علياكبر صالحي، وزير خارجه ایران روز پنجشنبه با دو همتای انگلیسی و آلمانی خود در حاشیه اجلاس «كشورهاي همسايه دور و نزديك افغانستان» در کابل دیدار و گفتوگو کرد. این دیدارها در آستانه برگزاری دور تازه مذاکرات ایران و گروه 1+5 (شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) که قرار است دو روز دیگر در مسکو برگزار شود، مهم ارزیابی ميشود؛ به ویژه اینکه صالحی پیش از عزیمت به این اجلاس، در روز چهارشنبه هفته گذشته با سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در تهران هم گفتوگو کرده و نسبت به نتایج اجلاس مسکو ابراز خوشبینی کرده بود.
البته حاشیه اجلاس افغانستان همچنین فرصتی شد تا صالحی با حامد کرزای ريیسجمهور افغانستان و برخی همتایان دیگر خود دیدار و گفتوگو کند. در اجلاس «كشورهاي همسايه دور و نزديك افغانستان» وزيران خارجه 15 کشور منطقه، مقامات و وزيران خارجه 12 کشور فرامنطقهای و جمعی از مقامات 11 سازمان بینالمللی حضور داشتند.
صالحی به هیگ چه گفت؟
دیدار صالحی با ويليام هيگ، وزيرخارجه انگليس در حاشيه نشست همسايگان نزديك و دور افغانستان شاید از مهمترین دیدارهای دیپلماتیک این اجلاس به شمار رود، چه آنکه این دیدار در شرایطی صورت گرفته است که روابط کنسولی تهران و لندن از آذر ماه سال گذشته قطع شده و سفارتخانههای دو کشور در پایتخت یکدیگر تعطیل هستند. البته انگلیس پائیز سال گذشته تجارت نفت و روابط بانکی خود با ایران را نیز به طور یکجانبه قطع کرده است. از این رو، دیدار وزیران خارجه دو کشور با اهمیت تلقی ميشود. اما آن طور که ایسنا گزارش کرده است، در اين ديدار وزيران خارجه دو كشور درخصوص موضوعات مختلف دوجانبه، منطقهاي و بينالمللي به تبادل
نظر پرداختند.
همچنین وضعيت اتباع ايراني مقيم انگليس، تحولات سوريه و تاكيد ايران بر ضرورت حل و فصل مشكلات بر اساس طرح كوفيعنان و همچنين اجلاس آتي جمهوري اسلامي ايران و 1+5 در مسكو از جمله مواردي بود كه از سوي صالحي در اين ديدار مورد توجه قرار گرفت.
رایزنی با وزير خارجه آلمان
وزير خارجه كشورمان همچنین در حاشيه نشست همسايگان نزديك و دور افغانستان با گيدو وستروله، وزير خارجه آلمان ديدار و گفتوگو كرد. وی دراین دیدار ضمن مرور روابط فيمابين ايران و آلمان ديدگاه كشورمان در خصوص حل موضوع انرژي صلحآميز هستهاي كشورمان بر اساس راه حل مرضيالطرفين را مورد اشاره قرار داد و با توجه به اجلاس آتي ايران و 1+5 در مسكو بر استمرار اين رويكرد در اجلاس مسكو تاكيد كرد. وستروله نيز در اين ديدار شرايط موجود را فرصت مناسبي براي حل و فصل موضوع هستهاي ايران دانست و ابراز اميدواري كرد گفتوگوهاي مسكو با موفقيت برگزار شود.
دعوت از كرزاي براي شركت در اجلاس غير متعهدها
صالحی همچنین در ديدار با رييسجمهور افغانستان، ضمن تقديم پيام احمدينژاد، رييسجمهور كشورمان، رسما از كرزاي براي شركت در اجلاس كشورهاي غيرمتعهد كه در شهريورماه در تهران برگزار ميشود، دعوت كرد.
