به گزارش یزدفردا: در طول نیم قرن گذشته، میلیونها نفر واکسن آنفولانزا زده اند. تعداد کمی از آنها تنها مشکلات جدی را تجربه کرده اند. تحقیقات نشان میدهند که واکسن آنفولانزا و مواد شیمیایی آن خطراتی را به همراه ندارند.
واکسن آنفولانزا چیست؟
هنگامی یک واکسن دریافت میکنید، دو انتخاب پیش رو دارید:
• واکسنهای آنفولانزای غیر فعال حاوی ویروسهای آنفولانزایی است که کشته شدهاند بنابراین آنها موجب آنفولانزا نمیشوند.
• واکسن آنفولانزای زنده (LAIV یا Flumist) اسپری دهانی حاوی شکل زنده، اما ضعیف ویروس است.
مواد دیگری را نیز در واکسن آنفولانزا خواهید یافت مانند:
پروتئین تخم مرغ
اکثر واکسنهای آنفولانزای مرغی از طریق رشد ویروسها درون تخم مرغهای مرغ تخمگذار به دست میآیند. این بدین معنی است که آنها حاوی مقدار کمی پروتئین تخم مرغ هستند. یک نمونه جدیدتر از واکسن، فلو واکس نام دارد که در سلولهای حیوانی رشد کرده است.
مواد نگهدارنده
تولید کنندگان واکسن ماده نگهدارنده تیمروزال را به ویال واکسن چند دارویی اضافه میکنند. تیمروزال از بروز باکتریها و قارچهای خطرناک در هر استفاده جلوگیری میکند.
تیمروزال حاوی جیوه است که در دوزهای بالا سمی است. شواهد کافی برای اثبات این مسئله که مقادیر کم موجود در آنفولانزا خطرناک است، وجود ندارد. اما اگر نگران آن هستید، نمونههای بدون تیمروزال نیز وجود دارد.
تثبت کنندهها
از ساکارزو، سوربیتول و گلوتامات سدیم (MSG) برای حفظ ثبات واکسن استفاده میشود. این مواد برای جلوگیری از دست رفتن پتانسیل اصلی واکسن استفاده میشوند، حتی هنگامی که در معرض گرما و نور قرار گیرند.
ساکاروز همان شکری است که در قهوه خود میریزید و یا بر روی شیرینیها خود استفاده میکنید. سوربیتول نیز یک شیرین کننده مصنوعی است که در آدامس یافت میشود. MSG یک طعم دهنده است که به تعدادی از غذاهای رستوران چینی اضافه میشود. البته برخی افراد به MSG حساسیت دارند که باید بدانند مقدار آن در واکسن آنفولانزا بسیار نا چیز است.
آنتی بیوتیکها
نئومایسین، جنتامایسین و آنتی بیوتیکهای دیگر به واکسنها در مقادیر کم اضافه شده اند. در حقیقت آنها از آلوده شدن واکسن به باکتری جلوگیری میکنند.
پلی سوربات ۸۰
این امولسیفایر در صنایع غذایی منجر به ترکیب کامل سس با تمامی اجزای سالاد میشود. در واکسن ها، پلی سوربات ۸۰ همه مواد را به طور مساوی توزیع میکند. اگر چه دوزهای بالای آن در بعضی از افراد موجب بروز واکنشهایی میشود، به همین دلیل مقدار آن در واکسن آنفولانزا بسیار کم است.
فرمالدئید
این ترکیب طبیعی در محصولات خانگی نظیر لاک ناخن و حتی مبلمان چوبی یافت میشود. در واکسن آنفولانزا از این ماده برای غیر فعال کردن سموم ویروسها استفاده میکنند. فرمالدئید گازی حل شده در آب است.
در دوزهای بالا فرمالدئید با التهاب چشم و گلو مرتبط است و مشکل تنفسی ایجاد میکند. فرمالدئید قبل از توزیع واکسنها به مراکز درمانی و داروخانهها از بین میرود. مقدار باقی مانده نیز بسیار کمتر از مقدار طبیعی در بدن انسان است.
عوارض جانبی واکسن آنفولانزا
عوارض جانبی واکسن آنفولانزا خفیف هستند. اکثر از چنین عوارضهای شکایت میکنند:
• واکنش در محل تزریق
• تب
• ضعف و خستگی
• سر درد
در صورتی که هر یک از این علائم بیان شده را تجربه کردید، فورا با پزشک خود تماس بگیرید. اگر علائم جدیتر هستند با اورژانس تماس بگیرید یا به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نمایید.
تب بالا
• واکنشهای آلرژیک شدید
• کهیر
• ورم
• مشکل تنفسی
• تپش قلب
• سر گیجه
فواید واکسن آنفولانزا
واکسن سالانه آنفولانزا بهترین شیوه برای پیشگیری از آنفولانزا و عوارض آن محسوب میشود. البته اثرگذاری واکسن از سال به سال میتواند متفاوت باشد، در کل دریافت واکسن ممکن است مراجعه به پزشک را تا ۶۰ درصد کاهش دهد.
واکسن آنفولانزا احتمال ابتلا به بیماریها را کاهش میدهد و در صورتی که مبتلا به آنفولانزا شوید به احتمال قوی خفیفتر از زمانی باشد که واکسن دریافت نکرده اید. واکسن همچنین از عوارض جدی ناشی از آنفولانزا مانند پنومونی، برونشیت و حملات آسم پیشگیری میکنند. به همین دلیل است که برای کودکان، بزرگترهایی که با بیماریهای مزمن همچون بیماری مزمن انسداد ریوی (COPD)، بیماری قلبی و دیابت دست و پنجه نرم میکنند، بهتر است واکسینه شوند.
چه افرادی باید از دریافت واکسن آنفولانزا خود داری کنند؟
واکسنهای آنفولانزا بسیار موثر هستند، اما برای همه نمیتوانند مورد استفاده قرار بگیرد. در صورتی که به تخم مرغ حساسیت دارید، بهتر از دریافت واکسن آنفولانزا خود داری کنید.
در موارد نادر، برخی از افرادی که واکسن آنفولانزا تزریق کرده اند، دچار سندرم گیلن باره (GBS) شده اند. این سندروم بیماری عصبی است که باعث ضعف و فلج عضلات در بدن میشود. با این حال روشن نیست که آیا واکسن آنفولانزا عامل اصلی در بروز GBS است یا خیر.
هنوز هیچ ارتباط مشخصی بین سندروم گیلن و آنفولانزا یافت نشده است. احتمال بروز هر گونه خطر جدی بسیار پایین است، زیرا در میان ۱ میلیون نفر واکسینه شده تنها ۱ نفر ممکن است دچار چنین عوارضی شود.
با پزشک خود مشورت کنید
اگر قبلا واکسن آنفولانزا را دریافت نکرده اید، اگر حساسیت دارید یا مشکل دیگری که ممکن است دریافت واکسن را برای شما خطرناک کند، بهتر است با پزشکتان قبل از واکسینه شدن مشورت کنید.
از پزشک خود این سوالها را بپرسید:
• چه دلیلی وجود دارد که من نباید واکسن آنفولانزا را مصرف کنم؟
• چه عوارض جانبی ممکن است به همراه داشته باشد؟
• اگر من عوارض جانبی تجربه کردم چه باید بکنم؟
• بهتر است آمپول آنفولانزا استفاده کنم یا اسپری بینی؟
چشمانداز
واکسن آنفولانزا ایمن در نظر گرفته شده است. این احتمال به هیچ عنوان وجود ندارد که آنفولانزا را از طریق واکسن بگیرید، زیرا ویروس موجود در واکسن ضعیف یا کشته شده است. واکسن زنده برای افراد دارای سیستم ایمنی ضعیفتر از حد نرمال پیشنهاد نمیشود.
پیشگیری
واکسن آنفولانزا یکی از بهترین راههای پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفولانزا فصلی است. همچنین این توصیهها را نیز برای مراقبت از خود در مقابل ویروس آنفولانزا انجام دهید:
• دستها را با آب گرم و صابون یا هر ماده بهداشتی، بر پایه الکل تمیز کنید تا در طول روز، به خصوص قبل از غذا خوردن، میکروبها کشته شوند
• حتی اگر دستهای شما تمیز است، آنها را از چشم ها، بینی و دهان خود که راه اصلی ورود برای ویروسهای آنفولانزا و دیگر میکروبها است، دور نگه دارید
• سعی کنید از هر کسی که به نظر میرسد بیمار است، دوری کنید
• اگر فردی در خانه شما آنفولانزا بگیرد، هر سطح لمس شدهای را ضد عفونی کنید مانند کانتر و دستگیره
• هر زمان که عطسه میکنید، دهان و بینی خود را بپوشانید. هنگام سرفه و عطسه از ورود آلودگی دستهای خود به حلق و بینی جلوگیری کنید
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 26,دسامبر,2024