یزدفردا"خبرگزاریها و رسانههای آمریکایی به نقل از یک مقام قضائی آن کشور میگویند، نور سلمان، همسر عمر صدیق متین، مهاجم اورلاندو، بزرگترین کشتار فردی با اسلحه در آمریکا، از قصد او «باخبر بوده است».
او احتمالا به زودی با «اتهامهای جنایی روبهرو میشود».
به گزارش شبکه خبری سیانان سناتور آنگس کینگ، یکی از اعضای کمیته امنیتی سنا، گفته است «به نظر میرسد او اطلاعاتی در مورد آنچه قرار است اتفاق بیافتد، داشته».
سناتور کینگ به سیانان گفته است «او قطعا، در حال حاضر فردی مرتبط به شمار میرود و به نظر میرسد در حال همکاریست و ممکن است اطلاعات مهمی در اختیار ما بگذارد».
شبکه سیبیاس به نقل از بازرسان کشتار اورلاندو میگوید همسر متین در حال همکاریست، ولی احتمالا با اتهامهای جنایی روبهرو میشود؛ تا کنون هیچ مدرکی به دست نیامده که نشان دهد نور سلمان، به پلیس زنگ زده و در مورد وقایعی که احتمال میداد متین در حال برنامهریزیست، به آنها هشدار داده باشد.
وبسایت فاکسنیوز گفته احتمال دارد مقامهای قضائی، همسر متین را به عنوان متهم درجه دو در رابطه با ۴۹ مورد قتل و ۵۳ مورد تلاش برای قتل، عدم اطلاعرسانی در مورد قصد و برنامهریزی حملات، و دروغگویی به ماموران فدرال متهم کنند.
خبرگزاری رویترز نیز میگوید این احتمال وجود دارد که نور سلمان در ۲۵ خرداد ماه با اتهامهای جنایی روبهرو شود.
شبکه خبری سیبیاس میگوید همسر متین گفته او سال پیش «افراطی شده بود». در عین حال این احتمال مطرح شده که دیدار پیشین مهاجم اورلاندو و خانوادهاش از پارک دیزنیلند در کالیفرنیا، نیز ربطی با برنامهریزیهای متین داشته است.
در گزارشها گفته شده همسر متین دستکم یک بار با او به کلوب «پالس»، باشگاه شبانههای که حمله مرگبار در آن انجام شده، رفته بود. یک مقام قضائی دیگر نیز گفته فرد مهاجم چند ساعت پیش از کشتار مردم، در اطراف کلوب بوده است.
پیشتر گزارشهایی منتشر شده بود در مورد اینکه متین چندین بار به این کلوب رفته بود و با استفاده از اپلیکیشنهای چت که میان همجنسگرایان محبوب است، با برخی از مشتریان آن در ارتباط بوده است.
خبرگزاری رویترز میگوید بازرسان و مقامهای آمریکایی در حال تحقیق در مورد گزارشهای منتشرشده در مورد احتمال همجنسگرا بودن خود متین ولی پنهان نگه داشتن آن هستند. البته صاحب کلوب پالس، از طریق سخنگوی خود، گفته او به هیچوجه مشتری ثابت کلوب نبود.
پدر عمر صدیق متین به خبرنگاران گفته «فکر نمیکنم او، این چیزی بود که اسمش را بردید».
نام عامل کشتار اورلاندو، پیش از این در یک فهرست تحت نظر افبیآی بوده؛ او ادعاهایی در مورد شبهنظامیان افراطی خارجی کرده بود، اما ماموران افبیآی او را از فهرست خارج کردند چرا که هیچ ارتباطی بین او و گروههای شناختهشده افراطی پیدا نکردند.
همسر سابق متین (قبل از ازدواج با نور سلمان) پیشتر گفته بود، او فردی بیثبات از نظر روانی بوده که او را کتک میزدهاست. او گفته پس از چهار ماه زندگی، از دستش فرار کرده است.
باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا، عامل کشتار اورلاندو را «احتمالا جوانی عصبانی، بیثبات و پریشاناحوال که افراطی شده» توصیف کرده است.
جیمز کومی، رئیس افبیآی، نیز گفته عامل این کشتار ویژگیهایی داشت که نشان میدهد به شدت تحت تاثیر افکار تندروانه بوده است.
ترامپ که نامزد جمهوری خواهان است در واکنش گفته که اوباما "بیشتر از دست او عصبانی است" تا مهاجمی که ۴۹ نفر را در آن حمله کشت.
با این حال پل رایان رئيس مجلس نمایندگان کنگره هم از سخنان ترامپ در مورد مسلمانان انتقاد کرده است.
این حرف ها تا کجا ادامه پیدا می کند؟ آیا قرار است با همه مسلمانان طور دیگری رفتار کنیم؟ آیا قرار است آنها را تحت تجسس ویژه قرار دهیم؟ آیا باید شروع به تبعیض علیه آنها به خاطر مذهبشان کنیم؟ ... آیا مقام های جمهوری خواه با این حرف (ترامپ) موافقند؟
ترامپ پس از آن حمله بار دیگر خواستار منع مهاجرت مسلمانان به آمریکا شد و آقای اوباما را به ضعف در رودر رو شدن با گروه های افراط گرا متهم کرد.
