رئیس مركز اسناد انقلاب اسلامی:مطالعه خاطرات آیت‌الله سیدمحمد خامنه‌ای ما را به متن حوادث انقلاب می‌برد

 
 

خاطرات حضرت آیت الله سید محمدخامنه ای از این جهت مهم است كه ایشان خود یكی از كسانی است كه در متن انقلاب حضور داشته و حوادث را با چشم، جان و وجود خود لمس كرده اند و می تواند روایت مفصلی از حوادث قبل از انقلاب اسلامی و حوداث بعد از انقلاب اسلامی باشد.

مركز اسناد انقلاب اسلامی: روح الله حسینیان، رئیس مركز اسناد انقلاب اسلامی پیش از برگزاری آیین رونمایی از كتاب خاطرات سیاسی آیت‌‌الله سیدمحمد خامنه‌ای به سخنرانی در خصوص نحوه تدوین این كتاب پرداخت.

حجت‌الاسلام حسینیان درباره اهمیت تدوین كتاب خاطرات شفاهی رئیس بنیاد صدار گفت: آیت‌الله سید محمد خامنه‌ای به عنوان تكیه‌گاه مبارزان در دعوای حقوقی مقابل رژیم شاه مطرح بود و بسیاری از كارها را پیش می‌برد. از جمله زیبایی‌ها و برجستگی‌های این كتاب این است كه وقتی آن را مطالعه می‌كنیم ما را به متن و حوادث انقلاب می‌برد.

در ادامه متن كامل سخنرانی، رئیس مركز اسناد انقلاب اسلامی را در مراسم رونمایی از كتاب خاطرات سیاسی آیت الله سید محمد خامنه ای را می خوانید:

 

 بی شك انقلاب اسلامی ایران نقطه عطف تاریخی است كه تاثیرات آن در سرتاسر جهان همچنان پویا و پر تحرك به پیش می رود؛ انقلابی كه توانست توازن سیاسی در سطح جهان را به هم بزند و بیداری اسلامی را در جهان اسلام ایجاد كند و در دنیایی كه با سرعت دین را منزوی می كردند به احیای دینداری بپردازد.


بی شك نقل این تاریخ و منتقل كردن تاریخ حادثه ای چنین بزرگ هم به همان اندازه پر اهمیت است. نسل های آینده باید بدانند كه چه اتفاق و حادثه ای در ایران رخ داد و چه تاثیری را بر نسل های آینده گذاشته است. تاریخ شفاهی یا روایت ان شهودا و روایت كسانی كه در متن حادثه و تاریخ و جزئی از تاریخ سازان بوده اند یكی از منابع مهم این تاریخ نگاری است. اسناد مكتوب برداشت هایی هستند غیر گویا از حوادث، اتفاقات وشخصیت ها؛ آنچه كه می تواند به این اسناد و منابع غیر گویا یا احیانا برداشت های شخصی جهت بدهد و تفسیر كند و پرده ابهام را برطرف كند، تاریخ شفاهی است. یعنی روایت ان شهودا آنچه را كه دیده اند و اتفاق افتاده است نقل می كند. باید بگوییم كه مركز اسناد انقلاب اسلامی یك سنت بسیار حسنه ای را در این زمینه در تاریخ و تاریخ نگاری گذاشت.


به یاد دارم كه در سال 1374 كه وارد مركز اسناد انقلاب اسلامی شدم، تاریخ گویی یك سنت ناپسندیده در بین شخصیت های مذهبی بود. در آن زمان به برخی از اشخاص متدین و همراه امام(ره) و انقلابی نامه نوشتم كه خاطراتشان را بازگو كنند. پاسخ این بود كه امام به من فرموده اند كه گمنام بمیر. یعنی گفتن خاطره امر پسندیده ای نبود. خدا می داند تا این مساله ی پر اهمیت آمد كه جا بیفتد چه زحمت هایی كشیده شد كه الحمدالله باید بگویم در میان مذهبی ها اكنون این دیگر آنان هستند كه احساس مسئولیت می كنند. همان احساس مسئولیت عملی را كه در بوجود آوردن تاریخ و تحول در ایران می كردند امروز در بازگویی هم همان احساس را دارند كه جا دارند خداوند را در این زمینه سپاسگذاری كنیم.


این جلسه تجلیلی از یك شخصیت فرزانه ، حكیمی و دانشمندی است كه خود در متن انقلاب حضور داشته است. در سنت علمای شیعه تجلیل از بزرگان و عالمان یك سنت حسنه ای است كه ظرایف بسیار تاریخی مهمی را در این زمینه داریم. سید رضی، جمع آوری كننده نهج البلاغه از علما و فقهای جهان تشیع است. او با یك ستاره پرست، دانشمند و ادیب به نام ابواسحاق ساوی دوست بود و امروز مكاتبات بین این دوبزرگوار كتاب وچاپ شده است. سید رضی به این دانشمند مسلمان بسیار علاقه مند بود.وقتی كه ایشان درگذشت در تشییع جنازه این دانشمند غیر مسلمان شركت كرد. به او اعتراض كردند در پاسخ آنها یك مرثیه رسای بسیار زیبایی سرود كه برای چه از یك دانشمند غیر مسلمان تجلیل می كند.  او در این مرثیه گفت: « آیا  می دانید كه چه چیزی بر این چوب های تابوت حمل می شوند، كوهی از علم است كه بر این چوب ها حمل می شود. شما می دانید كه این دانشمند با رفتنش چگونه چراغ انجمن ما را خاموش كرد.» سید رضی می گفت این به احترام علم است. علم فی نفسه و فی ذاته محترم است و باید آن را پاس داشت.


امروز هم  پاسداشت شخصیتی فرزانه و حكیم از خاندانی بزرگ است. یكی آیت الله سید جواد خامنه ای و دیگر سید هاشم نجف آبادی كه دو عالم برجسته زمان خود بودند. هردو از سادات جلیل القدر. در این سلسله شجره كه ما هرچه به گذشته می رویم به یك تلاقی بسیار زیبایی می رسیم. علاوه بر اینكه این خاندان عارفان بسیار بزرگی را تشكیل دادند، مجاهدان بسیار بزرگی نیز بوده اند.


نسل پدارن سی و دوم حضرت آیت الله سید محمد خامنه ای به حسین بن حسن بن افطس می رسد. انقلابی بزرگ شیعی كه در مدینه قیام كرد و حكومت را سرنگون كرد. به مكه رفت و حاكم آن را به زیر كشید و اولین كسی كه پرده سیاه كعبه را برانداخت وپرده سبزی را به نشانه حاكمیت علویون  بر كعبه پوشاند همین سید بزرگوار نوه امام سجاد(ع) بود وجالب هم است كه آیت الله سید محمد خامنه ای از طرف مادر به امام صادق(ع) و محمد بن دیباج می رسد و از طرف پدر به حضرت زین العابدین.  همین حسین بن افطس وقتی قیام كرد و حكومت را به زیر كشید، حكومت را به محمد پسر امام صادق(ع) سپرد و از مردم برای او بیعت گرفت.


این كتاب كه مجموعه 120 ساعت از ضبط خاطرات شفاهی حضرت آیت الله سید محمد خامنه ای است كه در مدت 56 جلسه ضبط و پیاده شده است و دو نویسنده توانای مركز اسناد انقلاب اسلامی یكی آقای كامور بخشایشی و دیگری اقای جوادعربانی با مشورت خود آیت الله خامنه ای ساعت ها تلاش كردند و این كتاب را از شكل زبانی به شكل قلمی در عین حال با حفظ گفتاری آن به رشته تحریر درآورده اند.


خاطرات حضرت آیت الله سید محمدخامنه ای از این جهت مهم است كه ایشان خود یكی از كسانی است كه در متن انقلاب حضور داشته و حوادث را با چشم، جان و وجود خود لمس كرده اند و می تواند روایت مفصلی از حوادث قبل از انقلاب اسلامی و حوداث بعد از انقلاب اسلامی باشد. شخصیتی كه در تاسیس دادگاه های انقلاب نقش بسزایی داشتند. حضور ایشان در مجلس خبرگان و دو دوره نمایندگی مجلس می تواند روایت بسیار موثق و اطمینان بخشی از تاریخ انقلاب اسلامی باشد.


شخصیتی كه وقتی من طلبه بودم، ایشان  به عنوان یك تكیه گاه در دعاوی حقوقی در مقابل رژیم مطرح بودند، از همان ابتدا انقلابیون با تكیه به شخص ایشان مبارزات خود را به پیش می بردند و همه این موارد برجستگی این كتاب و زیبایی این كتاب را دو چندان كرده است.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا