یزدفردا، منیره زارع زاده خبرنگار بهداشت و درمان/ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد در روز ۱۷ مرداد روز خبرنگار با اشاره به مخاطرات حرفه خبرنگاری توصیه کرد: شاغلان در حرفههای خبرنگاری و سایر شغلهای استرس زا، به دلیل اینکه زمان مشخصی برای صرف غذا ندارند، مصرف دانههای روغنی از جمله انواع بادام، گردو، پسته، فندق و خشکبار را نیز بایستی در برنامه غذایی خود بگنجانند
دکتر زیبا لوکزاده صبح امروز در گفتوگو با خبرنگار یزدفردا، با بیان این مطلب که شغل خبرنگاری به عنوان یکی از مشاغل سخت وزیان آور محسوب میشود اظهارداشت: فشارهای روحی و روانی و استرسهای شغلی در حرفه خبرنگاری یکی از مخاطرات مهم این حرفه است.
وی ادامه داد: خبرنگار میبایست در عین مشاهده آلام و دردهای مردم با آرامش تمام به شغل خود و رسالت اصلی خود که مخابره اطلاعات درست است بپردازد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد تصریح کرد: از آنجا که خبرنگاران در تعامل مستقیم با صاحب منسبان ومدیران بخشهای مختلف سازمانها هستند و نیز پل ارتباطی میان مردم و مسولان بشمار میآیند، استرس بیشتری را در انتشار اخبار با مسولیت پذیری خود متحمل میشوند.
وی استرس، در آمد اندک و مخاطرات شغلی و حتی نبود امنیت شغلی رایکی از مهمترین ویژگیهای حرفه خبر نگاری دانست و عنوان داشت: استرس شغلی نیز موجب ایجاد عارضههای متعدد جسمی و قلبی اعم از سکته «قلبی و مغزی» و نیز افزایش فشار خون و چربی در بدن در بدن انسان میشود.
دکتر لوکزاده خطرنشان ساخت: علاوه براین، استرس شغلی موجب اختلالات گوارشی و رودهای و نیز اختلالات غدد درون ریز در بدن از جمله غده تیروئید در انسان میشود. همچنین افرادی که در مشاغل پر استرس فعالیت میکنند؛ بعضا دچار اختلالات روانی عصبی، اسپاسمهای عضلانی، زانو درد، کمردرد و گردن درد و نیز بیماریهای تنفسی مبتلا میشوند.
وی افزود: خبرنگاری از جمله شغلهایی است که ساعت کاری مشخصی ندارد و احتمال دارد که این قشر نسبت به تغذیه خود به دلیل حجم زیاد کارها، بیتوجه باشند.
این متخصص طب کار ادامه میدهد: علاوه بر استرس خبرنگاران به علت تماس مداوم و طولانی با وسایل الکترونیکی ارسال اخبار و گزارشها مانند استفاده از تلفن، موبایل، رایانه در معرض مواجهه با امواج الکترومغناطیسی قرار دارند که که این امر میتواند منجر به بروز علایمی مثل خستگی پذیری (سندروم خستگی مفرط)، بیاشتهایی، سردرد، شروع و تشدید سردردهای میگرنی در افرادی که زمینه ابتلا به بیماری دارند شود.
لوکزاده عنوان داشت: اختلالات شنوایی و ناپایداری هیجانی، افزایش تحریک پذیری، خواب آلودگی، بیخوابی، اختلالات ریتم قلبی، بیثباتی فشار خون و اختلالات غدد درون ریز بدن که جزئی از آن ناشی از اثرات حرارتی این امواج است.
این متخصص طب کار بیان داشت: خبرنگاران به علت کار در فضای باز و زیر نور خورشید وتماس طولانی با اشعه ماوراء بنفش نور خورشید ممکن است دچار سوختگیهای خفیف یا شدید پوستی ناشی از آفتاب (اثرات اشعه ماوراء بنفش) وهمچنین بروز ضایعاتی در الیاف الاستیک و منطقه سطحی در پوست شوند به طوری که در ناحیه صورت و گردن این عامل منجر به ضخیم شدن، چروک و پیری زودرس پوست را به همراه دارد.
وی با اشاره به اینکه مشکلات اسکلتی و عضلانی نیز از عوارض دیگر این حرفه است یادآورشد: این مهم به خصوص برای خبرنگاران عکاس و تصویربردار که باید دوربینهای سنگین را با پایههای آن بر روی دوش خود حمل کنند و به سرعت در مسیر یک مسئول بدوند. روی میدهد.
میز و صندلی محیط کاری خبرنگاران نیز معمولاً مناسب نیست
دکتر لوکزاده با بیان اینکه میز و صندلی محیط کاری خبرنگاران نیز معمولاً مناسب نیست تصریح کرد: کار کردن مداوم با کامپیوتر وصفحه مانتیتور بدون استراحتهای کوتاه در فواصل کار به خصوص در خبرگزاریها به مرور مشکلات بینایی و کمر دردد وعوارض واختلالات اسکلتی عضلانی در اندامهای فوقانی مانند مچ دست شانه وگردن را میتواند برای خبر نگاران ایجاد کند.
نوشیدن روزانه باید بین ۸ تا ۹ لیوان آب
وی خطاب به خبرنگاران توصیه کرد: نوشیدن روزانه باید بین ۸ تا ۹ لیوان آب از موارد مهمی است که خبرنگاران نباید از مصرف آب و به ویژه مایعات غافل شوند.
این متخصص طب کار همچنین خطاب به خبرنگاران توصیه کرد: داشتن رژیم غذایی مناسب و حاوی میوه وسبزیجات وویتامینها ی محلول در آب برای این افراد بسیار ضروری است.
مصرف میوههایی دارای رنگدانه و آنتی اکسیدان فراموش نشود
دکتر لوکزاده خاطرنشان کرد: مصرف میوههایی که دارای رنگدانه و آنتی اکسیدان هستند مانند هندوانه، انگور وهلووشلیل از دیگر مواردی است که این قشر باید مورد توجه قراردهند چرا که مصرف این نوع میوهها علاوه بر تامین ویتامینها باعث شادی و ایجاد نشاط وکاهش استرس در افراد میشوند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یزد افزود: شاغلان در حرفههای خبرنگاری و سایر شغلهای استرس زا، به دلیل اینکه زمان مشخصی برای صرف غذا ندارند، مصرف دانههای روغنی از جمله انواع بادام، گردو، پسته، فندق و خشکبار را نیز بایستی در برنامه غذایی خود بگنجانند.
این متخصص طب کاردر پایان موکاد توصیه کرد: بعلاوه انجام ورزشهای مداوم روزانه، مرخصیهای متناوب و منظم و نیز تفریحات مناسب از عمده راه کارهای کاهش از استرس شغلی است. رعایت این نکات فوق الذکر میتواند تا حدی از اثرات سوء مواجهات خطرزای شغلی خبرنگاران بکاهد.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 28,دسامبر,2024