به گزارش یزدفردا: دانشمندان برای اولینبار موفق به ساخت ورقههایی از طلا شدند که ضخامت آنها تنها یک اتم است. این ورقهها که «گلدین» (Goldene) نامیده شدهاند، میتوانند کاربردهای مهمی در تبدیل دیاکسیدکربن و تولید هیدروژن داشته باشند. همچنین زمانی که طلا به اندازه یک لایه اتمی نازک میشود، خواص جدید نیمهرسانا پیدا میکند.
براساس مقاله منتشرشده در نیچر، محققان دانشگاه لینشوپینگ سوئد برای ساخت این ورقههای طلا، از تکنیک 100 سالهای بهره بردند که آهنگرهای ژاپنی برای جداسازی لایههای فلزهای گرانبها استفاده میکردند. ورقههای طلا درحالت عادی تمایل دارند جمع شوند و به همین دلیل اکثر تلاشهای قبلی دانشمندان برای ساخت یک ورقه دوبعدی تک اتمی از این فلز ناکام مانده بود. اکنون محققان سوئدی با یک تکنیک قدیمی ژاپنی توانستند این مشکل را حل کنند.
ساخت ورق طلا با ضخامت یک اتم
محققان بهدلیل خواص نوری، الکترونیکی و کاتالیزوری غیرمعمول در مواد دوبعدی علاقه خاصی به آنها دارند. از زمان ایجاد گرافن در سال 2004 نیز دانشمندان از آن برای کاربردهای مختلفی استفاده کردند. گرافن بهدلیل استحکام بالا، نازکبودن، انعطافپذیری فوقالعاده، وزن کم و رسانایی عالی گرما و الکتریسیته در صنایع مختلف مانند لوازم الکترونیکی، پنلهای خورشیدی، نمایشگرها، لباسها، کلاه ایمنی، زرههای ضدگلوله، هواپیماها و حتی کفشها مورد استفاده قرار گرفته است.
مرحله دشوار این فرایند، درواقع خارجکردن ورقههای نازک طلا از دیگر مواد زیرین است. برای انجام این کار، محققان با کمک یک ماده شیمیایی به نام «موراکامی» توانستند این ورقههای نازک طلا را خارج کنند. آهنگرهای قدیمی ژاپنی از این ماده برای ازبینبردن بقایای کربن استفاده میکردند.
این ورقههای نازک طلا در تبدیل دیاکسیدکربن، تولید هیدروژن، تصفیه آب و موارد دیگر میتواند کاربرد داشته باشد. علاوهبراین، با این روش میتوان میزان طلای مورداستفاده در وسایل مختلف را به میزان قابلتوجهی کاهش داد.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 27,دسامبر,2024