به گزارش «ايسنا»، در اين ديدار صالحي با ابراز نگراني از ايجاد پايگاههاي نظامي آمريكا در خاك افغانستان گفت: با توجه به سوابق طولاني آمريكاييها در دخالت در امور داخلي كشورهاي ديگر، ما نيات و اهداف آنها را صادقانه نميدانيم و اين موجب نگراني ما است. رييسجمهور افغانستان نيز در اين ديدار با ابلاغ سلامهاي گرم خود براي رييسجمهور كشورمان، دعوت وي را براي شركت در اجلاس كشورهاي عضو عدم تعهد پذيرفت و گفت: ما در عاليترين سطح در اين نشست شركت ميكنيم. حامد كرزاي با اشاره به اينكه نگراني ايران نسبت به امضاي موافقتنامه استراتژيك ميان افغانستان و آمريكا را درك ميكند، تصريح كرد: اين پيمان اهداف نظامي ندارد و ما بار ديگر تاكيد ميكنيم از خاك افغانستان عليه ايران و هيچ يك از كشورهاي همسايه استفاده نخواهد شد.
وزير خارجه كشورمان در ديدارهاي جداگانه با وزيران خارجه تركيه، پاكستان، قزاقستان، تاجيكستان و دبيركل سازمان همكاري اسلامي آخرين تحولات روابط در حوزههاي دو جانبه و موضوعات مهم مورد علاقه دو كشور و همچنين مسائل مهم منطقهاي و بينالمللي را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد. وزیر خارجه ایران همچنین در سخناني در این نشست با تاکید بر استحکام مناسبات دیرینه و رو به رشد ایران و افغانستان، مراتب نگرانی کشورمان را از رشد فزاینده ناامنی، خشونت و کشته شدن انسانهای بیگناه و همچنین نقض حقوق بشر توسط نیروهای خارجی مورد اشاره قرار داد و تصریح کرد: متاسفانه حضور 10 ساله نیروهای خارجی تبعاتی همچون افزایش وخامت اوضاع امنیتی در افغانستان، رشد و نهادینه شدن تروریسم، افزایش تولید و قاچاق مواد مخدر، فزونی جرائم سازمان یافته، کشتار وسیع غیرنظامیان، را به همراه داشته و براین اساس ایران از توافق ناتو و افغانستان برای خروج نیروهای خارجی از این کشور تا سال 2014 و واگذاری امنیت به نیروهای ملی استقبال ميکند.
سلطانیه: غنی سازی را با قطعات هواپیما مبادله نمیکنیم
علیاصغر سلطانیه، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی طی مصاحبهای گفت که غرب انتظار دارد ایران غنیسازی اورانیوم را که غرور ملی ایرانیان است در مقابل قطعات هواپیما متوقف کند. به گزارش خبرگزاری فارس، سلطانیه در گفتوگو با شبکه جهانی بی.بی.سی تاکید کرد: ما به توافقات استانبول 2 پایبند هستیم. اگر غرب از ما انتظار دارد که فراتر از ان.پی.تی گام برداریم، باید بدانیم که آنها در مقابل چه اقداماتی انجام میدهند. آیا فروش قطعات هواپیما در مقابل توقف غنیسازی اورانیوم مناسب است؟ آنها از ما میخواهند فعالیتی را متوقف کنیم که باعث غرور ملی است. آنها به ما میگویند که به ما سوخت رآکتور میدهند، اما زمانی که من با آژانس مذاکره کردم تا به ایران سوخت بدهند، از انجام این کار امتناع کردند. ایران در حال حاضر سوخت مورد نیاز خود را تامین میکند و غرب بهتر است که برنامه هستهای ایران را به رسمیت بشناسد. سلطانیه درباره برخی از تهدیدات مقامات رژیم صهیونیستی علیه ایران نیز گفت: هیچکس جرات حمله به ایران را ندارد. وی درباره تهدید آمریکا برای حمله به ایران هم گفت: در سال 1990 میلادی در سازمان ملل قطعنامهای تصویب شد که هرگونه حمله به تاسیسات هستهای احداث شده یا در حال احداث بر خلاف منشور سازمان ملل است و سازمان ملل باید فورا در این زمینه وارد عمل شود.
آمادگی برای پاسخ به ابهامات درباره پارچین
سلطانیه همچنین با اشاره به هیاهوی اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازدید از سایت نظامی پارچین گفت: ایران آماده است هر گونه ابهام درباره سایت پارچین و در جای دیگر را برطرف کند. آنها باید یک بار این روند را پایان دهند و تمامی خواستههایشان را روی میز قرار دهند و ابهامات را به پایان برسانند.
منبع:دنياي اقتصاد
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 10,ژانویه,2025