مشکل آلودگی سواحل و دریا یکی از معضلات اصلی محیط زیست خلیج فارس است. تنها در شهر ساحلی بوشهر بنا بر اعلام کارشناسان مرکز مطالعات محیط زیست خلیج فارس روزانه نزدیک به 34 هزار مترمکعب فاضلاب روانه پهنه آبی دریای خلیج فارس میشود.
هماینک فاضلابهای خام انسانی از طریق 9کانال در شهر بوشهر در مناطق پارک شغاب، جُفره، اسکه صلحآباد، گمرک، پایگاه هوایی و مجتمع تفریحی نگین وارد سواحل خلیج فارس میشوند که در این میان پشت مجتمع تفریحی نگین در ساحل غربی شهر بوشهر در نزدیکی ساختمان شهرداری محلی است که سابقا بعنوان پلاژ مورد استفاده قرار میگرفت، اما اکنون نشانی از پلاژ ندارد ولی هنوز تعداد زیادی از اهالی بومی و مسافران در روزهای گرم تابستان و برای فرار از شرجی و گرما برای شنا کردن به آن مراجعه می کنند. آنچه در بدو ورود به این محل جلب توجه میکند بوی مشمئزکننده فاضلاب و آلودگی بسیار زیاد ساحل است. ورود مستقیم فاضلاب خانهها و اماکن تجاری تفریحی حاشیه آب که بیشتر آن فاضلاب انسانی است موجب ایجاد بیماریهای گوناگونی برای افرادی که برای شنا به این محل میآیند میشود.
دکتر ایرج نبیپور پژوهشگر و رئیس مرکز پژوهشهای سلامت خلیج فارس در گفتوگو با قانون درباره این موضوع میگوید: «این محل سابق بر این به عنوان پلاژ مورد استفاده قرار میگرفت و با توجه به وجود ماسههای طلایی که فقط در مناطق محدودی از سواحل دنیا وجود دارد حتی گردشگران خارجی نیز برای شنا به این شهر میآمدند، اما متاسفانه در سالهای اخیر به دلیل ورود فاضلاب شهری به دریا، این محل به یکی از آلودهترین مناطق خلیج فارس تبدیل شده است.»
رئیس مرکز تحقیقات زیست فناوری خلیج فارس درباره تبعات این آلودگی هم اضافه میکند: «شنا کردن در این آبهای آلوده باعث بروز بیماریهای خطرناک پوستی، عفونتهای چشمی و گوش و مشکلات تنفسی و گوارشی میشود و از طرفی زمینه ابتلا به بیماری هپاتیت و مننژیت نیز بسیار بالا میرود.»
علاوه بر مشکلات سلامتی که به آن اشاره شد؛ صدمات حاصل از این آلودگی برای زیستگاه و ذخیره آبزیان نیز غیرقابل جبران است، به طوری که بر اساس اطلاعات ارائهشده توسط دکتر نبیپور به دلیل آلودگی زیاد آب؛ لارو (تخم) ماهیان و میگو امکان رشد را نداشته و میزان این آبزیان در دریا بسیار کم شده است.
با توجه به مصوبه مجلس در بند الف ماده 193 برنامه پنجساله پنجم توسعه کشور مبنی بر اینکه سکونتگاههای بالای 200 هزار نفر جمعیت باید به سیستم تصفیه فاضلاب مجهز شوند، مسولان شهر بوشهر هر چه زودتر میبایست اقدامی عاجل در زمینه فاضلاب شهری انجام داده و با تکمیل سیستم تصفیه فاضلاب، ضمن حفظ سلامتی شهروندان با جلوگیری از آلودگی بیشتر دریا در حفاظت از ذخیره آبزیان گام بردارند.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
یکشنبه 22,دسامبر,2024