در حالی که چندی پیش ایالات متحده آمریکا اقدام به تمدید معافیت تعدادی از کشورهای اروپایی و ژاپن از تحریم نفتی ایران کرد، آمار حاکی از آن است که چین در ماه فوریه واردات نفت خود را از ایران به شدت افزایش داده. در همین حال آژانس بین المللی انرژی در گزارشی به ناکارآمدی تحریم آمریکا اذعان کرده است.
در حالی که اخیرا اخباری مبنی بر کاهش واردات نفت ایران از سوی مشتریان آسیایی همچون هند و کره جنوبی در رسانه های خارجی منتشر شده، اما دیروز آمار صادره از اراده کل گمرک چین نشان دهنده افزایش شدید واردات نفت ایران از سوی این کشور در ماه فوریه است.
این افزایش واردات نفت از سویی همزمان شده است با اظهار نظر مقامات سینوپک، بزرگترین پالایشگاه چینی که گفته اند، در سال جاری این پالایشگاه میزان نفت بیشتری از سوی ایران را پالایش خواهد کرد.
بر اساس آمار اداره کل گمرک چین، در ماه فوریه این کشور معادل 2 میلیون تن بشکه نفت ایران را که برابر با حدود 521 هزار و 330 بشکه در روز میشود، وارد کرده است. این رقم 68 برابر واردات نفت چین در ماه ژانویه است که رقم آن برابر با 309 هزار و 906 بشکه در روز بوده است.
همچنین واردات ماه فوریه چین از ایران نسبت به سال گذشته در حدود 81 درصد افزایش یافته است.
اذعان آژانس بین المللی انرژی به عدم تاثیر تحریم
در همین حال آژانس بین المللی انرژی در گزارش ماه مارچ خود عنوان کرده است که تحریم ماه فوریه آمریکا برای جلوگیری از بازگشت درآمد نفتی به ایران، گویا در این ماه بی تاثیر بوده است.
بر اساس این گزارش، صادرات نفت ایران در ماه فوریه با افزایش قابل توجه نسبت به ماه گذشته آن، به 1.4 میلیون بشکه در روز رسیده است در حالی ه در ماه ژانویه این رقم برابر با 1.28 میلیون بشکه در روز بوده است. به گزارش آژانس این امر تطبیق کاملی با سیاستهای مشتریان نفتی ایران دارد.
این گزارش اذعان کرده است که این رویداد کاملا بر عکس انتظارات آژانس و ایلات متحده است و در حالی صادرات نفت ایران افزایش یافته که تصور میشد با اعمال تحریم ماه فوریه صادرات نفت ایران به پایین ترین میزان خود از زمان شروع تحریم ها برسد.
چین به عنوان بزرگترین مشتری نفت ایران، همواره مخالفت خود را با اعمال تحریم های یک جانبه و خارج از چهارچوب سازمان ملل متحد بر علیه ایران اعلام کرده است. چندی پیش یکی از مقامات سینوپک، بزرگترین پالایشگاه این کشور، به خبرگزاری رویترز گفته بود: بر اساس دومین طرح بزرگ این پالایشگاه، قرار است سال 2013 میزان نفت بیشتری نسبت به 2012 از سوی ایران در این واحد پالایش شود.
یو ژیهی، مدیرعامل سینوپک عنوان کرده بود که طرح این پالایشگاه برای پالایش بیشتر نفت ایران، در ادامه نیاز دولت به افزایش واردات نفت از ایران در سال جدید است.
بر همین اساس رویترز گزارش داده است که با توجه به همه این مسائل اما، هنوز واردات نفت چین از ایران نسبت به سال گذشته شاهد افت و کاهش است. بر اساس آمار گمرک چین در ماه فوریه سال جدید میلادی واردات نفت چین از ایران برابر با 5.42 میلیون بشکه بوده است که نسبت به مشابه سل قبل که این رقم برابر با 5.95 میلیون بشکه بوده شاهد افتی 9 درصدی است.
اما با اینحال آمار حاکی از آن است که علیرغم فشارهای ایالات متحده و به خصوص تحریم اخیر برای جلوگیری از انتقال درآمد نفتی ایران به داخل کشور، به مرور زمان صادرات نفت ایران رو به افزایش است. این در حالی است که در بودجه سال 92 میزان صادرات روزانه نفت کشور برابر با 1.3 میلیون بشکه در نظر گرفته شده است.
منبع:تابناک
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 07,ژانویه,2025