مشرق ــ محمدرضا عارف، معاون اول سیدمحمد خاتمی در دولت اصلاحات است که قصد دارد با کاندیداتوری انتخابات ریاست جمهوری دولت یازدهم باز هم به صحنه بیاید.
عارف که مدتی قبل انتقاداتی را از دولت وحدت ملی مطرح کرده بود؛ در این دیدار صحبت خود را اصلاح میکند و از این میگوید که به "تفاهم ملی" معتقد است.
او اخیراً با جمعی از دانشجویان دیدار کرده است که منتخبی از صحبتهای عارف در این دیدار را به روایت خبرگزاری فارس میخوانید:
***
ــ الان در خانههایی اسکناس دلار است که شاید پدر یا مادر خانه برای اولین بار رنگ اسکناس دلار را میبیند. در حالی که نیازی به دلار ندارد. ولی برای نگه داشتن ارزش پول مجبور به خرید دلار شده است.به جای اینکه سرمایههای محدود مردم در بانکها باشد و صرف سرمایهگذاری و تولید شود، بهرهاش را دیگران میبرند و یا در کارهای دلالی و واسطهگری افتاده است.
ــ عارف با بیان اینکه اگر در انتخابات وارد شوم میخواهم یک الگوی اخلاقی را به نمایش بگذارم ،اظهار داشت: به اندازه کافی سیاسی هستم اما سیاسی کار هیچ وقت نبودهام .معتقدم در دهه چهارم انقلاب مردم به جای توجه به شعارها بر اساس عملکردها رای می دهند. کشور گرفتار برخوردهای شعاری است. نه تنها شرعا و اخلاقا خودم را موظف به اجرای قانون اساسی می دانم بلکه قوانین عادی را لازم الاجرا می دانم و هیچ قانون عادی را کنار نخواهم گذاشت. باورم به قانون است و فکر می کنم بیشترین گرفتاری ما هم ناشی از بی اعتقادی به قانون یا حرکات فراقانونی است.
ــ عارف در پاسخ به پرسشی درباره دولت وحدت ملی ،گفت: به دولت تفاهم ملی معتقدم و فکر می کنم که در بدترین شرایط تفاهم بالای 50- 60 درصد را با رقبای خود داریم و اگر تفاهم مبنای حرکت دولت باشد،خیلی از مشکلات و چالشهایی که با آن رو برو هستیم مرتفع خواهند شد.
ــ شرایط سال 84 به سمتی رفت که اصلاح طلبان با نامزدهای متعددی به صحنه آمدند و من احساس تکلیف نکردم که در کنار نامزدهای متعدد بیایم. اعتقاد داشتم که معاون اول سابق بودن از نامزد شکست خورده ریاست جمهوری تاثیرگذارتر است. در سال 8 8 هم بنا بر این بود که بیایم که آقای خاتمی کاندیداتوری خود را اعلام کردند بعد هم آقای مهندس موسوی و آقای کروبی وارد عرصه انتخابات شدند که چون نمی خواستم در مقابل آنان قرار بگیرم از حضور در انتخابات به عنوان کاندیدای ریاست جمهوری منصرف شدم.
ــ وی با بیان اینکه شاید یکی از مزیتهای من در انتخابات این باشد که مشکلی در برنامهریزی و انتخاب نیرو ندارم،در واکنش به سوالی یکی از دانشجویان که به امنیتی شدن فضای کشور اشاره داشت ،گفت: امنیتی و اطلاعاتی شدن فضای کشور متاسفانه تا حدودی واقعیت جامعه امروز است، اگر این فضا ادامه پیدا کند خوشبین به حضور جدی مردم در انتخابات نیستم. امیدوارم دست اندرکاران بخش های مختلف ساز و کار لازم را برای مشارکت حداکثری مردم فراهم سازند.
ــ عارف با تاکید بر اینکه دانشجو باید پرسشگر و بعضا پرخاشگر باشد،خاطرنشان کرد: البته شرط این رفتار دانشجویان سعه صدر مدیران دانشگاه است و باید بپذیریم که دانشجو دلسوز است و هیچ انگیزهای جز اعتلای کشور و اصلاح امور ندارد، بنابراین باید تحمل کند. در زمان مدیریتم در دانشگاه تهران که شرایط ویژهای هم حاکم بر دانشگاه بود، اصل را بر این گذاشتیم که با سعه صدر برخورد کنیم و دانشجو را به خاطر اعتراض به مدیریت و برگزاری تحصن به کمیته انضباطی نکشانیم .
ــ در شرایط فعلی احساس خطر کردم. احساس کردم شرایط کشور در بخشهای مختلف با چالشهایی رو به رو است. فکر میکنم برگشت به قانون و ساختارهای قانونی راه حل مشکلاتمان است. نمیتوانیم شاهد باشیم که نظام که مردم هزینههای مادی و معنوی زیادی برای شکل گیری و تثبیت آن متحمل شدند، با گرفتاری و مشکلات عدیده و بعضا لاینحل رو به رو شود. باید از همه توان و ظرفیت و تجارب اندوخته شده برای سامان امور و حل مشکلات بهره مند شد.
ــ متاسفانه برخی افراد و رسانهها بعد از سخنان رهبری در اتباط با انتخابات آزاد به نیت خوانی از سخنان ایشان پرداختند و برخی چهرهها و شخصیتهای سیاسی را مورد هجمه خود قرار دادند و به گونه ای وانمود کردند که مخاطب سخنان رهبری این عده از افراد هستند در حالیکه اخیرا رهبری انقلاب اینگونه برخوردها را مورد نکوهش قرار دادند.
ــ معاون اول دولت اصلاحات با بیان اینکه آرزویم این است که دوستانم در جبهه اصلاحات به اجماع برسند، به شرایط کشور در آستانه انتخابات اشاره کرد و گفت:فضای کشور هنوز فضای شادابی برای انتخابات نیست، البته ممکن است اتفاقاتی در انتخابات بیافتد ولی راهکارش را راهکار انتخابات سال 88 نمیدانم. هم دستگاههای مسئول و هم سیاسیون می توانستند بهتر عمل کنند .برخوردهای تند و چالشی و ساختار شکن به هیچ وجه به صلاح کشور نیست باید با رفاقت و تحمل رفتار کرد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 06,ژانویه,2025