یزدفردا- در کنار مرقد شریف پیامبر اکرم (ص) خانه ی حضرت زهرا (ص) قرار دارد.
درباره ی موقعیت حانه ی حضرت زهرا منابع تاریخی روایت می کند که:
ابن سعد در کتاب الطبقات الكبرى[ ج 1، ص 499، بيروت: دار صادر] و ابن جوزى درکتاب شرف المصطفى به سندى از مالك بن ابى الرّجال نقل می کند که او از پدر و مادرش، شنیده است که
چنین می گفتند: خانههاى همسران رسول الله، همه در قسمت چپ نمازگاه واقع شده بود. و وقتى: زينب بنت جحش درگذشت، ام سلمه در آنجا ساكن شد.
مؤلف کتاب المناسك و اماكن طرق الحج و معالم الجزيرة (ص 373) به حديثی از ابو محمد اسماعيل بن محمد بن اسحاق بن جعفر بن محمد ابن على بن الحسين بن على بن ابى طالب، كه از دانشمندان مدينه در زمان خود بوده است، باور آورده كه وى گفته بود: «كانت اول حجرة من حجر ازواج النبي: حجرة حفصة. و هى موضع الخوخه التى تدعى خوخه عمر، ثم تليها حجرة حجرة، حتى تنتهى الىحجرة عائشة رضى الله عنهن اجمعين. و هى موضع القبر و بعدها حجرة فاطمة فى الصدر عند باب جبريل و بعدها حجرة ام سلمه و آخر الحجرات حجرة جويرية ...» .
بر اين اساس. و با توجه به اينكه منزل اسماء در مقابل باب النساء فعلى در جهت شامى آن واقع شده بود. معلوم مىشود كه كليه خانهها: از خانهى حفصه و عايشه و اسماء و فاطمه در جنوب شرقى، سپس محاذى: باب الرحمة تا قسمت شامى ديوار شرقى مسجد قرار داشته اند.
اگرچه درباره بناى خانهى فاطمه (س) بنت رسول الله (ص)، منابع و احاديث مستقلى در کتاب های سیره و احادیث وجود ندارد اما بر اساس آگاهی هایی که منابع تاریخی و حدیثی درباره خانه های همسران پیامبر (ص) به ما می دهند، محققان چنین نتیجه گرفته اند که: خانهى فاطمه (س)، مجاور و پشت خانهى محمد ص، كه عايشه در آن بسر مىبرده، قرار داشته است:
يحيى- عيسى بن عبد الله از پدرش آورده است كه: «رسول اكرم، هنگام خروج از خانه عايشه، در كنار روزنهئى كه بين خانهى فاطمه و خانهى عايشه بوده، جوياى حال دخترش مىشده است. و اين محل در قسمت انحناء بين قبر و خانهى رسول واقع شده بود».
بنا بر اين، و با توجه به ديگر گفتههاى ثبت شده، مسلم است كه خانهى فاطمه بين: مربع قبر و: ستون تهجّد بوده است.
طبرانى- ابى ثعلبه گفته است: هرگاه رسول گرامى از سفرى باز مىگشت، ابتداء به مسجد مىرفت. و دو ركعت نماز بجاى مىآورد. و آنگاه به خانهى فاطمه (س) رفته، پس از ديدار با دخترش، به خانه خود تشريف مىبردند.
چنانچه در منابع ذکر شده خانه مطهر فاطمه زهرا (س) به ابعاد 16 متر در 15 متر یعنی حدود 240 متر مربع است.
در شرایط فعلی از باب جبرئیل که به مسجد پیامبر (ص) وارد شوید درب بسته ای را می بینید که پیش از تخریب خانه فاطمه زهرا (س) محل درب قدیمی خانه بوده است
از چندین قرن قبل بر قفل این درب شعری به عربی نوشته شده که متن آن چنین است:
هو الحبیب الذی ترجی شفاعته لكل هولٍ من الأهوال مقتحم
او (پیامبر اکرم) دوستی است که در همه پیشامدها و حوادث ناگوار امید شفاعت از او می رود.
چنانچه در منابع اینترنتی نوشته شده "این شعر توسط شاعر اهل تسنن قرن هفتم هجری «البوصیری» و در وصف پیامبر اعظم حضرت محمد(ص) سروده شده است ".
شما می توانید متن این شعر را در تصویر سوم گالری تصویر مشاهده فرمایید.
یادآور می شود این تصاویر در نیمه ی اول فروردین ماه 1391 گرفته شده است.
منبع:شفقنا
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024