مرکز رشد فناوری طبس در مدت حدود 4 سال فعالیت خود، به موفقیتهای درخور توجهی دست یافته و توانسته است منشاء اتفاقهای خوبی در عرصه علم و پژوهش در شهرستان طبس شود، اما در عین حال .....
حمید رضا حجازی به گزارش خبرنگار ما در طبس: رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره بر لزوم توجه به موضوع علم، تحقیق، پژوهش و نوآوری تأکید کرده و حتی فرمودهاند: «اگرچه خدمترساني كار كماهميتي نيست، اما در كنار خدمترساني، كارهاي دقيق پژوهشي لازم است، زيرا بدون آن، حتي خدمترساني هم ممكن است بهدرستي انجام نشود، عنصر تحقيق و پژوهش در همه جا به صورت يك اصل بايد مورد توجه قرار گيرد.» یا در جای دیگر فرمودهاند: «بدانيد كه بدون تحقيق، بدون نوآوري و بدون ژرفيابي در هيچ مقولهاي انسان نميتواند به هدفهاي والا دست پيدا كند، اگر ژرفيابي و پژوهش نباشد، نتيجهاش يك جا ايستادن و درجا زدن است.»
راهاندازی پارکهای علم و فناوری با هدف عمل به توصیههای رهبری
با توجه به تأکید مقام معظم رهبری، فعالیت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در دولتهای اخیر، بهمنظور حمایت از نوآوران و جوانان خلاق و مبتکر و پشتیبانی از شرکتهای دانشبنیان، شکل جدیتری به خود گرفت، که متعاقب آن، این معاونت با راهاندازی پارکهای علم و فناوری در راستای عمل کردن به توصیههای رهبر معظم انقلاب تلاش کرده است.
مراکز رشد فناوری با درخواست فرمانداریها راهاندازی میشود
در همین راستا شهرستانهایی که احساس نیاز به داشتن یک مرکز رشد برای کمک به توسعه منطقهای، و حمایت از مبتکران و کارآفرینان شهرستان خود داشتهاند، درخواستهای خود را مبنی بر راهاندازی مرکز رشد عموماً از طریق فرمانداریها به پارک علم و فناوری استان خود ارائه میکنند، که فرمانداری شهرستان طبس نیز پس از درک این نیاز در شهرستان، درخواست خود را مبنی بر آمادگی همکاری با پارک علم و فناوری یزد برای راهاندازی مرکز رشد فناوری طبس اعلام کرده بود.
فعالیت رسمی مرکز رشد فناوری طبس از سال 88 آغاز شد
پس از امضای قرارداد بین طرفین، برای تأمین فضای تجهیزشده مرکز، توسط فرمانداری و تأمین نیروی انسانی و خدمات تخصصی و پشتیبانی مرکز توسط پارک علم و فناوری یزد، مرکز رشد و فناوری طبس فعالیت خود را به صورت رسمی از سال 1388 آغاز کرد.
تأمین فضای فیزیکی مراکز رشد فناوری برعهده فرمانداریهاست
مطابق آییننامههای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای راهاندازی یک مرکز رشد شهرستانی، ابتدا باید یک سازمان در شهرستان، عموماً فرمانداری، درخواستی به پارک علم و فناوری استان خود برای راهاندازی مرکز رشد ارائه داده و تأمین فضای فیزیکی مورد نیاز مرکز را تقبل کند و پس از آن پارک اقدام به ارائه حمایتهای نرمافزاری به مرکز رشد شهرستانی میکند.
براین اساس پارک علم و فناوری خود به تنهایی هیچ تعهدی مبنی بر تأمین فضا و راهاندازی مرکز رشد در شهرستانها ندارد.
حضور فعال مرکز رشد فناوری طبس در نمایشگاه بینالمللی پارکهای علم و فناوری آسیا
پس از راهاندازی مرکز رشد فناوری طبس روند رو به رشد این مرکز مطلوب بود، به طوری که پس از گذشت 2 سال از راهاندازی، توانست خود را در کنار مرکز رشد فناوری ابرکوه که قدمتی 8 ساله دارد، و در میان 7 مرکز رشد شهرستانی یزد، بهعنوان بهترین مرکز رشد شهرستانی پارک علم و فناوری یزد معرفی کند و به پاس این پیشرفت، مرکز رشد فناوری طبس بهعنوان نماینده پارک علم و فناوری یزد در نمایشگاه بینالمللی پارکهای علم و فناوری آسیا حضور پیدا کرد.
