محمد نهاوندیان پیش از ظهر امروز در همایش ملی تعامل صنعت و دانشگاه با انتقاد از کمرنگ شدن تعامل صنعت و دانشگاه اظهار داشت: موضوع تعامل صنعت و دانشگاه جدید نیست و از دهه 70 در وزارت علوم سمینارهای زیادی برگزار شده که مصوباتی را به همراه داشته است.
وی ادامه داد: آنچه در این زمینه اهمیت دارد، کارکردها و تاثیرات این همایشهاست و باید دید وضعیت امروز با گذشته چه تفاوتی پیدا کرده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: صنعت به خودی خود برای پیشرفت و توسعه به ارتباط با دانشگاه نیاز دارد که این مسئله آنگونه که باید در کشور دیده نمیشود و بسیار کمرنگ شده است.
نهاوندیان با بیان اینکه رابطه صنعت و دانشگاه چندان احتیاجی به برگزاری سمینار و همایش ندارد، گفت: در جوامع صنعتی همواره صنایع حامی و پشتیبان دانشگاهها بودهاند اما در کشور ایران این موضوع دیده نمیشود.
وی با اشاره به مدرکگرایی در بین دانشجویان افزود: متاسفانه این گونه مطرح میشود که فارغالتحصیلان دانشگاهی تنها مدرک گرفته و کارآیی لازم را در حل مسائل صنعتی ندارند.
وی ادامه داد: این مسئله گرچه استثنائاتی دارد اما غالبا اینگونه است و فارغالتحصیلان ما نمیتوانند پاسخگوی نیازهای صنعتی باشند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران همچنین با انتقاد از عدم تعامل صنایع با دانشگاهها بیان کرد: حتی صاحبان صنایع در کشور نیز این تفکر را ندارند که روی دانشگاهها سرمایهگذاری کنند و با به روز رسانی دانشگاهها به صنعت خود کمک داشته باشند و از علم و دانش در مشکلات مربوطه بهره ببرند.
وی با اشاره به انقطاع ارتباط صنعت و دانشگاه گفت: مشکل اصلی در این زمینه این است که دولت با ورود خود به این چرخه، به جای حل مشکل و رفع نقایص، مشکلآفرین شده و این ارتباط را قطع کرده است.
وی افزود: همین مسئله باعث شده تا رشد طبیعی صنعت متکی به نفت و دولت باشد که با منطق کاربردی اقتصاد فاصله زیادی دارد.
رئیس اتاق بازرگانی ایران با تاکید بر ارائه راههای موثر و راهگشا اظهار داشت: نباید به دنبال راه حلهای مصنوعی باشیم بلکه باید سرمایهگذاری کنیم و امکانات را برای دانشمندان فراهم کنیم تا در پژوهشهای خود به نتیجه برسند.
وی با اشاره به نقش دولتها در این روش گفت: نظام حقوقی مالکیت فکری در حمایت از سرمایهگذاری درازمدت در تحقیقات صنعتگران از وظایف دولت است.
وی عنوان کرد: اینکه دولت برنامههای متضادی را داشته باشد و از سویی بخواهد اقتصاد را رشد دهد، محقق نمیشود چرا که تضاد مانع رشد و توسعه است.
وی به تشریح برخی اقدامات در این زمینه پرداخت و عنوان کرد: اینکه بخواهند استانی را در مقابل استانی دیگر قرار دهند، نهادی را در برابر نهادی دیگر و یک قوه را با برخی مباحث در مقابل قوهای دیگر قرار دهند، میشود تضاد و این تضاد مانع رشد اقتصادی میشود.
نهاوندیان ادامه داد: این نوع مسائل باعث میشود تا مردم به اقتصاد بیاعتماد شده و به جای سرمایهگذاری در تولید در بازار ارز و سکه به دنبال سود باشند و همین مسئله مانعی برای رشد اقتصادی و توسعه تولید در کشور میشود.
وی با بیان اینکه ریشه ارتباط صنعت و دانشگاه را باید در مشارکتهای مردمی جستجو کرد، گفت: اگر بخواهیم به نتایج خوبی برسیم و راهکارهای برون رفت از بحرانهای اقتصادی را ارائه کنیم ابتدا باید مردم را در هرچیزی سهیم کنیم و از پشتوانههای مردمی برای توسعه اقتصادی بهره ببریم.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 08,ژانویه,2025