سرگذشت داریوش و خشایار در دو کتاب منتشر شد.
کتابهای «خشایارشا؛ جهانگشای ناکام هخامنشی» و «داریوش بزرگ؛ معمار امپراتوری هخامنشیان» در دو مجلد به قلم ایمان نوروزی تألیف و از سوی نشر کتاب پارسه منتشر شده است.
کتابهای یادشده در مجموعه «سرگذشتنامهها» منتشر شده است. این مجموعه به معرفی شخصیتهای مهم تاریخ ایران و جهان میپردازد و جوانب مختلف زندگی ایشان را از لابهلای سنگنگارهها، دستنبشتهها و اسناد تاریخی در اختیار خوانندگان فارسیزبان قرار میدهد.
در معرفی کتاب «خشایارشا؛ جهانگشای ناکام هخامنشی» آمده است: بعد کوروش کبیر، مرزهای سیاسی هخامنشیان به غرب و شرق گسترش یافت. هر یک از پادشاهان هخامنشی ادامهدهندهی سیاستهای توسعهطلبانه پدرانشان بودند. خشایارشا بعد از مرگ پدرش داریوش کبیر به سال ۴۸۶ قبل از میلاد، به دنبال زمینگیر شدن سپاه او در دشتهای وسیع اروپا در تعقیب سکاها و همچنین شکست در جنگ ماراتن، تلاش کرد تا سیاستهای نیمهتمام پدرش را در غرب ادامه دهد و به نحوی آنها را جبران کند. به روایت اسناد و متون تاریخی، او با سپاهی بزرگ به سوی غرب شتافت تا سیاستهای توسعهطلبانهاش را به فرجام برساند. این کتاب به تاریخ ایران عصر خشایارشا میپردازد. مؤلف در این اثر با پیش کشیدن جزییاتی از دوره خشایارشا قصد دارد ابعاد پیچیده و مبهم این دوره از تاریخ را روشن کند. همچنین این اثر با تصویر اشیا و بناهای بهجامانده از این عصر، طرحها و نقشههای جغرافیایی و سیاسی جهان در دوره باستان و کتابنامه و نمایه همراه است.
فهرست این اثر نیز به این شرح است: «مسأله انتخاب جانشین برای داریوش»، «آمادهسازی کشور برای بزرگترین نبردهای تاریخ»، «مرکز فرماندهی خشایارشا در سارد»، «ورود به سرزمینهای یونانینشین»، «در جبهه یونان»، «آتن و اسپارت - دو دشمن دیرینه در کنار هم»، «تشکیل اتحادیه یونانی علیه خشایارشا»، «نخستین نبردهای دریایی»، «نبردهای نیروی زمینی خشایارشا»، «پیشروی به طرف فوکیس»، «آتن در شعلههای آتش خشم خشایارشا»، «بازگشت به میهن»، «کتیبههای خشایارشا»، «روایت خشایارشا در کتاب استر».
همچنین در معرفی کتاب «داریوش بزرگ؛ معمار امپراتوری هخامنشیان» میخوانیم: پس از حکمرانی کوتاه کمبوجیه «پسر کوروش» ستاره بخت «داریوش» برآمد تا در نبردهای پیاپی با شورشیان اقوام مختلف، وحدت سیاسی ایجاد کند و امپراتوری ایران را سامان دهد. اما داریوش به زودی متوجه شد که سرکوب شورشهای سیاسی برای ایجاد وحدتی پایدار به تنهایی کارساز نیست. او چارهای نداشت جز اینکه ساختار اداری منظم و جامعی با تکیه بر یک سیستم پایدار اطلاعرسانی ایجاد کند تا بتواند جوامع نامتجانس قلمرو امپراتوری را زیر یک چتر بیاورد. در این کتاب طی ۱۸ فصل با کوششها و روشهای «داریوش» در کسوت امپراتور ایران و رخدادهای عصر وی آشنا میشوید.
فهرست کتاب هم به این شرح است: «درآمدی بر نقش تاریخی هخامنشیان در تاریخ ایران»، «نابسامانی دربار هخامنشیان پس از درگذشت کوروش»، «داریوش پاسبان کیان هخامنشی»، «نافرمانی شهربان سارد»، «ساموس در دست هخامنشیان»، «سفر شناسایی غرب امپراتوری »، «شورش بابل، نبرد با سکاها»، «لشکرکشی به جزیره ثروتمند ناگزوس»، «شورش ایونیا»، «نبرد ماراتن»، «پاسخ آتنیها به متحدان پارسیان»، «همسران و فرزندان داریوش»، «روایت داریوش در کتاب حضرت دانیال نبی»، «جاده شاهی»، «سنگنوشته بیستون»، «کاخ شوش»، «بازتاب عصر طلایی حکمرانی داریوش در الواح بارو و خزانه تخت جمشید».
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 05,ژانویه,2025