یزدفردا:سران هشت کشور صنعتی جهان که در ایرلند شمالی گرد هم آمده بودند، بخشی از بیانیه پایانی نشست خود را به ایران و رییسجمهور منتخب آن اختصاص دادند.
آنها از حسن روحانی خواستند تا روابط ایران با جامعه جهانی را بهبود بخشد. آنها به علاوه از دولت ایران خواستند مذاکرات در چارچوب گروه شش را جدی بگیرد. علاوه بر آن، ایالات متحده و روسیه هم که پیشتاز ارسال پالسهای مثبت به ایران بودند همچنان مهمترین گفتوگوهای خود را به این موضوع اختصاص دادهاند و در حال بررسی تاثیر انتخاب روحانی بر نحوه بررسی پرونده هستهای کشور هستند.
این گمانهزنیها اگرچه گروه هشت را متاثر از خود ساخته، بلکه روسیه و آمریکا را هم بر آن داشته تا در همه گفتوگوها به این موضوع بپردازد. چه پوتین هم در پایان نشست گروه هشت روحانی را فرد بسیار با تجربهای خوانده که این قابلیت را دارد تا بتواند گفتوگوها با جامعه بینالمللی را ادامه دهد.
آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه ایالات متحده هم با اشاره به انتخاب روحانی گفت که مساله هستهای ایران موضوعی نیست که کلید بخواهد؛ چرا که این در بسته و قفل نیست. پس از انتخاب روحانی همه گمانهها از آغاز مذاکرات هستهای با رویکرد جدید خبر میدهند و در این رابطه هم روسیه در تلاش است تا ایران و 5+1 را مجاب کند که مذاکرات هستهای را زودتر کلید بزنند. هرچند که این موضوع دست کم تا استقرار دولت جدید و کابینه جدید به طول خواهد انجامید.
در این فاصله اما گروه جی هشت که هشت کشور صنعتی جهان که ایالات متحده، بریتانیا، ایتالیا، فرانسه، ژاپن، روسیه، آلمان و کانادا را در خود جمع دارد، دربیانیه پایانی خود گفته است: انتخاب رییسجمهور روحانی را گرامی میداریم و از ایران میخواهیم از این فرصت برای غلبه بر اختلافات با جامعه جهانی استفاده کند.
به گزارش «ایسنا»، خبرگزاری نووستی گزارش داد: در بیانیه پایانی نشست سران گروه هشت که در ایرلند شمالی برگزار شد، آمده است: ما بار دیگر از ایران میخواهیم به طور کامل و با سرعت، عمل به تعهدات بینالمللیاش را آغاز کند. ما از جامعه بینالمللی میخواهیم اجرای کامل تحریمهای سازمان ملل را تضمین کند.
بنا بر گزارش خبرگزاری ترند، سران گروه هشت از ایران خواستند به همه سوالات درباره برنامه هستهایاش پاسخ دهد و وضعیت حقوق بشر را بهبود بخشد.
همزمان «ولادیمیر پوتین» رییسجمهور روسیه هم در کنفرانس مطبوعاتی در پایان نشست سران گروه 8 در ایرلند شمالی اعلام کرد که مواضع ایران در عرصه بینالمللی بستگی به رهبران کنونی این کشور و بخصوص شخص «حسن روحانی» رییسجمهور منتخب دارد و روسیه امیدوار است که مباحثات با مقامات تهران در همه زمینهها همچنان ادامه یابد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از خبرگزاری «نووستی»، پوتین گفت: روند مباحثات آتی با مقامات تهران بستگی به رهبران کنونی ایران و از جمله رییسجمهور منتخب این کشور دارد. او انسان بسیار با تجربهای است و یکی از طرفهای مذاکره کننده قبلی در مباحثات پیرامون برنامه هستهای ایران است. وی از طرفداران خط مشی مدرنیزهسازی ایران به شمار میرود.
البته در آینده همه چیز به اقدامات مشخص رهبران ایران در عرصه بینالمللی بستگی خواهد داشت.گفت: من امیدوارم که در آینده نزدیک بتوان همه مباحثات با رهبران ایران ادامه یابد. من فکر میکنم که رییسجمهور فعلی بهزودی برای شرکت در نشست سران گازی به مسکو سفر کند و ما مسلما در این خصوص مذاکره خواهیم داشت.
در همین حال، معاون وزیر امور خارجه روسیه هم گفت که مسکو امیدوار است دولت جدید ایران برای از سرگیری هرچه سریعتر مذاکرات با گروه موسوم به «5+1» تلاش کند.
به گزارش «ایسنا»، خبرگزاری «نووستی» به نقل از سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه گزارش داد: امیدواریم ایران به زودی پس از آغاز به کار رییسجمهور منتخب، در مورد دعوت به ادامه مذاکرات واکنش نشان دهد.
از سوی دیگر ایالات متحده هم همچنان انتخاب روحانی را رصد میکند و همانطوری که اوباما به انتخاب روحانی خوشبینی محتاطانه نشان داده بود، آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت امور خارجه ایالات متحده هم بر این موضوع تاکید کرده است.
به گزارش «ایسنا»، آلن ایر، در گفتوگو با خبرگزاری ترند گفت که کشورش به تغییر رویکرد ایران برای حل آنچه وی نگرانیهای جامعه جهانی از برنامه هستهای ایران خواند، محتاطانه امیدوار است؛ اما اگر ایران واقعا در دولت جدید به تعهدات بینالمللی خود در قالب معاهده منع اشاعه تسلیحات هستهای عمل کند، آمریکا شریک خوبی برای ایران خواهد بود.
این گزارش حاکی است: به گفته وی، درباره امید به دولت روحانی برای رفع نگرانیهای جامعه بینالملل نیز باراک اوباما، رییسجمهور آمریکا در دیدار با ولادیمیر پوتین، همتای روسی خود (در نشست گروه هشت) گفت که «بهطور محتاطانه امیدوار هستیم. یعنی این نشانه امیدوارکننده بالقوهای است. ولی ما باید منتظر تحولات بعدی باشیم و نباید فراموش کنیم که در ایران تصمیمگیرنده اصلی و سیاستگذار نهایی در مورد امور هستهای مقام رهبری است.»
بنا بر این گزارش، ایر درباره کلید حل مساله هستهای با ایران گفت که این کار کلید نمیخواهد چون این در بسته و قفل نیست.
ایر گفت: «تنها چیزی که لازم است، چنان که ایشان (روحانی) در مبارزات انتخاباتی خود گفت که به بهبود و تضمین روابط ایران و جامعه بینالمللی علاقمند است، اراده دولتمردان تهران است و اگر واقعا قصد داشته باشند، راه آسان است.»وی گفت که دولتمردان ایران فقط باید تعهدات بینالمللی خود را مانند تمام اعضا (در آژانس بینالمللی انرژی اتمی) در قالب معاهده ان پی تی انجام دهند و اگر این کار را انجام دهد، «آمریکا را شریک خوبی برای خود خواهد یافت.»
این سخنگو در ادامه تصریح کرد که هنوز فرصت هست و اظهار امیدواری کرد که ایران از این فرصت خوب استفاده کند و فرصت را غنیمت بشمارد.
بنا بر این گزارش، آلن ایر درباره مشوقهای احتمالی دولت اوباما یا کاهش فشارها برای ترغیب ایران گفت که «مساله برنامه هستهای ایران و نگرانی های جامعه بینالمللی منحصر به آمریکا و ایران نیست، این یک مساله جهانی است. یعنی این قطعنامهها از طرف شورای حکام و شورای امنیت سازمان ملل صادر شده است. از این نظر نباید بگوییم که این مساله ستیز بین آمریکا و ایران است.
به گفته ایر، جامعه جهانی با صدای رسا میگوید که باید ایران تعهداتش را در رابطه با برنامه هستهای خود انجام دهد و «از این نظر این که گروه 1+5 چه مشوقی به ایران پیشنهاد کند و چگونه مذاکرات کنند، موضوعی است که نمیخواهم به آن بپردازم، فقط به این نکته بسنده میکنم که اگر ایران قصد ورود به مذاکرات جدی را دارد، آمریکا آماده است.»
تداوم اعلام نارضایتی نتانیاهو
نخستوزیر اسرائیل هم که طی چند روزگذشته بعد از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری کوشیده، مانع تغییر رویکرد غرب در قبال ایران شود، این بار نیز با تاکید بر اینکه نباید فریب خورد خواستار توقف غنیسازی در ایران شد.
به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روزنامه «اورشلیم پست»، مدت کوتاهی بعد از اینکه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه از آمادگی ایران برای متوقف کردن غنیسازی 20 درصد در ازای کاهش تحریمهای بینالمللی سخن گفت، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل خواستار توقف غنیسازی اورانیوم ایران در تمامی سطوح شد.
نتانیاهو برای سومین بار طی سه روز، به جهان هشدار داد، فریب نخورند.
نخست وزیر اسرائیل با بیان این مطالب ادعا کرد: نمیتوانیم به ایران اجازه دهیم، به این بازی ادامه دهد. نمیتوانیم به ایران اجازه دهیم از طریق مذاکرات بیپایان، زمان را تلف کند. تهران باید از قوانین شورای امنیت سازمان ملل پیروی کند.
نتانیاهو بار دیگر بر موضع اسرائیل که سال گذشته در اتاوای کانادا آن را بیان کرده بود، تاکید کرد و گفت: جهان باید خواستار توقف کامل غنیسازی همه مواد هستهای در همه سطوح و نیز بسته شدن کل تاسیسات هستهای ایران شود. تا زمانی که ایران به این درخواستها عمل نکرده، باید فشار بر این کشور را افزایش داد. برنامه هستهای ایران باید متوقف شود.
این طور به نظر میرسد که اسرائیل همچنان در صدد است تا نتیجه انتخابات ایران را بر موضوعات بینالمللی بیاهمیت و حتی منفی جلوه دهد. بر همین اساس، به گزارش خبرگزاری فارس، به نقل از روزنامه «اورشلیم پست»، موشه یعالون وزیر دفاع این رژیم هم پس از نخست وزیر آن مدعی شد: احتمال دارد مقامات بلندپایه ایران از وجهه میانهروی حسن روحانی، رییس جمهور منتخب برای پیشبرد پروژه هستهای خود استفاده کند.
وی به رادیو ارتش اسرائیل گفت: امیدوارم غرب ما را شگفتزده کند و در متقاعد کردن ایرانیها به توقف پروژه هستهای شان، به روشی دیپلماتیک، موفق شود، اما در عین حال، نگرانم در شرایطی که فعالیتهای هستهای ایران ادامه دارد، از تحریمها کاسته شود.
وی با اشاره به اینکه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل نیز همین نگرانی را دارد، افزود: اینکه روحانی به عنوان رییس جمهور انتخاب شده، بسیار جالب است. اما ما نباید خود را فریب بدهیم؛ چراکه روحانی نیز بخشی از نظام محافظهکار ایران و انقلاب اسلامی ایران است و تنها در روش و منش، میانهرو به شمار میآید. به علاوه، تنها بحثی که در طول رقابتهای انتخاباتی میان او و سایر کاندیداها مطرح شد این بود که روحانی میگفت ایران باید با غرب گفتوگو کند، اما، سایرین مخالف بودند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 26,دسامبر,2024