سخنراني عضو هیأت علمی دانشگاه آیت الله حائری میبد در آيين رونمايي و معرفي كتاب سفرنامه يزد

عضو هیات علمی دانشگاه آیت الله حائری میبد: از يزد بايد چهره اي آراسته و تابلويي درخشان از همه زيبايي هاي فرهنگ اسلام و ايران نشان داد.

آيين رونمايي و معرفي كتاب سفرنامه يزد به همت اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي با همكاري سازمان اسناد و كتابخانه ملي استان يزد و شهرداری یزد در محل نمايشگاه ملي كتاب يزد با حضور جمعي از فرهيختگان استان و علاقه مندان به كتاب برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه، آيين رونمايي از كتاب سفرنامه يزد اثر "ناپير مالكوم" انگليسي با سخنراني مهدي قاضي نسب ناشر این كتاب، مجيد جواديان زاده مديركل اجتماعي استانداري، محمدرضا ملك ثابت عضو هيأت علمي گروه ايرانشناسي دانشگاه آیت الله حائري میبد و محمدحسن ميرحسيني عضو هيئت علمي گروه تاریخ دانشگاه يزد در محل برگزاري نمايشگاه ملي كتاب استان يزد برگزار شد.

اين كتاب که در سال 1905 در لندن با عنوان"5سال در يك شهر ايراني"به زبان انگليسي منتشر شده بود اخيراً توسط دكتر علي محمد طرفداري عضو هيئت علمي سازمان اسناد و كتابخانه ملي جمهوري اسلامي ايران، به فارسي ترجمه شده است.

محمد رضا ملك ثابت عضو هيأت علمي گروه ايرانشناسي دانشگاه آیت الله حائري میبد سخنران علمي اين  نشست بود كه گفت:

سرگذشت هر قوم و ملتي براي كساني كه خود را وابسته به آن قوم مي دانند اهميت فراواني دارد اما سرگذشت يزد و قوم يزدي علاوه بر اينكه براي يزدي ها مهم است براي همه علاقمندان به تاريخ كهن و فرهنگ غني ايران زمين نيز داراي اهميت است، چرا كه يزد دومين شهر تاريخي و اولين شهر خشت خام جهان است.

وي ادامه داد:

خوشبختانه علاوه بر قدمت بناها و بافت شهري، از نظر فرهنگي نيز اين شهر توانسته است بسياري از ويژگي هاي ريشه دار خود را حفظ كند و قلمرو سرزميني و فرهنگي يزد داراي ظرفيت هاي ناشناخته و چنان سابقه تمدني برجسته است كه با معرفي آن مي توان انديشمندان و مشتاقان بسياري را از سراسر جهان جلب كرد.

عضو هیات علمی دانشگاه آیت الله حائری میبد افزود:

متاسفانه پژوهش هاي تاريخي در يزد كم رونق است و حتي يك كتاب جامع درباره تاريخ يزد وجود ندارد.

وي با بيان اينكه نبايد تلاش هاي انجام شده را ناديده گرفت ادامه داد:

آنچه نوشته شده در مقابل آنچه بايد نوشته شود بسيار اندك و در حكم دريا و تشنگي است و اكثر نوشتارها به شكل توصيفي است و از تحليل تاريخي و استناد به اسناد و منابع دست اول بي بهره ايم كه  جاي كار مطالعاتي عميق و استوار در زمينه تاريخ و فرهنگ يزد خالي است و تاريخ واقعي را بايد با استفاده از منابع اصلي شامل مكتوبات (اسناد وكتابها)، محسوسات(آثار وبناها) و منقولات(خاطرات وتاريخ شفاهي) نگاشت.

وي افزود:

از ميان اقسام تاريخ نگاري تاريخ محلي جايگاهي ويژه دارد چرا كه نويسنده تاريخ محلي با انگيزه كسب افتخار براي منطقه خود همه رويدادهاي حتي جزئي سرزمينش را مي نويسد و مي تواند تاريخ افتخارات و خوبي هاي  اماكن تاريخي و رجال منطقه اي مانند يزد باشد.

ملک ثابت در ادامه به موضوع اهميت پژوهش هاي اسنادي اشاره كرد و گفت:

علاوه بر پژوهشگران، عموم مردم نيز علاقه مندند كه از زندگاني نسل هاي گذشته خبري به دست آورند و براي پي بردن به واقعيت زندگي گذشتگان هيچ منبعي موثق تر از اسناد آن زمان نيست، خصوصاً اسنادي كه با دست خط و به قلم يكي از افراد آن زمان نوشته شده باشد.

