به گزارش یزدفردا: محققان دانشگاه MIT با استفاده از فناوری یادگیری ماشینی دریافتند که آواهای کلیکمانند در زبان نهنگ عنبر (Sperm Whale) نشاندهنده نوعی الفبا است که اساس یک سیستم ارتباطی پیچیده را تشکیل میدهد. این پژوهش به درک ما از نحوه ارتباطات آببازسانان (Cetaceans) مانند نهنگها و دلفینها کمک میکند.
براساس گزارش تککرانچ و مقاله منتشرشده در نیچر، محققان به بررسی اجزای زبان یا آواز نهنگهای عنبر که به آنها کودا (Coda) گفته میشود، پرداختهاند. محققان دریافتند که استفاده از کوداها در این نهنگها قاعدهمند است و کارکردی مشابه الفبا در زبان انسان دارند و یک سیستم زبانی بزرگی را تشکیل میدهند.
ساختار الفبایی زبان نهنگ عنبر
نهنگهای عنبر دارای بزرگترین مغز در قلمرو حیوانات هستند و از طریق آواهای کلیکمانند با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. سازمان غیرانتفاعی Project CETI با همراهی محققان MIT نیز به دنبال رمزگشایی از عناصر زبانی نهنگها است تا دریابد این نهنگها چگونه با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند.
تیم محققان از مجموعه دادههای «پروژه نهنگ عنبر دومینیکا» (DSWP) با بیش از 8000 کد صدای نهنگ استفاده کردند. این دادهها از صدای 60 نهنگ عنبر مختلف در کارائیب شرقی تشکیل شده بود. در پژوهش حاضر محققان از فناوری یادگیری ماشینی برای فهرستکردن الگوهای صدای نهنگ عنبر بهره بردند.
برخلاف تحقیقات قبلی که صداها به صورت انفرادی مورد مطالعه قرار میگرفت، در این پژوهش وقتی آواها در بافت و زمینه آن (Context) بررسی شد، نمای کاملتری از زبان نهنگهای عنبر بهدست آمد. محققان نظام زبانی یا بهعبارت صحیحتری آواز این نهنگها را با استفاده از اصطلاحات موسیقی مانند تمپو، ریتم و روباتو طبقهبندی کردند و به الفبای آوایی نهنگ عنبر دست یافتند.
به گفته محققان، معنای آواز نهنگهای عنبر بهخصوص قسمتهای روباتو به بافت و محیط آن بستگی دارد. از سویی بهنظر نمیرسد الگوهای ریتم و تمپو از زمینه خاصی پیروی کنند. محققان میگویند که این نهنگها، همانند انسان عناصر مختلف زبانی مانند واجها، کلمات و غیره را با هم ترکیب میکنند تا معنای متفاوتی بسازند.
اگرچه این پژوهش گام مهمی در مسیر درک زبان نهنگهای عنبر برداشته است، اما همچنان زبان این حیوانات پیچیدگیهای غیرقابلدرکی دارد.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 27,دسامبر,2024