شماره 3 هفته نامه یزد آوا:شهرداری های شهرهای کوچک و از جمله شهر ابرکوه، از کمبود بودجه رنج می برند که اجرای برنامه های شهری را با مشکل مواجه کرده است.
مردم از شهرداری ها توقع دارند که وضعیت شهرها را سامان دهند که توقعی بجا و در حیطه ی وظایف آنان است. شهرداری ها نیز توان خود را برای انجام این مهم به کار می گیرند، اما آنچه امروز در شهرهای کوچک به چشم می آید، نارضایتی مردم از خدمات شهرداری ها است؛ هرچند شهرداری ها نیز برای خود دلایلی دارند که بارها و در جلسات مختلف عنوان کرده اند. در گفت و گو با شهردار ابرکوه، به بخشی از این مشکلات به صورت مختصر اشاره کرده ایم.
منوچهر مهرزاده در گفت وگو با خبرنگار یزد آوا و در زمینه ی مشکلات شهرداری ابرکوه گفت: عمده ترین مشکل ما نبود بودجه است.
وی افزود: شهرداری ابرکوه در حال حاضر حدود دو میلیارد تومان از شهروندان طلبکار است و در صورتی که حق شهرداری، توسط شهروندان پرداخت نشود؛ توقع انجام کار، توقع بجایی نیست.
مهرزاده ادامه داد: بودجه ای که برای سال جاری برای شهرداری این شهر پیش بینی شده است؛ دو میلیارد و 350 میلیون تومان است که تا به حال و با گذشت ده ماه از سال، تنها یک میلیارد و 350 میلیون تومان آن تحقق یافته است.
وی افزود: از شهروندان تقاضا داریم با توجه به اینکه شهرداری، به صورت خودگردان اداره می شود و برای کارهای عمرانی، درصدی از عوارض را به کار می گیریم، نسبت به پرداخت به موقع عوارض خود اقدام کنند.
مهرزاده اظهار داشت: یکی از منابع درآمدی شهرداری ها سهمی است که از مالیات بر ارزش افزوده به شهرداری ها تعلق می گیرد که سهم شهرداری ابرکوه از این محل بسیار ناچیز است.
وی افزود: با توجه به اینکه شهرستان ابرکوه، فاقد کارخانجات صنعتی و معادن است؛ شهرداری های شهرستان نیز چندان سهمی از این محل درآمدی ندارند و سهم شهرداری ابرکوه، از این منبع درآمدی، از ابتدای سال تاکنون، تنها حدود چهل میلیون تومان بوده که در مقابل درآمد دیگر شهرهای استان بسیار ناچیز است.
مهرزاده کمبود بودجه را عامل اصلی به تأخیر افتادن پروژه ها ذکر کرد و گفت: یکی از طرح های در دست کار در شهر ابرکوه، پروژه ی میدان علم و صنعت، در ورودی شهر ابرکوه، از سمت استان فارس است که از مدت ها قبل، کار ساخت آن انجام و در حال تکمیل است.
وی ادامه داد: هسته ی مرکزی این میدان با جزایر اطراف، حدود یک هکتار مساحت دارد و برای عملیات محوطه سازی این محل تا کنون 200 میلیون تومان هزینه شده است که این بودجه از محل اعتبارات شهرداری و اعتبارات عمرانی شهر تأمین گردیده است.
وی اعتبار لازم برای تکمیل این پروژه و همچنین المان میانی میدان را نیازمند به حدود 500 میلیون تومان اعتبار دیگر دانست که در صورت تأمین اعتبار مورد نیاز، یک سال دیگر به اتمام می رسد.
مهرزاده در مورد بحث های غیرکارشناسی که در مورد این میدان مطرح است، ابراز کرد: شهروندان باید توجه داشته باشند که میدان، به منظور کاهش سرعت و نه در راستای زیباسازی، طراحی می شود. طراحی این میدان توسط مشاور، انجام و با تأیید دفتر فنی استانداری اجرایی می شود و تمام مختصات فنی مورد بررسی قرار می گیرد و ایمنی های لازم در آن لحاظ شده است. وی افزود: به طور کلی شهرداری، تنها مجری طرح به حساب می آید و در چند مورد حادثه ای که در این میدان، مانند دیگر قسمت های شهر اتفاق افتاده است؛ کارشناسان، شهرداری را مقصر ندانسته اند.
مهرزاده در مورد ساماندهی یکی دیگر از ورودی های شهر اظهار داشت: یکی از ورودی های شهرستان و از مهم ترین آنها، ورودی ابرکوه از سمت یزد، با نام بلوار امام رضا(ع) است که ادامه ی آن در دست کار بود. وی افزود: در حال حاضر، ادامه ی این بلوار، به طول 1200 متر و عرض 45 متر احداث شده است و با وجود یک لاین که از گذشته موجود بود؛350 میلیون تومان (سیصد و پنجاه میلیون) در این مسیر هزینه شد.
وی افزود: روشنایی این بلوار نیز با همکاری اداره ی برق تا دهه ی فجر امسال تکمیل می شود.
آنچه مسلم است داشتن یک شهر سالم، نیازمند مساعدت تمام کسانی است که در آن زندگی می کنند. تکیه ي شهرداری ها، با توجه به خود گردانی آنها، عمدتاً به دریافت عوارضی است که مردم باید در قبال اخذ خدمات پرداخت کنند و طبیعی است که در صورت عدم مسئولیت شناسی شهروندان، روند کار با اخلال روبه رو می شود. در این میان نباید نقش برخی از قانون ها را نیز که به گفته ی دست اندرکاران امر؛ بخصوص شهرداری و شوراهای اسلامی، موجب افزایش محرومیت در شهرهای کوچک شده است، نادیده گرفت. سهم شهرداری ها از محل مالیات بر ارزش افزوده، یکی از این قانون ها است که تنها شهرهایی از آن نفع می برند که دارای امکانات طبیعی، مانند معادن و یا کارخانجات صنعتی باشند و همین مسئله باعث شده است که برخی از شهرها با بهره مندی از درآمدهای زیاد این منبع، به سمت آبادانی گام بردارند و مردم شهرهای کوچک از قافله ي پیشرفت عقب بمانند. امروز لزوم تغییر و یا اصلاح چنین قانون هایی، بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 26,دسامبر,2024