وي يكي از انواع سند را سفرنامه ها دانست و گفت:

استان يزد به دليل موقعيت جغرافيايي و ارتباطات خاصي كه در مركز كشور داشته از روزگاران پيش همواره محل تردد سياحان، بازرگانان، ماموران خارجي، پژوهشگران و ساير مسافران بوده و جايگاه ويژه اي داشته است.

اين ويژگي در سرنوشت استان تاثيري بسزا گذاشته و موجب رواج و رونق بازرگاني و رفت و آمدهاي بسيار و آثار فراوان اجتماعي و اقتصادي و فرهنگي شده است.

پژوهشگر منتخب همايش ملي نسخ خطي كشور گفت:

از آنجا كه ديدگاهها و يادداشت هاي سياحان و مسافران تصويرهاي گوناگون و سودمند و متنوعي را از اين استان نشان مي دهند، شايسته است كار علمي گسترده در موضوع سفرنامه ها و يادداشت ها و گزارش ها، خاطرات، كتابها و مجلاتي كه گردشگران خارجي پس از سفر به يزد در آنها قلم زده اند انجام شود.

ملك ثابت گفت:

بعضي از جهانگردان كه هم اكنون به يزد مي آيند ايران شناس و دانشمند هستند و سخنان شنيدني درباره يزد دارند كه بايد كسي آنها را جمع كند و حتي در صورت امكان با آنها ارتباط برقرار كند.

وي گفت:

افزايش چشمگير توريست، تكميل ظرفيت هتل ها و كاهش سن گردشگران اتفاقي مبارك است كه مي تواند با برنامه ريزي دقيق فرصت خوبي براي دين و دولت و ملت فراهم كند.

محمدرضا ملک ثابت افزود:

تبليغ اسلام راستين و اعتقادات ناب شيعي، تطهير چهره تابناك جمهوري اسلامي از لوث اتهامات بي اساس و بهبود مناسبات بين المللي، توسعه تجارت و درآمدزايي نمونه هايي از فرصت هاي پيش روست كه البته چنانچه حساب نشده باشد تهديدات فرهنگي و امنيتي را موجب خواهد شد.

ملك ثابت گفت:

بايد اعترافات دانشمندان غربي و مستشرقان درباره اوج تمدن ايران و اسلام را به زبان اصلي از كتابهايشان بگيريم و در بناهاي متناسب با متن مانند مساجد و مدارس و حمام ها به گونه اي ظريف و زيبا در محل هاي تردد گردشگران  نصب كنيم.

وي گفت همچنين مي توان از حضور آنها در نشست هاي علمي و مراكز پژوهشي استفاده كرد، چرا كه بعضا آنها توصيف زنده از اوضاع ديني، فرهنگي واقتصادي يزد ارائه داده اند كه ما در بعضي موارد براي روشن شدن گوشه اي از تاريخ و فرهنگ خود نيازمند مراجعه به پژوهش هاي مستشرقانيم.

این عضو هیات علمی دانشگاه با تقسيم بندي مستشرقان به كساني كه انگيزه ي علمي و كساني كه انگيزه ي استعماري و تحقير ملت ها داشته اند گفت:

در خصوص آنها نه بايد محب غالي باشيم و نه مبغض غالي، بلكه بايد واقعي و منصفانه برخورد كنيم و از دستاوردهاي علمي آنها بهره ببريم و با اشتباهات آنها به صورت علمي برخورد كنيم.

وي به تغيير تدريجي نگاه مستشرقان نسبت به اسلام واقعي در عصر حاضر اشاره كرد و گفت:

هم اكنون نيز آنها از يزد ديدن مي كنند و بعضا چيزهايي مي بينند كه ما نمي بينيم و چيزهايي درباره يزد مي نويسند كه ما نمي نويسيم و بايد كمكشان كنيم تا در كنار آشنايي با مظاهر مادي يزد(تمدن و كالبد شهر)با مظاهر معنوي يزد(فرهنگ و روح شهر) هم آشنا شوند و لازم است بازتاب نوشتاري و تصويري سفرهايشان را از طريق رسانه هاي مكتوب و مجازي بدست آوريم تا با ديدگاه آنها درباره ي شهرمان آشنا شويم.

در پايان اين محفل علمي از دست اندركاران انتشار كتاب با اهداء لوح يادبود قدرداني شد.

 

  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا