نیستند. در روزمره زندگی هم ناامیدوارنه به زندگی می نگرند. شما به شیرازی ها نگاه کنید. دنبال بهانه می گردند شاد باشند. ولی مردم یزد چه! در دو فصل شاد سال فصل بهار و پاییز، یزدی ها با هجوم طبیعت مواجه اند. من یادم هست در گذشته به خاطر توفان های شن در این دوفصل همیشه مادرم ناراحت بود. به دلیل خسارتی که این توفان به تمیزی زندگی اش می زد. خوب زن خانه دار یزدی شاد نیست. مرد یزدی هم شاد نیست.
ـ این شادی را چگونه باید تولید کرد؟
ببینید وقتی نوحه خوان و منبری ما در روز عید در یزد از مردم گریه می گیرد آخر این انصاف است؟ کجای عالم با مردمانشان چنین می کنند. در هیچ کجای کشور در روضه یک زن غش نمی کند ولی در یزد ذکر مصیبت می کنیم حتما یک مورد داریم. این یعنی مردم دلشان گرفته، حزن دارند و می آیند روضه. وظیفه همگانی است. همه مردم باید بروند به سمت شاد زندگی کردن. به خدا قسم اسلام دین شادی بخشی است. هر کسی گفته اسلام یعنی گریه و عزاداری یک کلمه هم از دین زیبا نمی داند. باید شاد بودن را یاد گیریم. نگاه کنیم به دیگران.
ـ اخیرا برخی به یزد لقب حسینیه ایران داده اند و از همین منظر مورد توجه هست.
بحثی نیست. ارادت ما به اهل بیت (ص)سرجایش ولی آخر کجای اسلام برخی از این رفتارها آمده است. مردم برای زندگی به شادی نیاز دارند. اقلیم و جغرافیا و برخی مسائل دیگر مجال شاد بودن را به مردم یزد نداده است. ولی می شود. این ارتباطات و رفت و شدها باعث شده کمی فضا بهتر شود. کمی مردم به سفر اهمیت بدهند و کمی شاد باشند ولی همگانی نیست. توصیه من به مردم یزد این است که به دنبال شاد بودن بروند. دین اسلام، دین شادی است و شادی مردم هیچ مخالفتی در اسلام ندارد.
به هرحال روشن است که تیتری که منسوب به آقای میرمحمّدی شده است؛ بیشتر از آن که یک موضع گیری منطقی باشد؛ سعی کرده است موجی منفی علیه ایشان به راه بیاندازد که در این میان برخی نیز با دستاویز قرار دادن موضوعی مذهبی، هدف های دیگری را دنبال کنند. ازآن سو از استاندار محترم دقّت و باریک اندیشی بیشتری انتظار می رود و حرف پایانی به عنوان یک شهروند که کاملاً بی طرف است ووابسته به هیچ دستگاهی نیست : آیا به دغدغه ی استاندار محترم برای این که صرفاً عزاداری هایمان اشک و آه نباشد؛ هر چند که همین اشک ها هم قداست دارند، نباید هیچ توجّهی کرد؟ پس آن نگاهی که حتّی حضرت زینب ( س ) فرمودند که جز زیبایی ندیدم، چه می شود؟ کاش کمی منصفانه بیاندیشیم و یادمان باشد قضاوتی در کار است .
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 22,ژانویه,2025