حجت الاسلام مهدي كروبي كانديداي دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري و دبير كل حزب اعتماد ملي، در آخرين نشست خبري خود پيش از برگزاري انتخابات گفت: شاهد هستيم شايعهاي منتشر شده، مبني بر اين كه از انتخابات كنار ميروم. من به شما ميگويم وقتتان را صرف اين مسائل نكنيد؛ چرا كه واقعا بيارزش است و شيوه زشتي است كه برخي افراد و منابع به كار گرفتهاند. من معتقدم از بين ما چهار كانديدا هيچكدام نبايد كنار برود؛ چرا كه هر كدام كه حذف شود معلوم نيست حاميان او رايشان را به چه كسي خواهند داد.
وي با خواستار نظارت دقيق بر انتخابات اظهار كرد: ما لحظه به لحظه انتخابات را رصد ميكنيم و اين انتخابات بايد سالم برگزار شود. اين انتخابات آزمايش بزرگي براي اجرا و نظارت است و آنها ميتوانند بهترين نام و نشان و يادگار را از خود باقي بگذارند.
كانديداي دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري ابراز داشت: من به شوراي نگهبان و وزارت كشور هم يادآوري كردهام كه اين انتخابات بهترين ميدان براي آنهاست. در ادوار گذشته اينچنين نبوده كه در دورهي دوم روساي جمهور چنين رقابتي وجود داشته باشد، اما اين بار اين رقابت جديتر است؛ پس لازم است شوراي نگهبان و وزارت كشور نيز دقت كافي و لازم را داشته باشند تا نام نيكي از آنها بماند. نهايتا هم همهي ما بايد تسليم آن كسي شويم كه مردم ميخواهند و به او راي ميدهند. اگر دفعهي قبل انتخابات من بعد از نماز صبح خوابيدم اما اين بار پس از نماز صبح ذكر خدا ميگويم و خبرها را رصد ميكنم. اگر هم احساس كنم مساله از جايي هدايت ميشود به موقع اقدامات لازم را انجام خواهم داد.
كروبي حضور مردم در انتخابات را پرشور پيش بيني كرد و بيان داشت: نشانههاي نشاط مردم و علاقهي آنها براي حضور در انتخابات كاملا مشهود است و اصل شركت در انتخابات بسيار مهم است. سرنوشت انتخابات هر چه باشد با مردم است و آنچه مهم است حضور مردم و سلامت انتخابات است. من مانند سه كانديداي ديگر براي پيروزي آمدهام و همه هم تلاش ميكنيم اما پس از پايان انتخابات چه راي بياورم و چه نياورم بيانيهاي درباره كار حزبي خواهم داد.
وي در ادامه يادآور شد: معتقدم اگر بخواهيم دموكراسي، آزادي افكار و تضارب آرا داشته باشيم بايد تلاش كنيم احزاب را نهادينه كنيم. من چهار سال پيش به اين نتيجه رسيدم و به سياسيون هم توصيه ميكنم كار حزبي انجام دهند و يا كار حزبي را ترويج كنند. اين را هم بدانيد كه اگر كار تشكيلاتي ميكنيد به اين معنا نيست كه كسي غير از تشكيلات و حزب شما از شما حمايت نخواهد كرد؛ چه بسا كساني كه عضو احزاب ديگري هستند و يا در تشكلي نيستند اما از بنده اعلام حمايت كردهاند. شما اهل فكر هم بايد كمك كنيد اين كار حزبي در كشور نهادينه شود و جا بيفتد.
كانديداي دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري با بيان اينكه همه بايد در انتخابات شركت كنند گفت: حتي ممكن است كساني خدا را قبول نداشته باشند اما براي عزت كشورشان بايد پاي صندوق راي بيايند و هيچكس نسبت به سرنوشت خود بيتفاوت نباشد. اين انتخابات موقعيت حساسي است و به شما ميگويم كه نه من و نه كس ديگري كنار نخواهد رفت. سرنوشت انتخابات هم به راي مردم بستگي دارد. حتي معتقدم اگر نفراتمان بيشتر بود مفيد بود. اگر ميخواهيم در اين كشور ديدگاههاي مختلف، مجموعهاي از آرا را كسب كنند اين اتفاق بايد بيفتد.
كروبي با اشاره به برنامههاي ارائه شده خود تاكيد كرد: اگر راي آوردم قطعا گريبانم را بگيريد و برنامهها را از من بخواهيد و اين برنامهها برايتان محك باشد. تغييري كه من از آن نام بردهام تغيير در قوهي مجريه است، من ميخواهم رييسجمهور شوم و اين تغيير يكي مربوط به نفرات است؛ يعني بخش عظيمي عوض خواهند شد و چهرههاي كاردان، ورزيده و مجرب جايگزين ميشوند و بخش ديگر هم مربوط به شيوههاي اداره كشور در مديريت داخلي، خارجي، اقتصاد و سياست خارجي است. هر جا هم كه نيازي باشد از مقام معظم رهبري كه در راس است كمك خواهم گرفت و حتي به دنبال اصلاح قوانين عادي و بخشي از قوانين اساسي نيز خواهيم رفت.
وي در خصوص حضور زنان در عرصهي سياست بيان داشت: يكي از اهداف من عادي كردن اين مسئله است. ما بايد اين را بقبولانيم كه زنان ما ظرفيت و توان لازم را دارند. بايد طوري كار كنيم كه حضور زنان در كارهاي اجرايي در سطوح مختلف نهادينه شود. حتي تلاش خواهم كرد از طريق حزب حضور خانمها را در مجلس پررنگتر شاهد باشيم و پس از آن خانمها وارد مجمع تشخيص و حتي مجلس خبرگان هم بشوند. همين سركار خانم رهنورد وقتي امام (ره) حكمي براي طرح شاهد دادند احساس كردند خانمها هم بايد حضور داشته باشند و من مخصوصا فكر كردم ايشان خانم شايستهاي هستند كه دانشگاهي هم هستند و ايشان وارد اين هيئت شدند.
كانديداي دهمين دوره انتخابات رياست جمهوريدر پاسخ به پرسشي در خصوص يكي از مناظرههاي خود اظهار كرد: من خيلي به دنبال آمار و ارقام نبودم؛ چرا كه ميدانستم هر لحظه طرف مقابلم ميتواند هر گونه كه ميخواهد سخن بگويد. من به سراغ مسائل اصلي رفتم كه در يك دوران به وجود آمده و باعث نگراني شده است، درحالي كه اعتماد مهمترين سرمايهي حكومت است. من حرمت قائل شدم، اما نبايد چيزهايي گفته شود كه وجود خارجي ندارد.
كروبي در پاسخ به پرسش ديگري درباره سخنان اوباما خطاب به جهان اسلام، يادآور شد: لازم است همانطور كه آقاي اوباما حرفهاي مثبتي زده عملا حركتهاي ايشان هم طوري باشد كه در جهان اسلام اعتمادسازي كند. قطعا تحركهاي مثبتي در اين زمينه بايد وجود داشته باشد تا اعتماد جلب شود.
وي در خصوص مسئله حجاب تصريح كرد: در اينجا سخن از يك بحث فقهي و ديني محض نيست. من ميخواهم رييسجمهور شوم و حقيقت اين است كه اولويت من تلاش براي رفاه، امنيت و آسايش مردم است. در رابطه با مسائل اينچنيني بايد گفتگو و صحبت كرد تا شرايط جديدي به وجود بيايد. نبايد از هر قانوني سوءاستفاده شود. من اين مسئله را به اين صورت در اولويت تغيير قرار ميدهم كه گشت ارشاد يقهي دختر و پسر مردم را نگيرد.
كانديداي دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري اضافه كرد: وزير كشوري خواهم گذاشت كه بتواند با واگذاري اختيارات نيروي انتظامي از سوي فرماندهي كل قوا اين مسئله را به خوبي مديريت كند. معتقدم در اين زمينه هم بايد مصلحت كشور رعايت شود و هم تعرضي صورت نگيرد. بسياري از اين تعرضها در رابطه با حجاب نيست بلكه بحث رنگ لباس، پوتين و ناخن افراد است!
كروبي درباره فضاي دانشگاههاي كشور گفت: فضاي دانشگاهها را فضاي آرامي خواهم كرد. اگر درگيري درست شود مسئله حل نخواهد شد؛ چرا كه در اين صورت قوهي قضاييه گريبان دانشجو را ميگيرد و قاعدتا اين مسئله به من در پست اجرايي ربطي ندارد. اما ما بايد فضا را به گونهاي بسترسازي كنيم كه دانشجو شعار و حرفش را بزند و از سويي توهين نكند. من مراقب خواهم بود كه كسي از موقعيت من براي اهداف خاص خود استفاده نكند و از سويي هم با قدرت عمل خواهم كرد و نميگويم كه فلان چيز به من مربوط نبوده، بلكه هر چه شد مربوط به من خواهد بود.
وي در پاسخ به سوال ديگري درباره ارائه ليست اموال خود ابراز داشت: دوست ندارم وارد زندگي شخصي خودم شوم و خود را ستايش كنم اما من آنقدر سالم و درست زندگي كردهام كه بيم و خوفي از اين مسئله ندارم. همسر من خودش كار و حاصل تلاشش را وقف ميكند. من هم دوران رياست مجلس چندين بار اموالم را اعلام كردهام. خانهاي داريم كه آدرس آن را بسياري افراد ميدانند و غير از آن يك وجب در هيچ كجا نداريم. اكنون هم جايي مستاجر هستيم و خانه را بازسازي ميكنيم.
دبير كل حزب اعتماد ملي،با تاكيد بر قانوني بودن حضور نمايندگان كانديداها در حوزههاي اخذ راي، يادآور شد: ما برنامهريزي كردهايم كه نمايندهمان در هر صندوق به مركز خود گزارش كند و ستادي هم اين گزارشها را جمعآوري خواهد كرد. مردم هم با شور و نشاطي كه به وجود آمده هوشيار هستند. به مجريان و ناظران انتخابات هم توصيه ميكنم با مراكز قانوني همكاري كنند و اين طور نشود كه بگويند بازرسان ما را راه ندادند، بلكه فضايي به وجود بيايد كه شفاف باشد چگونه است. اگر اين افراد نگراني ندارند اجازه دهند همه جا ديده شود، ما بايد اكنون اين حرفها را بزنيم كه بعدا نگوييم انتخابات سالم برگزار نشده است.
كروبي در پاسخ به پرسشي درباره آنچه ائتلاف عليه دولت عنوان ميشد، گفت: توجه داشته باشيد كه اين ائتلاف عليه ايشان نيست. آقاي احمدينژاد اكنون مسئول است و هر كس با ديدگاه خود اعتراضاتي نسبت به عملكرد ايشان و مديريت كشور دارد. هر كدام از ما حرف خود را ميزنيم و ائتلافي در كار نيست. من كه نميتوانم اشكال زيادي به آقاي رضايي بگيرم، بلكه من به نحوهي مديريت فعلي معترضم.
وي در خصوص مسائل هستهاي خاطرنشان كرد: در رابطه با مساله هستهاي مذاكرات، گفتگوها، دانش و فن هستهاي را ادامه خواهيم داد اما جلب اعتماد و اعتمادسازي خواهيم كرد و به دنبال اسلحهي كشتار جمعي نيستيم. ما سعي داريم تنشزدايي كنيم، البته رهبري هم در اين سياستگذاريها نقش دارند اما آنچه مسلم است اين است كه آنچه ما را دچار مشكلات جدي كرده حرفهاي حاشيهاي رييسجمهور بوده كه ما را دچار تنش و دردسر كرده و ما سعي داريم از آنها پرهيز كنيم.
كانديداي دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در پاسخ به پرسش ديگري درباره توضيح سردار جزايري دربارهي عدم دخالت بسيج در انتخابات، عنوان كرد: من هنوز تعبير به بسيج نكردهام بلكه حضور نيروهاي خودسر را هشدار دادهام. اگر هر گاه اسم بسيج را بردم مدرك هم ارائه خواهم داد و بالاتر از سردار جزايري، آقاي فيروزآبادي بايد پاسخ بدهد.
كروبي در خصوص احتمال تعيين جميله كديور به عنوان وزير زن كابينهي خود گفت: من خودم اين پيشنهاد را داشتم و از ايشان خواستم وزارت در كابينهي من را بپذيرند، اما در مورد وزارتخانه، وزارت فرهنگ و ارشاد، آموزش عالي و برخي وزارتخانههاي ديگر مد نظرم هست كه هنوز تصميم نهايي گرفته نشده است.
وي در پاسخ به سوالي درباره سياستهاي كلان نظام و رهبري، تصريح كرد: رهبري با مجموعه تجربهاي كه دارند؛ 20 سال رهبري و پيش از آن رياستجمهوري، نشيب و فرازها را ميدانند و با مسائل جهان آشنا هستند. ايشان ديدگاههايشان را با بحث، گفتوگو و مشاوره ارائه ميدهند. متاسفانه كار به جايي رسيده كه ايشان در برخي موارد ناچار شده وارد شود و مشكل را حل كند. نمونههايي هست كه من نميخواهم به آنها اشاره كنم.
كانديداي دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري ادامه داد: مردم ما روي انتخابات حساس هستند و ما حضور گستردهي مردم را ميخواهيم. حالا اينكه آنها چقدر قصد قربت دارند به ما مربوط نيست. مهم اين است كه مردم شركت كنند و دولتي كه انتخاب ميشود وعدههايش را عملي كند. بناي من هم اين است كه كارم را از روز اول شروع كنم؛ چرا كه در بخشهاي مختلف مشكلات جدي داريم.
كروبي در ادامه نشست خبري خود در پاسخ به پرسشي مبني براينكه اگر آقاي موسوي به مرحلهي دوم رفت از او حمايت ميكنيد يا نه؟ اظهار كرد: مرد ميدان قدم به قدم جلو ميرود و شرايط را ميبيند و جلو جلو حرف نميزند. من هيچگاه كنار نخواهم رفت و با تحريم مخالفم، اما اين سوالات هم كه برخي مطرح ميكنند همان سوالاتي است كه نتيجهاش رياستجمهوري آقاي احمدينژاد شد. اگر آقاي احمدينژاد با كسي غير از خود به مرحلهي دوم رفت حتما من به فرد غير از آقاي احمدينژاد راي ميدهم، اما اين خيالاتي است كه برخي براي خود ميبافند. آيا تا به حال از آقاي موسوي يا ديگران سوال شده كه اگر كروبي آمد مرحلهي دوم شما چه ميكنيد؟ زماني كه بحث كانديداتوري آقاي عبدالله نوري مطرح بود من از آن استقبال كردم. آن وقت جمعي به من گفتند اگر ايشان بيايد شما كنار ميرويد؟! ايشان هم اينطوري راضي نشد و گفت آقاي كروبي را منصرف كنيد.
وي در پاسخ به پرسش ديگري درباره نحوهي تعامل دولتش با زنان، گفت: خانمها بسياري كارها را ميتوانند در دست بگيرند. اين قانون جديدي نميخواهد. اگر در استفاده از خانمها در پست وزارت هم در مجلس مشكلي به وجود آمد از آن دفاع ميكنيم و با مجلس تعامل خواهيم كرد. قانون اساسي ما قانوني است كه كل افراد مجلس ميتوانند خانم باشند اما فضايي بايد ايجاد شود كه خانمها راي به خانمها بدهند و آقايان هم تعصب بيجا به خرج ندهند. در مورد مسالهي حجاب هم قوانين بايد رعايت شود و آنچه مهم است برخورد منطقي و حساب شده با اين مساله است.
كانديداي دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري در پايان در پاسخ به پرسشي مبني براينكه آيا با رياستجمهوري شما تغيير آشكاري در سياست خارجي رخ ميدهد يا نه؟ خاطرنشان كرد: مطمئناً اين چنين است. ما از انزوا و وضعي كه داريم چه در سطح بينالمللي و چه در كشورهاي همسايه بيرون خواهيم آمد و همين انتخاب شدن ما تحركي ايجاد ميكند، اما همانطور كه گفتهايم اين تعاملها بايد عزتمندانه با سربلندي، حكمت و تعامل باشد و نه تقابل.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 14,مه,2025