یکی از مراجع تقلید شیعیان جهان گفت: اثرات زیانبار هرگونه اختلاف در حوزه علمیه در کل نظام، کشور و جامعه شیعه منعکس و ظاهر میشود.
به گزارش مهر، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی، پیش از ظهر پنج شنبه در پانزدهمین اجلاسیه اساتید سطح عالی و خارج حوزه علمیه قم که در سالن قدس مجتمع عالی امام خمینی(ره) برگزار شد، در سخنانی حوزه علمیه قم را مهمترین حوزه اسلامی در تمامی دنیا دانست و اظهار داشت: در مناطق دیگر هم حوزه های علمیه چه در میان اهل تسنن و چه در میان اهل تشیع وجود دارد. اما حوزه علمیه قم مهمترین آنها است.
وی گفت: حوزه علمیه قم برکات زیادی برای جهان اسلام داشته که به گونههای مختلف از جمله کتاب، شبکههای ماهوارهای و سایتها آنها را به سراسر جهان انتقال داده است که البته اساتید حوزه در این امر نقش مهمی را بر عهده دارند.
جاودانه شدن خون شهیدان ، به برکت قلم علما است
استاد برجسته حوزه علمیه قم، همچنین با قرائت روایتی از امام صادق(ع) در خصوص اهمیت علم و عالم گفت: کمتر عبادتی به اندازه شهادت اجر و ثواب دارد و اسلام برای شهدا درجه و مقام بالایی قائل است، چرا که خون پاک شهدا موجب تشکیل و ادامه نظام اسلامی خواهد شد که البته جاودانه شدن خون شهیدان نیز به برکت قلم علما است.
وی ادامه داد: اگر مداد علما نبود، خون شهدا در طول تاریخ از سوی دشمنان فراموش میشد، اما باید توجه داشت که اسلام علمایی را مورد ستایش قرار میدهد که بتوانند از علم خود بهره ببرند و با خلق آثار ارزشمند، آن را برای دیگران بجا بگذارد و در واقع عالمی که علمش را با خود از این دنیا میبرد، مشمول ستایش اسلام قرار نمیگیرد.
اساتید حوزه از انجام کارهای تکراری بپرهیزند
آیت الله مکارم در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: اساتید حوزه باید سعی کنند تا از انجام کارهای تکراری که در گذشته صورت گرفته خورداری و پرهیز کنند و به دنبال انجام کارها و ایده های نو باشند که منشاء برکاتی باشد.
وی در ادامه گفت: در گذشته مجمع اساتیدی وجود داشت که شورای عالی و جامعه مدرسین تصمیم گرفتند تشکیلاتی به نام مجمع اساتید تحت برنامه ای تاسیس کنند و در سالهای اخیر هم تشکل سومی هم شکل و اعلام وجود کرد.
این مرجع تقلید شیعیان اضافه کرد: در این شرایط دیدیم اگر بنا شود در حوزه علمیه سه تشکل مجمع اساتید داشته باشیم، موجب گفتگوها، اختلافها و مسائلی که نباید بشود، میشود که از این رو تصمیم گرفته شد تا همه را یک مجموعه جمع کنیم.
وی افزود: برای اینکه جنبه علمی هم در این مسئله دیده شود تصمیم گرفته شد تا تعداد پنج نفر از استادان گذشته ، پنج نفر از اعضای جامعه مدرسین و مرکز مدیریت حوزه انتخاب شوند تا اساسنامهای را به نگارش درآورند.
آیت الله مکارم با بیان اینکه بعد از برگزاری جلسات متعدد و مشورت گرفتن با بزرگان این اساسنامه آماده شده است افزود: این اساسنامه تقریبا کامل است اما برای اضافه کردن برخی از موارد نیز، هنوز فرصت وجود دارد و پرنده آن باز است.
مجمع اساتید باید استقلال حوزوی داشته باشد
استاد برجسته حوزه علمیه قم، با بیان اینکه باید مجمع اساتیدی تشکیل شود که استقلال حوزوی داشته باشد، افزود: این مجمع در عین حال باید از مقام معظم رهبری و مراجع تقلید حمایت و با جامعه مدرسین حوزه علمیه، شورای عالی حوزه و مدیریت حوزه هماهنگ باشد.
وی با بیان اینکه در این اساسنامه به دو مورد مهم تاکید شده است و یکی از انها این است که شورای سیاست گذاری مجمع باید از خود اساتید انتخاب شود، ابراز داشت: این مطلب بدان معنا است که از میان کاندیداهایی که 25 سال سابقه تدریس در حوزه و یا سابقه تدریس سطوح عالی و خارج دارند، 10 نفر انتخاب میشوند، انتخاب کنندگان هم آنهایی هستند که 15 سال سابقه تدریس دارند که عددشان از 200 نفر کمتر و از300 نفر شاید بیشتر نباشد.
آیت الله مکارم شیرازی با بیان اینکه شورای سیاست گذاری مجمع، کار سیاست گذاری برای اساتید حوزه را بر عهده دارد افزود: مصوبات شورای سیاست گذاری مجمع، توسط شورای هفت نفره اجرایی باید اجرا شود که این افراد را کل اساتید انتخاب میکنند و اینها امور مربوط به اجرای سیاست گذاری هایی که توسط ده نفر تصویب میشود را محقق میکنند.
اختلافات در حوزه علمیه در کل نظام ظاهر میشود
وی تصریح کرد: اثرات زیانبار هرگونه اختلاف در حوزه علمیه در کل نظام، کشور و جامعه شیعه منعکس و ظاهر میشود و از این رو باید همه دست به دست هم دهند تا تشکیل این مجمع را به مرحله اجرا در آورند.
برخی از اختیارات مجمع اساتید حوزه
این مفسر قرآن کریم در خصوص اختیارات مجمع اساتید حوزه نیز ابراز داشت: این مجمع در خصوص الزامات درسی و کتب درسی نظرات و پیشنهادات خود را به شورای عالی حوزه و مدیریت حوزه ارائه آنها نیز مسئله را پیگیری میکنند.
وی با بیان اینکه مجمع اساتید میتواند نفراتی را برای تقویت جامعه مدرسین معرفی کند، افزود: اعضای شورای عالی طبق قانون فعلی توسط جامعه مدرسین به مراجع پیشنهاد و مراجع تقلید تصویب میکنند که در برنامه جدید معرفی نیمی از اعضای شورای عالی حوزه به مجمع اساتید واگذار شده است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024