طاهر شه‌حامد، مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران با تاکید بر این‌که عراق اعلام کرده است که از اول جولای (10 تیرماه) واردات سیمان را به کشور خود ممنوع می‌کند گفت: این درحالی است که ما در سال 1394 با مازاد تولید در بخش سیمان مواجه شده و سالانه بیش از 20 میلیون تن سیمان تولید می‌کنیم.

وی ادامه داد: همچنین با این مشکل در صنعت سرامیک و کاشی در کشور مواجه شده‌ایم زیرا بیش از 80 درصد از صادرات این کالاها از کشور ما به سمت عراق بوده و تاکنون بسیار ضعیف عمل کرده‌ایم.

شه‌حامد درباره عمده مشکلات سیمان، سرامیک و کاشی به کشور عراق گفت:‌عیلرغم این که نرخ ارز دو تا سه برابر ریال ایران افزایش یافته ولی به خاطر خریدهای ریالی که در مرزها با طرف عراقی انجام می‌شود این سود نه به صادرکنندگان ایرانی بلکه به جیب دلالان عراقی می رود. همچنین یک رقابت منفی بین صادرکنندگان ایرانی در این بخش وجود دارد و وجود بازارهای غیر متنوع و شکننده موجب شده که طرف عراقی ضعف کشور را فهمیده و همین موضوع صادرات سیمان ما را تحت تاثیر قرار دهد.

مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران درباره عملکرد این صندوق بیان کرد:‌ در سال گذشته علیرغم این که تحت فشار تحریم‌های سنگین بر اقتصاد ایران بودیم صادرات کشور تحت تاثیر تحریم‌ها قرار نگرفت و توسعه پیدا کرد.

وی با تاکید بر این‌که صادرات بدون میعانات گازی در سال گذشته 33 میلیارد دلار بوده است گفت: بیش از 66 درصد از صادرات ما در سال گذشته به پنج کشور هدف عراق با 6.2 میلیارد دلار، چین 5.5 میلیارد دلار، امارات 4.2 میلیارد دلار، افغانستان 2.9 میلیارد دلار و هند 2.6 میلیارد دلار بوده است.

به گفته شه‌حامد، در سال 1390 در مجموع 15 هزار و 895 میلیارد ریال پوشش‌های بیمه‌ای صندوق ضمانت صادرات و این رقم در سال گذشته 24 هزار و 374 میلیارد ریال بود که نشان دهنده رشد 53 درصدی پوشش‌های بیمه‌ای درسال گذشته است.

او درباره ضریب پوشش صادرات با تاکید بر این‌که این رقم از چهار درصد در سال 1390 به 4.3 درصد در سال 1391 رسیده است خاطرنشان کرد: در سال گذشته در بین محصولات داخلی در بیمه‌های میان مدت و بلند مدت بیش از 81 درصد رشد داشته‌ایم زیرا عمده فعالیت ما نیز در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی بوده است.

وی همچنین درباره ضمانت‌های بانکی خاطرنشان کرد: در این مورد رشدی برابر 128 درصد را شاهد بودیم و این درحالی است که حق بیمه و کارمزدها حدود 56 درصد نسبت به سال گذشته پیشرفت کرده است.

شه‌حامد ادامه داد: علیرغم توسعه فعالیت‌های صادراتی برخی از فعالیت‌ها منجر به خسارت شده و در سال گذشته به دلیل نوسانات ارز آسیب وحشتناکی به صندوق وارد و خسارت‌های شدیدی بر عملکرد صندوق ثبت شد.

به گفته مدیر عامل صندوق ضمانت صادرات ایران، مجموع خسارت‌های صندوق ضمانت صادرات در سال گذشته 322 درصد رشد کرده و این صندوق در واقع ضربه گیر صادرات در کشور شده است.

وی تصریح کرد: در سال 1390 مجموع خسارت‌های پرداختی صندوق ضمانت صادرات 541 میلیارد ریال و در سال گذشته 2283 میلیارد ریال شده که ضریب خسارت آن معادل 153 درصد بوده است.

به گفته او افزایش 150 درصدی ضریب خسارت بدین معنی است که به ازای یک واحد پول دریافتی صندوق ضمانت صادرات 1.5 ریال پرداخت کرده است.

شه‌حامد با تاکید بر این‌که 77 درصد از خسارت‌های پرداخت شده توسط صندوق ضمانت صادرات قبل از حمل کالا و 23 درصد آن مربوط به بیمه‌نامه‌ها بوده است خاطرنشان کرد: در سال گذشته صادرات ایران چهار درصد رشد منفی داشته و این درحالی است که مجموع صادرات در سال 1390 برابر با 33 میلیارد و 818 میلیون دلار و در سال گذشته 32 میلیارد و 454 میلیون دلار بوده است.

وی با بیان این‌که براساس ریسک تجاری، کشورها از یک تا هفت تقسیم بندی می‌شوند، اظهار کرد: بیش از 85 درصد پوشش‌های بیمه‌ای ما به گروه‌های ریسک6 و 7 مربوط بوده است. در این تقسیم بندی کشورها از کم ریسک به پرریسک تقسیم بندی می شوند و 15 درصد باقیمانده گروه‌های ریسک تا 5 هستند.

او با بیان این‌که کشورهای هدف پوشش بیمه‌ای در سال گذشته شامل تاجیکستان، ارمنستان، عراق، پاکستان وافغانستان بودند، خاطرنشان کرد: در سال گذشته صادرکنندگان تمایل چندانی به اخذ تسهیلات ارزی از بانک‌ها نداشته و پوشش ضمانت بیمه‌ای ما رشد ریالی داشته است.

وی در پاسخ به این سوال ایسنا مبنی بر این که صادرکنندگان به دلیل بالا بودن نرخ کارمزد صندوق ضمانت صادرات تمایل چندانی به استفاده از پوشش‌های بیمه‌ای این صندوق ندارند، گفت: هیچ شرطی برای عدم حضور سایر بیمه‌ها در بیمه‌های اعتباری وجود ندارد. بیمه ما بیمه اعتبار است و هیچ بیمه‌ای در کشور حاضر نمی شود اعتبارها را بیمه کند.

شه حامد با بیان این‌که نرخ‌های کارمزد ما به شدت پایین است و هر کسی که ادعا می کند کارمزد صندوق ضمانت صادرات بالا است کذب است، اظهار کرد: در کشور ما فرهنگ مراجعه صادرکنندگان به صندوق ضمانت صادرات وجود ندارد و صادرکنندگان ما ریسک را به جان می‌خرند ولی حاضر نیستند نیم درصد کارمزد بیمه فعالیت های تجاری خود را پرداخت کنند.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا