خیلی از جوانان ایرانی آرزو دارند که روزی بتوانند خلبان (جنگنده) شوند.ارتــش جمهوری اسلامی ایران هر ســـاله بهمنظور گزینش و جذب نیروهای خود اعم از زمینی، هوایی، پدافند و دریایی اقدام به برگزاری آزمون میکند. برای ورود به دانشگاه هوایی شهید ستاری و خلبان شدن نیز باید از طریق همین آزمون اقدام کرد.
رای ثبت نام در این آزمون که در اردیبهشت انجام میشود باید از اواخر بهمن تا اواسط اسفند در محلهایی که از طرف هیئت گزینش ارتش مشخص میشود حضور یافت و اقدام به ثبت نام کرد.
بعد از شرکت و قبولی در آزمون، طبق لیست اعلام شده باید جهت پشت سر گذاشتن مراحل علمی گزینش در تاریخ مشخص شده به مرکز گزینش ارتش در میدان حر تهران مراجعه نمود.
مراحل گزینش :
الف) آزمایش پزشکی عمومی (برای همه رشتهها):
این آزمایش پزشکی اولین مرحله گزینش بعد از قبولی در آزمون علمی است و برای تمامی رشتهها میباشد. این مرحله توسط 9 پزشک باید تأیید شود. در این مرحله هر یک از پزشکها میتوانند بهطور کلی داوطلب را مردود کنند. موارد مورد معاینه که باید مُهر آنهــــا در برگه داوطلب باشد عبارتند از:
چشم پزشک:
1- تشخیص کور رنگی با استفاده از یک تصویر با رنگهای مختلف که باید عدد وسط آن را تشخیص داد.
2- دید چشم (علایم چپ، راست، بالا، پایین)
قلب و عروق
گوش حلق و بینی.
اعصاب و روان: باید بالا تنه لخت باشد دو دست را صاف و رو به جلو نگه داشته و چشم را بست حالا دکتر چند سوال معمولی می پرسد مثل : اسفند را برعکس بگو ، اگر در این حالت دستان شـمـــا بلرزد براحتی شما را رد میکنند و نمیتوانید مراحل را ادامه دهید.
مغز و اعصا: نگاه کردن به انگشت دکتر در حالیکه در جلوی صورت شما قرار میگیرد و به جهات مختلف حرکت داده میشود. ایستادن روی یک پا برای چند لحظه، نگه داشتن دستها رو به جلو و راه رفتن در یک خط برای چند قدم به طوریکه پاها جلوی هم قرار بگیرد.
ارولوژی :
این مرحله همزمان با پوست و ارتوپدی در یک ســـالن انجام میشود . با وارد شدن در سالن باید تمام لباسهای خود را در بیاورید و در یک صف در کنار دیوار بایستید تا پزشکان شمــا را معاینه کنند
ارتوپد: اشخاصی که خیلی لاغر یا چاق هستد، پاهای پرانتزی داشته و یا هر گونه مشکل در بدن دارند (جای چاقو ، خالکوبی ، جای عمل جراحی و . . .) بهراحتی مردود میشوند.
پوست :
دهان و دندان: در این مرحله اگر چند دندان خراب داشته باشید اشکالی ندارد ولی برای خلبانی وضعیت فرق میکند که به موقع توضیح داده خواهد شد.
آزمایش خون و ادرار:
این مرحله، آخرین مرحله آزمایش پزشکی است و کسانی به این مرحله میرسند که 10 مرحله فوق را با موفقیت کامل پست سر گذاشته باشند.
ب) تست ورزش برای همه رشته ها:
تست ورزش، اولین مرحله بعد از قبولی در مراحل پزشکی است که شامل دوی 800 متر در کمتر از سه دقیقه و 10 مرتبه بارفیکس است . البته موارد ذکر شده نمره کامل است و اگر کسی نتواند این مراحل را به خوبی بگذارند،مثلاً اگر دوی آن بیش از سه دقیقه شد و نتوانست 10 بار بارفیکس انجام دهد، به او نمره کامل داده نمیشود. در ضمن این مرحله مردودی ندارد. تنها جایی که داوطلب به طور کامل مردود میشود، "تست پزشکی" است ولی برای شرکت در تستهای تخصصی خلبانی شکاری و بالگرد باید در مراحلی که نمره دارد مثل ورزش نمره بالا کسب کرد.
ج) آزمون کتبی و مصاحبه عقیدتی سیاسی(برای همه رشته ها)
بعد از ورزش نوبت به یک آزمون کتبی عقیدن سیاسی است که شامل سوالات مذهبی و دینی است. همچنین مصاحبه عقیدتی سیاسی نیز انجام خواهد شد.
داوطلبانی که میخواهند رشته خلبانی را انتخاب کنند باید متظر بمانند تا نمراتشان که در مراحل حفاظت اطلاعات، عقیدتی سیاسی و ورزش کسب کردهاند اعلام شود تا مشخص شود آیا مجاز به انتخاب رشته خلبانی هستند یا خیر. البته لازم به ذکر است نمرات به داوطلب اعلام نمیشود بلکه فقط مجاز بودن یا نبودن آن اعلام میشود.
کسانی که مجاز به انتخایت رشته خلبانی شدهاند باید همراه با نمایندگان نیروهای هوایی به بیمارستان بعثت بروند تا آزمایشهای تخصصی انجام شود. این آزمایشها به شرح ذیل است:
1 دندان: اولین مرحله و یکی از مراحل مهم است بهطوریکه بعد از این مرحله، معمولاً داوطلبان به یک سوم کاهش می یابند . در این مرحله حتی گه یک دندان خراب یا پرکرده داشته باشید مردود میشوید. البته یک خرابی بسیار ریز بستگی به نظر پزشک دارد.
2 اعصاب و روان : باید بالا تنه لخت باشد دو دست را صاف و رو به جلو نگه داشته و چشم را بسته . حال پزشک چند سوال معمولی می پرسد مثل همان روز اول ولی باحساسیت و سختگیری بیشتر.
3 -چشم : حتما باید دید هر دو چشم 10 از 10 باشد. تعیین دید نیز با استفاده از دستگاه انجام میشود. درون این دستگاه از A تا H نوشته شده است و جلوی هر کدام از این حروف از 1 تا 6 قرار دارد هر حرفی را که دکتر گفت شما باید بگویید کدام یک از اعداد نوشته شده در جلوی آن حرف برجسته است البته تشخیص این برجستگی بین 6 گزینه کار سادهای نیست و خیلی از داوطلبان نمیتوانند این مرحله را پشت سر بگذارند و مردود میشوند.
همچنین در این مرحله قطرهای در چشم ریخته شده و بعد از پنج دقیقه چشم توسط چشم پزشکی معاینه میشود.
6 شنوایی سنجی: در یک اتاق تاریک باید صداها و جهات آن را تشخیص دهید.
7 گوش، حلق، بینی
8 ارتوپدی:مراحل ارتوپدی، پوست، نورولوژ و جراح ارولوژی پست سر هم و در حالتی که تمام بدن باید لخت باشد انجام می شود (البته در این مرحله با شورت) کسانی که لاغر یا چاق بوده و یا حالتی در بدن آنها وجود دارد و مشکل خاصی مثل برآمدگی سینه یا هر مشکل دیگر داشته باشند مردود میشوند.
9 پوست
10 نورولوژی
11 اورولوژی: در این مرحله تمام بدن باید لخت باشد تا پزشک بتواند آلت و مقعد داوطلب را معانیه کند .
12 -اسپیرومتری : همان تست تنفس است که با استفاده از دستگاه انجام شده و حجم تنفسی داوطلب محاسبه میشود.
13- نوار مغز
14- نوار قلب
15- سی تی اسکن از سر
16- آزمایش خون
17- پزشک داخلی : با در دست داشتن تست اسپیرومتری ، نوار قلب و مغز و جواب آزمایش خون باید به پزشک داخلی مراجعه کرد تا پزشک داخلی آزمایشها را توسط پزشکان متخصص تأیید کند.
بعد از تأئید نهایی کار به اتمام میرسد و باید منتظر جواب نهایی ماند که بستگی به ظرفیت دارد. یعنی با قبولی در مراحل مختلف و با اینکه فرد صلاحیت ورود به دانشگاه خلبانی را دارد ولی اگر ظرفیت پر شده باشد مجبور می شود در رشته های دیگر مثل ناوبری (کمک خلبان) یا مراقبت پرواز تحصیل کند.
امـــــــــــــــــــا بعد از قبول شدن نهایی . . .
از آنجایی که تمامی داوطلبان ورود به دانشگاههای افسری باید دوره آزموشی نظامی را بگذرانند و بعد از آن شروع به تحصیل کنند، قبول شدگان نهایی در محلی که از طریق مراجع مربوطه اطلاع داده میشود برای گذراندن این دوره اقدام میکنند.
این دوره نظامی شرایط خاص خودش را دارد و فرد داوطلب زندگی در شرایط سخت را به مدت دو ماه تجربه میکند. بعد از اتمام دوره نیز، داوطلبین در محضر فرمانده معظم کل قوا و قرآن کریم سوگند یا کرده و سردوشی میگیرند.
دوره رزم مقدماتی در نیروی هوایی با حضور دانشجویان هر چهار دانشگاه ارتش و تحت نظارت مستقیم ستاد ارتش جمهوری اسلامی ایران به مدت 12 هفته یعنی سه ماه طول میکشد که دو ماه از آن در مرکز آموزش تکاور نیروی زمینی ارتش و یک ماه آخر که فقط تمرین مراسم سردوشی میباشد، دانشجویان در دانشگاههای مربوط به خودشان مستقر خواهند بود. پس از دریافت سردوشی نیز تحصیل در دانشگاه هوایی شهید ستاری آغاز میشود.
این دانشگاه در سال 1368 به همت امیر سرلشکر خلبان شهید منصور ستاری در نزدیکی مهرآباد و پایگاه هوایی یکم تأسیس شد.
رشته ها و دانشکدههای موجود :
* دانشکده پرواز: این دانشکده به دو گروه خلبانی ناوبری و گروه مراقبت پرواز تقسیم میشود و سه رشته خلبانی، مراقبت پرواز و ناوبری را پوشش میدهد.
* دانشکده مدیریت: این دانشکده مربوط به رشتههای مدیریت دولتی و مدیریت بازرگانی است.
* دانشکده تکنولوژی فرماندهی و کنترل هوایی: عنوان کلی رشتههای این دانشکده که در سالهای دور به آن دانشکده پدافند نیز میگفتند ، تکنولوژی فرماندهی و کنترل هوایی است اما سه گرایش دارد که ترتیب اهمیت و ارشدیت عبارتند از:
الف ) کنترل شکاری ***
ب ) عملیات موشک **
ج) اطلاعات عملیات *
* دانشکده هوافضا: در این دانشکده، افسران تعمیر و نگهداری هواپیما و هوافضا تربیت میشوند.
* دانشکده برق: این دانشکده رشته برق با دو گرایش قدرت و مخابرات را پوشش میدهد.
* دانشکده علوم پایه: در این دانشکده دروس عمومی رشته های مهندسی نظیر انواع فیزیک، ریاضی، آزمایشگاها ، معادلات دیفرانسیل و ... تدریس میشود.
*دانشکده معارف اسلامی: در این دانشکده دروسی عمومی مصوب گروه معارف نظیر اندیشه اسلامی 1 و 2 ، ریشههای انقلاب، اخلاقی اسلامی و ... تدریس میشود.
* دانشکده زبانهای خارجه: در این دانشکده دروس عمومی و اختصاصی زبان هر رشته تدریس میگردد.
امکانات:
در طول تحصیل دانشجویان دانشگاه به صورت شبانهروزی هستند و کمک هزینه تحصیلی هم دریافت می کنند و میتوانند از امکانات موجود از جمله : سالن سینما، اینترنت، استخر شنا، باشگاه بدنسازی، زمین چمن و ... استفاده کنند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 27,دسامبر,2024