حمایت مرکز رشد فناوری طبس از اختراعات جوانان طبسی
طی مدت سه سال از فعالیت این مرکز، طرحهای متعددی برای بررسی و استفاده از حمایتهای مرکز رشد در شورای پذیرش مرکز بررسی شدند و بسیاری از آنها برای دریافت حمایت، تحت پوشش مرکز قرار گرفتند و تعدادی نیز جهت دریافت حمایتهای ویژه به مرکز نوآوری پارک علم و فناوری یزد ارجاع شدند.
تاکنون 2 اختراع تحت حمایت مرکز رشد فناوری طبس قرار گرفته است، که از این اختراعها در معادن شهرستان طبس استفاده شده است.
طرحهای متعدد علمی و پژوهشی تحت حمایت مرکز رشد فناوری طبس
مدیر مرکز رشد فناوری طبس در این باره به خبرنگار ما گفت: هماکنون طرحهای متعددی تحت حمایت مرکز رشد فناوری طبس قرار دارد که از جمله مهمترین آنها میتوان به ساخت و تولید دستگاه خانگی مدیریت انرژی، دستگاه گریس پمپ هیدرولیک، مدیریت یکپارچه و توسعه صنعت گردشگری مبتنی بر فناوری اطلاعات، طراحی و آموزش ساخت ربات، طراحی نرمافزار ممیزی املاک و خدمات GIS، پرورش و کشت هیدروپونیک، طراحی وبسایتهای امن، ارائه خدمات الکترونیک بر مبنای اصل دادهکاوی برای کارآفرینی آنلاین، بازیافت باطله زغالسنگ، راهاندازی آموزشگاه الکترونیک، ارائه خدمات تخصصی به معادن، تولید چراغهای فوق کممصرف خیابانی و... اشاره کرد.
حضور شرکتهای دانشبنیان طبسی در 4 نمایشگاه بینالمللی
سیدناصر سجادی بیان کرد: طی مدتی که از راهاندازی مرکز رشد فناوری طبس میگذرد، شرکتهای تحت حمایت این مرکز توانستهاند در 4 نمایشگاه بینالمللی از قبیل نمایشگاه بینالمللی مدیریت شهری، نمایشگاه علم تا عمل و... و همچنین نمایشگاههای ملی و منطقهای متعددی حضور یافته و به ارائه محصولات خود بپردازند.
انتخاب شرکت گلشن نور طبس بهعنوان شرکت دانشبنیان برتر استان خراسان جنوبی
مدیر مرکز رشد فناوری طبس یادآور شد: از دیگر افتخارات این مرکز انتخاب شرکت گلشن نور طبس که تحت حماین این مرکز میباشد، بهعنوان شرکت دانشبنیان برتر در پارک علم و فناوری استان خراسان جنوبی است.
وی ادامه داد: همچنین طی این مدت مرکز رشد فناوری طبس اقدام به برگزاری مراسم سالانه رونمایی از محصولات خود همزمان با هفته پژوهش کرده است.
سجادی اضافه کرد: از دیگر فعالیتهای مرکز رشد فناوری طبس میتوان به برگزاری نخستین جشنواره طرح کسب و کار در شهرستان طبس، و برگزاری دورههای آموزشی متعدد از قبیل کارآفرینی و خلاقیت و... اشاره کرد.
کاهش طرحهای تحت حمایت به علت کمبود فضای فیزیکی/ نیاز مرکز رشد طبس به فضای بیشتر
علیرغم موفقیتها و افتخارات متعدد شرکتهای تحت حمایت مرکز رشد فناوری طبس، اما در انتهای سال 1391 باتوجه به کمبود فضا به علت استقبال خوب مبتکران و کارآفرینان شهرستان طبس، تعداد طرحهای پذیرش شده کاهش یافت، که این موضوع نشاندهنده نیاز به فضای بیشتر برای مرکز رشد فناوری طبس است.
لزوم عقد تفاهمنامه مجدد فرمانداری طبس با پارک علم و فناوری/ تعهد حمایت از 82 طرح
علاوه بر این باتوجه به مجوز اصولی مرکز رشد فناوری طبس که در آبان ماه سال گذشته صادر شده است، برای دریافت مجوز قطعی مرکز رشد، نیاز به عقد تفاهمنامه مجدد فرمانداری با پارک علم و فناوری و ایجاد شرایط مساعد برای حمایت مرکز رشد از تعداد 82 طرح تا انتهای سال 1395 است، چراکه مرکز رشد فناوری طبس متعهد شده تا این تعداد طرح را تحت حمایت خود قرار دهد.
پژوهشگر جوان طبسی: حمایتهای مرکز رشد طبس ما را به آینده طرحمان امیدوار کرد
مدیرعامل یکی از شرکتهای تحت حمایت مرکز رشد فناوری طبس در گفتوگو با خبرنگار ما میگوید: من و تعدادی از دوستانم برای تولید آزمایشی و تحقیق بیشتر بر روی طرحمان که حتی بهعنوان اختراع نیز ثبت شده است، از کمکها و حمایتهای مرکز رشد فناوری طبس از جمله فضای فیزیکی برای انجام تحقیقات علمی استفاده کردیم و حتی همین حمایتها موجب شد تا ما به آینده و سرانجام طرحمان امیدوار شویم که جای تقدیر از مسئولان دارد.
وی ادامه داد: اما در حال حاضر فضای فیزیکی موجود به قدری محدود است که شرکت ما به همراه سه شرکت دیگر به صورت مشترک در داخل یک اتاق از مرکز رشد فناوری طبس مستقر هستیم و این موضوع موجب ایجاد برخی محدودیتها برای پژوهشگران شده است.
دستور فرماندار طبس برای تخلیه فوری ساختمان مرکز رشد!
حال علیرغم تأکید مقام معظم رهبری و توجه دولتهای اخیر نسبت به علم، پژوهش، تحقیق و نوآوری، و در شرایطی که حتی ساختمان فعلی مرکز رشد فناوری طبس نیز بهطور کامل پاسخگوی طرحهای متعدد علمی و پژوهشی شرکتهای دانشبنیان نیست، متأسفانه معاونت استانداری و فرمانداری ویژه شهرستان طبس از مرکز رشد و فناوری طبس خواسته است تا هرچه سریعتر نسبت به تخلیه ساختمان فعلی مرکز رشد فناوری که در واقع متعلق به فرمانداری است اقدام کند تا از این ساختمان بهمنظور استقرار بخشداری مرکزی طبس استفاده شود.
مکان جدید استقرار مرکز رشد فناوری طبس؟!!
گویا از سوی فرمانداری طبس تعداد سه اتاق از ساختمان سابق اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی شهرستان طبس بهعنوان مکان جدید مرکز رشد فناوری طبس پیشنهاد شده است که قطعاً استقرار شرکتهای فعلی تحت حمایت این مرکز در داخل سه اتاق به هیچ شکلی امکانپذیر نیست.
لازم به ذکر است که در ساختمان کنونی مرکز رشد فناری طبس 10 شرکت مستقر هستند و ساختمان جدیدی که فرمانداری در این مرکز قرار داده است تنها سه اتاق دارد.
یک منبع آگاه در گفتوگو با خبرنگارما تصریح کرد: امکان استقرار بیش از شش ماه در ساختمان سابق اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی طبس وجود ندارد، زیرا آن اداره خود برای ساختمانش برنامهای دارد.
وی افزود: استقرار مرکز رشد فناوری طبس در همان سه اتاق ساختمان سابق اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی این شهرستان هم قطعاً موقتی و بسیار کوتاه خواهد بود.
لازم به ذکر است در تماس تلفنی خبرنگار ما احمد طالبیان مقدم فرماندار طبس وی حاضر به انجام مصاحبه در این رابطه نشد.
گزیدهای از سخنان مقام معظم رهبری درباره لزوم توجه به علم و پژوهش
- مسئلهى برنامهريزى و سرمايهگذارى بر روى پژوهش، جزو دغدغههاى ماست و بايد حتماً انجام بگيرد.
- هر مقدار كه در زمينه تحقيق و گرمكردن فضاي علم و پژوهش در كشور پيش رويم كم است و هنوز راه طولانياي در پيش داريم.
- ما دانشمندان جوان مؤمن و تحصيلكردههاي با ايمان داريم كه ميتوانند يك حركت علمي فراگير بهوجود آورند، از اينها بايد استفاده بشود.
- سرمايهگذاري براي انجام پژوهشهاي بنيادين، ساماندهي پژوهشها، جذب و تربيت پژوهشگران ويژه و... از جمله اموري است كه اجتنابناپذير است.
- مشكلات موجود كشور با تكيه بر علم و پژوهش قابل حل است.
- علم، پيشرفت علمي و فراگيري، نياز اول كشور است.
- پيشرفت علمي بدون تحقيق امكان ندارد.
- علم و تحقيق كليد قطعي پيشرفت كشور است.
- پيشرفت كشور نيازمند حركت علمي بسيار قوي است.
- توليد علم و تحقيقات، حيات آينده كشور است.
- براي خدمترساني بهتر به مردم، كارهاي دقيق پژوهشي لازم است.
انتهای خبر/
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 15,ژانویه,2025