مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی‌سازمان حفاظت محیط زیست کشور : باید نگاه امنیتی را از روی سازمان‌های مردم نهاد برداشت؛ چرا که فقط با کمک مردم می‌توان محیط زیست را حفظ کرد.

اولین هم‌اندیشی بزرگ شکارچیان و حامیان حیات وحش استان با همکاری محیط زیست استان یزدو انجمن حامیان محیط زیست و حیات وحش یزد و با حضور محمد درویش  مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی ‌سازمان حفاظت محیط زیست کشور و رضا فرجی ریاست اداره اجرایی و شکار و صید سازمان محیط زیست و هومن جوکار مدیر پروژه حفاظت از یوز پلنگ اسیایی و سادات موسوی مدیر کل محیط زیست استان یزد و جمعی دیگر از مسئولین استان و شهرستانهای استان و شکارچیان و محیط بانان درسالن اجتماعات فرهنگیان یزد برگزار شد.

محسن رمضانی زاده رئیس هیئت مدیره انجمن حامیان محیط زیست و حیات وحش یزد در ابتدای هم اندیشی ضمن خوش امد گویی به مسئولین کشوری و استان و مدعوین گفت انجمن حامیان محیط زیست و حیات وحش یزد به همت و تلاش جمع کثیری از شکارچیان قانونمند و دوستداران حیات وحش تشکیل و در زمینه حفاظت و حمایت از حیات وحش و اموزش و فرهنگ سازی در زمینه شکار و حیات وحش فعالیت می کند

وی افزود واژه حیات‌وحش، به‌طور عام، دربرگیرنده تمامی گیاهان و جانورانی است که اهلی و دست‌آموز نباشند و به‌طور خاص دلالت بر تمامی مهره‌دارانی دارد که در محیط طبیعی خود یا شبیه آن، زندگی می‌کنند.

وی افزود متأسفانه در سال‌ها و ماه‌های اخیر مواردی از شکار غیرمجاز و کشتن وحشیانه جانوران وحشی گزارش شده است که نگرانی‌های شدید دوستداران  محیط ‌زیست وحیات وحش استان را به‌دنبال داشته است وبه این منظور تصمیم گرفته شد انجمنی با حضور خود شکارچیان تشکیل شده تا جلوی شکار بی رویه و غیر اصولی بعضی از شکارچیان متخلف را بگیرد و نقطه تعاملی بین شکارچی و سازمان محیط زیست ایجاد کند

محسن رمضانی با اشاره به اینکه خوشبختانه در کشورما، کسی را نداریم که برای امرار معاش، به شکار حیات‌وحش محتاج باشد گفت حفظ حیات‌وحش علاوه بر آنکه نمادی از مدنیت و توسعه‌یافتگی فکری انسان‌ها است، دارای ارزش اخلاقی یعنی احترام گذاشتن به حیات تمام موجودات و آفریده‌های خدای متعال نیز بحساب می اید

 وی افزود اگر شما اعتقاد داشته باشید که تمام جانداران دارای حقوقی هستند، پس کشتن غیر اصولی آنها از نظر اخلاقی اشتباه است و در اصطلاح فلاسفه، این کشتن نه فقط پایان یک زندگی بلکه به‌عنوان پایان انسانیت تلقی می‌شود. و شکار بی رویه و غیر اصولی یک تجاوز آشکار به حقوق جانوران است.

رئیس هیئت مدیره انجمن حامیان محیط زیست و حیات وحش یزد تاکید کرد حیات‌وحش ایران با تهدیدهای فراوانی روبه‌رو هست که مهم‌ترین عامل کاهش و تهدید جمعیت حیات‌وحش، تخریب زیستگاه‌های آنها ,  شکار غیر اصولی و بی رویه  ,  اشغال آبشخورها  , عدم‌آموزش مردم؛ عدم‌دخالت دادن مردم در امر حفاظت؛ عدم‌آگاهی اقشار مختلف مردم نسبت به اهمیت حیات‌وحش و نداشتن انگیزه جهت حمایت و حفاظت از حیوانات وخشکسالی و آلودگی‌های محیط‌ زیستی می باشد

محسن رمضانی افزود بدون شک بسیاری از مشکلات کنونی محیط‌زیستی ما، ناشی از انقراض یا کاهش حیات‌وحش و تخریب زیستگاه‌های طبیعی آن‌هاست. زیرا انسان به‌عنوان بخشی از طبیعت، سرنوشتش با سرنوشت حیات سایر جانداران و محیط‌زیست پیرامونش، پیوندی ناگسستنی دارد


محمد درویش مدیر کل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی ‌سازمان حفاظت محیط زیست کشور در این هم اندیشی با اشاره به بحث پیرامون وضعیت فعلی محیط زیست و  تنوع زیستی کشور پرداخته و ضمن ارائه گزارشی پیرامون راهکارهای بهبود وضعیت حفاظت از تنوع زیستی،از شکارچیان خواست از رویکرد مشارکتی استان در بحث تنوع زیستی حمایت کنند

وی افزود  ماحصل عملکردهای ما در حوزه‌های مختلف، تخریب زیستگاه، شکار بی‌رویه و تغییر کاربری‌ها بوده است و این اقدامات را ناشی از بی‌توجهی به بالابردن سواد محیط زیستی یا فهم اکولوژی دانست که موجب شده روزگار محیط‌زیست به بدترین شرایط ممکن در طول 25‌هزار سال گذشته برسد و حتی در رفتار گونه‌های زیستی نیز اختلالات جدی ایجاد شود.

وی شکار را به عنوان راه حل اکولوژیک در برخی اکوسیستم هایی که چرخه های حیاتی و زنجیره های غذایی آن ها دچار آسیب شده عنوان نمود ولی از اینکه شکار به عنوان یک ژست فرهنگی در شبکه های اجتماعی معرفی و گسترش یابد انتقاد کرد.

درویش قطع و بریدن درختان کهنسال بنه در استان یزد را اقدامی ناپسند برشمردو گفت  من معتقدم که این اقدامات دیگر قابل جبران نیست و در بین 70 میلیون نفر ایرانی، کسی به اندازه یزدی‌ها قدر پوشش گیاهی و مواهب طبیعی را نمی‌داند.

درویش افزود گروهی از هموطنان قطع کردن درختان را همانند انداختن یک ماسه در دریا می‌دانند و این بسیار خطرناک است و حتما یک جای راه را اشتباه رفته‌ایم که عده‌ای از هموطنان چنین تصوری دارند. این فعال محیط زیست با تاکید بر این‌که همه از یک مهم، غفلت کرده‌ایم و آن حرمتی است که باید برای طبیعت قائل شویم، بیان کرد: ما علاوه بر غفلت از حرمت به طبیعت، از حرمت میان آدم‌ها و انسان‌ها نیز غفلت کرده‌ایم و باید کمک کنیم تا این بند‌های پاره شده ترمیم شوند.

مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی‌سازمان حفاظت محیط زیست کشور با بیان این‌که همکاری و همراهی تشکل‌های مردم نهاد برای اصلاح این دیدگاه‌ها ضروری است، افزود: باید نگاه امنیتی را از روی سازمان‌های مردم نهاد برداشت؛ چرا که فقط با کمک مردم می‌توان محیط زیست را حفظ کرد.

وی اضافه کرد: اگر مردم را شریک قدرت خود کنیم تا آنها به این باور برسند که رأیشان، حرفشان و حرمتشان ارج داده می‌شود، حتما کاری می‌کنند که من از آن تعبیر به معجزه می‌کنم. وی ادامه داد: اگر توانستیم تالاب کم جان فارس را جاندار کنیم، اگر توانستیم روند تبدیل بلوها را به زغال متوقف کنیم و اگرهای فراوان دیگر فقط و فقط به کمک مردم بوده است.

درویش اظهار کرد: حال اگر بخواهیم وضعیت حیات وحش کشو را دوباره بهبود دهیم، هیچ قشری شایسته‌تر از همین هموطنان دردمند که شکارچی خوانده می‌شوند، نیستند چرا که آنها به طبیعت اشراف کامل دارند. وی افزود: در تلاش هستیم تا امسال قرق‌های بومی‌ را به تصویب برسانیم. درویش ادامه داد: شکار یک راه حل است ولی ژست فرهنگی نیست، حتی شکار بعضی مواقع صحیح است ولی کسی نباید به کشتار هموطنان خودش افتخار کند و باید سعی کنیم که خشونت در جامعه را کاهش دهیم.


مجید جوادیان‌زاده مدیر کل دفتر امور اجتماعی استانداری یزد هم در این نشست هم‌اندیشی لازمه توسعه را به هم خوردن توازن میان انسان و طبیعت دانست.

وی تاکید کرد: اگر بخواهیم الزامات زندگی مدرن را داشته باشیم، دیگر توازن را نخواهیم داشت و این نتیجه طبیعی توسعه است.  وی گفت: پدران ما هم از طبیعت استفاده می‌کردند، آنها با هوشمندی و هستی شناسی، همه چیز را در کنار هم می‌دیدند، از این رو روابط و توازن در گذشته وجود داشت.

جوادیان زاده با بیان این‌که در گذشته مساله‌ای به اسم طبیعت نداشتیم ولی امروز طبیعت یک مساله است، افزود: باید تعادل را به طبیعت بازگردانیم. وی با تاکید به اهمیت جایگاه سازمان‌های مردم نهاد در حوزه‌های مختلف جامعه، ادامه داد: محور فعالیت‌های این گروه‌های مردمی، اقدامات داوطلبانه است.

در این نشست هومن جوکار مدیر ملی پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی نیز به بیان فلسفه گرایش شکارچیان به طبیعت و پیشینه شکار در کشور پرداخت و وی شکارچیان را به واسطه شناخت و درکی که از طبیعت و تنوع زیستی استان دارند پتانسیل مناسبی برای مشارکت از حفاظت دانست.

مدیر ملی پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی همچنین به برنامه های موفق سایر کشورها در جلب مشارکت مردم در حفاظت از مناطق نیز اشاره ای نمود.

در ادامه این مراسم جلسه پرسش و پاسخ با حضور کارشناسان استان و سازمان (کارشناسان اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید ) برگزار و به ابهامات و سوالات شکارچیان و حاضرین پاسخ داده شد.
شایان ذکر است بازتاب سخنرانی و هچنین حضور موثر کارشناسان محیط زیست، دانشگاهیان،دانشجویان و... در این جلسه بسیار مثبت ارزیابی شده و استمرار این جلسات مورد تاکید اغلب حاضرین بود.

 

 










  • نویسنده : یزد فردا
  • منبع خبر : خبرگزاری فردا