سخنگوی فارسی‌زبان وزارت خارجه آمریکا پیش از نشست وزیران خارجه 1+5 با ایران در نیویورک با بیان این‌که نمی‌توانم به جزییاتی که قرار است در مذاکرات روز پنج‌شنبه بپردازم تاکید کرد که وزیران خارجه گروه ۱ + ۵ و وزیر امور خارجه ایران تشکیل جلسه می‌دهند تا در سطح کلیات و نه جزییات راجع به مسیری که برای حل مساله هسته‌یی باید طی شود، گفت‌وگو کنند.

به گزارش ایسنا، خبرگزاری دویچه وله به نقل از آلن ایر، سخنگوی فارسی‌زبان وزارت خارجه آمریکا درباره دیدار نکردن اوباما و روحانی در سازمان ملل گفت: ما دنبال این بودیم که به طور غیررسمی، یعنی نه در یک دیدار رسمی بلکه در حاشیه، این دو نفر خوش و بش و سلام و علیک بکنند، ولی مثل این‌که این موضوع برای طرف ایرانی کمی پیچیده بود. از این نظر این اتفاق نیفتاد. ولی ما نباید دیدار نکردن این دو نفر را بزرگ‌نمایی کنیم. چیزی که مهم است مثلا این‌که گروه ۱+۵ با حضور وزیر امور خارجه آمریکا و ایران تشکیل جلسه می‌دهد تا ان‌شاءالله یک پروسه را شروع کند و یک راه‌حلی را شکل دهد که می‌توان این راه‌حل را ماه آینده در جلسه گروه 1+۵ در ژنو ادامه داد.

 

 

 

ایر در پاسخ به این‌ پرسش که پرزیدنت اوباما در شصت و هشتمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل گفت از وزیر امور خارجه آمریکا خواسته تا با همکاری نزدیک اتحادیه اروپا، آلمان، بریتانیا، فرانسه، روسیه و چین تلاش برای رسیدن به توافق با ایران را پیگیری کند. آیا در این‌باره ماموریت ویژه‌ای به جان کری داده شده است؟ گفت: پرزیدنت اوباما، وزیر خارجه را به عنوان هدایت‌کننده اصلی برای تلاش در جهت رسیدن به یک راه‌حل در مورد برنامه هسته‌یی ایران تعیین کرده است. در این مورد جان کری و دولت آمریکا از هیچ تلاشی دریغ نخواهند کرد.

 

 

 

او خاطرنشان کرد که ما از گفته‌های دکتر روحانی و نیز گفته‌های آقای ظریف استقبال می‌کنیم، ولی همان‌گونه که اوباما گفت این کلمات و گفته‌های آشتی‌جویانه باید با اقدامات شفاف و قابل تایید همراه باشد. بین حرف و عمل تفاوت و فاصله زیاد است و راه دور است. پس ما منتظر آن‌ هستیم که ایران حرف‌هایشان را عملی کنند. ما می‌خواهیم گفته‌ها و ادعاهای طرف ایران را به بوته آزمایش بسپاریم.

 

 

 

سخنگوی فارسی‌زبان وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این‌که به‌طور مشخص توقع آمریکا از ایران برای اقدامات یا "اعمال شفاف" چیست؟ گفت: الان نمی‌خواهم وارد جزییات مذاکره شوم و موردی را بگویم، ولی می‌توانم بگویم از گفته‌ها و تغییر لحن طرف ایران معلوم است و می‌گویند که دنبال تغییر موضع هستند و می‌خواهند با جامعه جهانی برای رفع نگرانی‌ها درباره برنامه هسته‌یی ایران تعامل کنند. خب، ما باید این را امتحان کنیم.

 

 

 

وی ادامه داد: اگر ایران واقعا می‌خواهد با جدیت به‌طور محتوایی با جامعه ‌جهانی برای رفع نگرانی‌ها همکاری و تعامل کند، عالی است، ما می‌توانیم به یک راه‌ حل مسالمت‌آمیز برسیم. چون هم مقام رهبری درباره سلاح هسته‌یی فتوا صادر کرد و همین‌طور دکتر روحانی گفت که ایران در پی ساخت بمب هسته‌یی نیست و نخواهد بود. اوباما گفت که ما اصلا اجازه دستیابی ایران به بمب هسته‌یی را نخواهیم داد. از این نظر اگر این اظهارات صحیح باشند برای مذاکره در مورد برنامه هسته‌ی ایران جا هست.

 

 

 

ایر با بیان این‌که "طرف ما یعنی غرب و گروه 1+5 گفتیم که ایران حق دارد، ایران حق استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌یی را دارد" مدعی شد که ولی همراه با حق، تکلیف و وظیفه هم وجود دارد. تشخیص نهادهای ذی‌صلاح، یعنی آژانس و شورای امنیت، این است که ایران به تعهداتش پایبند نبوده است. همین‌طور مردم ایران به روحانی برای تغییر جهت و تغییر سیاست خارجی ایران رای دادند تا مساله هسته‌یی حل شود و تحریم‌ها برداشته شود. امید ما این‌است که دولت ایران به همین طرف حرکت کند.

 

 

 

او درباره لحن سخنرانی آقای روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل گفت: همان‌طور که عرض کردم، لحن ایشان و آقای وزیر ظریف امیدوارکننده است. ولی فی‌نفسه این لحن کافی نیست.

 

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره نشست گروه ۱ + ۵ با ایران و این‌که آیا برنامه‌ای، طرحی، پیشنهادی، دستور کاری آماده شده که شما در جریان آن باشید و بتوانید درباره‌اش توضیح دهید؟ گفت: نمی‌توانم به جزییات بپردازم ولی تمام وزیران گروه ۱ + ۵ و وزیر امور خارجه ایران تشکیل جلسه می‌دهند تا در سطح کلیات و نه جزییات راجع به مسیری که برای حل مساله هسته‌یی باید طی شود، گفت‌وگو کنند. نمی‌توانم دستور کار این جلسه را فاش کنم.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا