یزدفردا"سرویس اجتماعی "خبرهای پلیس استان یزد: دقت در معانی نماز، بینشی به آدمی می دهد كه شیوه زندگی را نه بر اساس "تفرد"،بلكه بر مبنای " تجمع" و "وحدت بادیگران" تنظیم و تدوین می كند .

به گزارش یزدفردا" در این مقاله به دو اثر نماز كه همانا " تقویت روح مردم گرا" و "تبیین راه زندگی" است اشاره میكنیم.

الف) تقویت روح مردم گرا

به گزارش یزدفردا" از خصیصه های نماز، "مفهوم جایگزین ناپذیر" عباراتی است كه در سوره حمد،مورد مداقه قرارمی دهیم. همانگونه كه آگاهی داریم هیچ سوره ای را نمی توان جایگزین سوره حمد كرد ولی به جای سوره توحید می توان سوره دیگری را انتخاب كرد .

در برخی عبارات سوره حمد از ضمیر "جمع" به جای "مفرد " استفاده می شود. نظیر "فقط تو را میپرستیم و از تو یاری می طلبیم"، "ما را به راه راست هدایت كن"، روح حاكم بر بر این عبارات، روح جمع گرایی و مردم گرایی است، به این معنا كه نمازگزار، تنها برای خود و به نفع خود، چیزی را از خداوند درخواست نمی كند، بلكه او برای "همه" می طلبید و درباره همه از درگاه خداوند، آرمانی چون "صراط المستقیم" و توفیق گام نهادن در آن رامی طلبد.

درحدیث آمده است: رسول خدا (ص) مشغول نماز بود كه شنید مردی در نماز خود می گوید: پروردگارا،تنها من و محمد (ص) را مشمول رحمت خود قرار ده و جز مادو نفر بر هیچكس رحم نكن.

پیامبر اسلام پس از آن كه نماز خود را به پایان برد رو به او كرد و فرمود: (چرا) تو یك چیز وسیع را  محدود ساختی، یعنی چرا همه مسلمانان را دعا نمی كنی و رحمت خداوند را به من و خودت اختصاص می دهی؟

این فرازها از دو جهت به روح مردم گرا متوجه است ابتدا اینكه دقت در معانی آن، بینشی به آدمی می دهد كه شیوه زندگیش را نه بر اساس "تفرد"،بلكه بر مبنای " تجمع" و "وحدت با دیگران" تنظیم و تدوین كند و از سوی دیگر چنین آموزش میدهد كه در دعا آیینی را رعایت كند كه برای خود و دیگران بخواهد و نه صرفاً برای خود  برای دیگران،بیش و پیش از خود بخواهد.

ب) تبیین راه زندگی

بی تردید به شمار آدمیان، راه های مختلف و متنوع زندگی نیز وجود دارد زیرا هر كسی به اقتضای فرهنگ، باورها، بینشها و برداشتهایش از هستی، راه و رسم خاصی در زندگی دارد ولی آنچه كه می توان با قاطعیت اظهار كرد میزان و درجه یقین افراد به درستی راهی است كه در زندگی برگزیده اند زیرا اگر همه انسان ها رضایت از زندگیشان حاصل می شد شاهد ظهور پدیده های متزاید و رو به رشد افسردگی ها، پریشانی ها،خودكشی ها و نظایر آنها نمی بودیم.

چنانچه علیرغم تنوع بی نظیر راههای زندگی،انسان مطمئن و معتمد به این واقعیت باشد كه در راه خدا گام برمی دارد و خدا از عمل او راضی است،تمامی تردیدها و نگرانیها برطرف شده و نوعی آرامش حاصل میشود.

نمازگزار با یقین به این مطلب كه عبادت، جوهره دین است و نماز ستون دین می باشد و او قادر است با انجام فریضه نماز، رضایت پروردگار را جلب كند نوعی اطمینان و آرامش برایش حاصل می شود.

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا