به گزارش مهر، در حال حاضر 9 هزار و 500 کودک در مراکز و خانه های کودک تحت پوشش سازمان بهزیستی نگهداری می شوند که در شرایط فعلی فقط 18 درصد کودکان شرایط داشتن سرپرست دائم و فرزند خوانده شدن را دارند.
همچنین بر اساس آمارهای سازمان بهزیستی 9 درصد کودکان بهزیستی سر راهی و 7 درصد آنان نیز معلول هستند و فقط 18 درصد کودکان تحت پوشش شرایط فرزند خواندگی را دارا هستند و در مجموع سالانه حدود یکهزار کودک به خانواده های دارای شرایط واگذار می شوند.
که البته سهم استان تهران نیز در سال جاری فقط حدود 180 کودک بی سرپرست و 10 کودک به صورت امین موقت بوده که به خانواده ها سپرده شده اند.
با قانون قبلی فرزند خواندگی که متعلق به 38 سال قبل است واگذاری فرزند به خانواده ها بسیار سخت است و مدتی است سازمان بهزیستی با استفاده از نظرات کارشناسان و متخصصین مفاد جدیدی به این قانون افزوده که پس از کش و قوسهای فراوان هم اکنون درکمیسیون اجتماعی در دست بررسی است.
قانون فرزندخواندگی مربوط به 38 سال قبل است
مدیرکل بهزیستی استان تهران با اعلام اینکه قانون فرزندخواندگی در ایران مربوط به 38 سال قبل است، گفت: این قانون سال 53 به تصویب مجلس رسیده و بسیار قدیمی است. این نهاد با مشکلات و تنش هایی برای واگذاری کودکان به خانواده مواجه است بنابراین حدود 5 سال پیش سازمان بهزیستی کشور با ارائه طرحی کارشناسی شده در قالب زوایای مختلف سپردن کودکان بی سرپرست و بدسرپرست تحت حمایت بهزیستی به هیات دولت درصدد کاهش مشکلات این بخش است.
دکتر ولی الله نصر افزود: این طرح توسط هیات دولت به شورای نگهبان ارسال شده و شورای نگهبان نیز آن را به کمیسیون اجتماعی مجلس ارجاع داده است.
وی اظهار امیدواری کرد با تعامل خوب میان شورای نگهبان و مجلس بسیاری از مشکلات حیطه فرزندخواندگی به ویژه در بخش حضانت فرزند به صورت امین حل شود.
وی در ادامه با بیان اینکه 85 درصد از کودکان تحت حمایت بهزیستی کودکان بد سرپرست و 15 درصد بی سرپرست هستند، می گوید: به ازای هر کودک قابل واگذاری در مراکز زیر نظر بهزیستی 7 خانواده متقاضی گرفتن آن کودک هستند که توسط کمیته های شناسایی صلاحیت مورد بررسی قرار می گیرند. مدیرکل بهزیستی استان تهران موارد امتیازی بهزیستی به خانواده ها را شامل مواردی همچون: میزان تمکن، تحصیلات، سن، موقعیت های اجتماعی و مذهبی و همچنین نداشتن سوء سابقه و اعتیاد در خانواده های متقاضی فرزند اعلام می کند.
تسهیل در واگذاری فرزند به خانواده ها
در همین رابطه معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی نیز از تصویب نهایی لایحه فرزند خواندگی در آینده ای نزدیک در مجلس خبر داده و عنوان کرد که مدتی است که کمیسیون اجتماعی مجلس در حال رفع اشکالات لایحه فرزند خواندگی است و تا کنون نیز درصد زیادی از ایرادات برطرف شده است که امیدواریم در آینده ای نزدیک این لایحه به تصویب نهایی برسد.
محمد نفریه با اشاره به اینکه تصویب لایحه جدید فرزند خواندگی باعث ایجاد تسهیل در روند واگذاری فرزند به خانواده ها می شود، گفت: در حال حاضر مراحل واگذاری فرزند به خانواده ها حداکثر 6 ماه زمان نیاز دارد که این مدت در صورت تصویب نهایی لایحه جدید بسیار کاهش پیدا خواهد کرد.
براساس گفته های معاون سازمان بهزیستی ، تاکنون فقط کودکان بی سرپرست شرایط واگذاری را داشتند اما در قانون جدید کودکان بد سرپرست را نیز می توان به عنوان فرزند خوانده و یا امین موقت به خانواده ها واگذار کرد و این موضوع می تواند تحولات زیادی در واگذاری فرزند به خانواده ها ایجاد کند.
به گفته نفریه، داشتن سلامت روانی که به تائید پزشک رسیده باشد، شرایط مالی مناسب ، نداشتن سوء سابقه، اعتیاد و...از جمله مواردی است که خانواده ها برای پذیرفتن فرزند باید داشته باشند و همچنین براساس قانون جدید، به خانواده های دارای فرزند و دختران مجرد سن بالا نیز کودک واگذار خواهد شد.
واگذاری فرزند به دختران مجرد در قانون جدید
اما امیرحسین قاضیزاده سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس از آخرین تحولات در طرح فرزند خواندگی خبر داده و گفت: این لایحه21 اصلاحیه دارد و در انتها باید در صحن علنی مجلس به تصویب برسد. البته در این خصوص منتظر هئیت رییسه مجلس هستیم تا لایحه را مطرح کرده و در صحن علنی به تصویب نهایی برساند. یکی از این اصلاحیه ها درباره فرزندان بد سرپرست است تا وضعیت تأمین مالی آن ها ارتقا یابد.
وی افزود: در صورت تصویب نهایی قانون فرزند خواندگی دختران که سن بالا دارند نیز می توانند فرزند اختیار کنند.
به هر حال لایحه جدید فرزند خواندگی که به منظور تسهیل در واگذاری فرزند به خانواده های دارای شرایط تدوین شده چندین ماه است که مراحل بررسی و کار کارشناسی خود را طی می کند که امیدواریم هرچه سریعتر در کمیسیون اجتماعی ایرادات آن برطرف و برای تصویب نهایی وارد صحن علنی مجلس شود که البته برای باید منتظر نتیجه نهایی آن ماند که آیا در نهایت واگذاری فرزند به دختران مجرد ، خانواده های دارای فرزند ، ایرانیان خارج از کشور و .... انجام می شود یا خیر.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 29,دسامبر,2024