اوباما در انتقاد خود از دونالد ترامپ او را تهدیدی "خطرناک" برای امنیت ملی، آزادی مذهبی و تنوع دینی در آمریکا خواند.
او از جمهوری خواهان خواست دونالد ترامپ را محکوم کنند: "این حرف ها تا کجا ادامه پیدا می کند؟ آیا قرار است با همه مسلمانان طور دیگری رفتار کنیم؟ آیا قرار است آنها را زیر تجسس ویژه قرار دهیم؟ آیا باید شروع به تبعیض علیه آنها به خاطر مذهبشان کنیم؟ ... آیا مقام های جمهوری خواه با این حرف (ترامپ) موافقند؟"
اوباما روز سه شنبه گفت: "این آمریکایی نیست که ما می خواهیم. این منعکس کننده آرمان های دمکراتیک ما نیست."
او گفت که "زبان لغزنده و شلخته" ترامپ می تواند به تبعیض و هدف گرفتن اقلیت های قومی و مذهبی منجر شود.
او افزود: "مقاطعی در تاریخ ما بوده که از روی ترس عمل کرده ایم و بعد از آن پشیمان شده ایم. شاهد بوده ایم که دولت ما با شهروندان کشور بدرفتاری کرده و این بخشی از تاریخ شرمآور کشور ماست."
اوباما گفت که اگر با مسلمانان آمریکا برخورد متفاوتی شود فقط باعث شکاف بیشتر میان غرب و جهان اسلام و کاهش امنیت خواهد شد.
او گفت که آمریکا بر آزادی مذهب بنیان گذاشته شده و ارزیابی افراد با "تست مذهب" با قانون اساسی آمریکا در تضاد خواهد بود.
ترامپ در سخنان روز دوشنبه خود طرح منع ورود مسلمانان را به شهروندان همه کشورهایی با کارنامه تروریستی علیه آمریکا تعمیم داده بود چون گفت کشتار تازه چنین اقدامی را توجیه می کند.
اما اوباما اشاره کرد که حملات اخیر تروریستی در آمریکا توسط کسانی انجام شده که در آمریکا متولد شده اند.
عمر متین عامل کشتار اورلاندو در نیویورک متولد شده بود. پدر و مادر آقای متین بیش از ۳۰ سال قبل از افغانستان به آمریکا مهاجرت کردند.
ترامپ از باراک اوباما خواسته بود به دلیل عدم استفاده از عبارت "تروریسم اسلامی رادیکال" استعفا دهد اما آقای اوباما این حرف را رد کرد.
او گفت: "اگر به این دام بیافتیم که همه مسلمانان را در یک قالب بگذاریم و تلویحا بگوییم که با کل یک مذهب در جنگ هستیم، همان کاری را کرده ایم که تروریست ها می خواهند."
ترامپ در واکنش به این سخنان مدعی شد که باراک اوباما نگران حال دشمنان است.
او گفت: "رئیس جمهور اوباما مدعی است که اطلاعات بیشتری در مورد دشمن دارد، با این حال همچنان به دشمن در مقابل متحدان اولویت می دهد و به همین شکل آنها را بالاتر از مردم آمریکا قرار می دهد. وقتی من رئیس جمهور شدم آمریکا اول خواهد بود."
انتقاد پل رایان
همزمان شماری از جمهوری خواهان هم از اظهارات و پیشنهادهای دونالد ترامپ انتقاد کرده اند.
پل رایان رئيس مجلس نمایندگان که بلندپایه ترین جمهوری خواه در یک مقام انتخابی است در کنفرانسی خبری در روز سه شنبه گفت که پیشنهاد منع ورود مسلمانان به نفع آمریکا نیست و اصول حزب جمهوری خواه را منعکس نمی کند.
او گفت: "یک تمایز خیلی مهم هست که همه آمریکایی ها باید به یاد داشته باشند: این جنگی با اسلام رادیکال است. نه جنگی با اسلام. اکثریت بزرگ و گسترده مسلمانان در این کشور و در اطراف جهان میانه رو هستند، صلحطلب هستند، بردبار هستند و از همین رو در میان بهترین متحدان ما قرار دارند. آنها بهترین یاور ما در نبرد علیه تروریسم اسلامی رادیکال هستند."
سناتور جمهوری خواه جف فلیک هم که از تایید نامزدی ترامپ خودداری کرده گفت که از اظهارات آقای رایان در مورد دونالد ترامپ سپاسگزاری می کند.
سناتور جمهوری خواه لیندزی گراهام هم این اشاره تلویحی که باراک اوباما قصد ندارد با "اسلام رادیکال" بجنگد و نوعی توطئه در میان است را به باد حمله گرفت.
گراهام گفت که با جهان بینی و سیاست های آقای اوباما موافق نیست اما هرگز به نیت و عشق او به کشورش شک نداشته است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 20,ژانویه,2025