پایگاه خبری یزدفردا"ولایتی: آینده منطقه در گرو همکاری تهران، مسکو و دمشق/علی اکبر ولایتی،عضو مجمع تشخیص مصلحت کشورمان با اشاره به ادامه حمایتهای ایران از دولت و ملت سوریه گفت: آینده منطقه ارتباط نزدیکی با همکاری های ایران، روسیه و سوریه دارد.
به گزارش ایسنا، مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل در گفتوگو با شبکه تلویزیونی المیادین در دمشق درباره موضع ایران نسبت به سرنگونی جنگنده روسی به دست ترکیه گفت: این پرسش دارای دو قسمت است؛ بخش نخست به سوریه و هجوم تروریستها به دولت و ملت سوریه مربوط میشود. جمهوری اسلامی ایران از ابتدا در کنار مردم و دولت و شخص بشار اسد رئیسجمهور این کشور قرار گرفت و ایران در کنار ملت و ارتش سوریه با تروریستها میجنگد و ما تا پایان تا پیروزی نهایی در کنار ملت سوریه هستیم و به حمایتهای خود از سوریه ادامه میدهیم.
وی در عین حال خاطرنشا ن کرد: اما آنچه که در روابط روسیه و ترکیه رخ داده است باید بگویم که حضور نیروهای روسی در سوریه بر اساس درخواست دولت قانونی این کشور بوده است؛ بنابراین روسها در سوریه حضور قانونی دارند و به دولت این کشور کمک میکنند. سرنگون کردن جنگنده روسیه به زیان منافع منطقه است و ما مخالف بروز هرگونه درگیری هستیم که باعث افزایش تنش در منطقه شود. ترکیه و روسیه از همسایگان ایران هستند و از دو کشور میخواهیم از این تنش بکاهند و دیگر نباید چنین حوادثی تکرار شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا فکر میکنید این اقدام ترکیه روابط ائتلاف ایران، روسیه و سوریه را هدف قرار داده است؟ گفت: ما این روابط را اینگونه تحلیل نمیکنیم؛ ایران، سوریه و روسیه دارای یک روابط طولانی و راهبردی اند و این روابط تحت تاثیر اینگونه حوادث قرار نمیگیرد.
ولایتی افزود: روابط این سه کشور بسیار ارزشمند و سازنده است و آینده منطقه ما ارتباط نزدیکی به همکاری میان ایران، روسیه و سوریه دارد. این سه کشور از طرفهای همکار و راهبردی در منطقه اند. ما امیدواریم این همکاری میان سه کشور باعث حفظ امنیت و آرامش و صلح در منطقه حساس خاورمیانه(غرب آسیا) شود و دیگر شاهد این درگیریها نباشیم، درگیریهایی که با اقدامات تحریکآمیز غربیها به ویژه آمریکا و با کمک رژیم صهیونیستی و برخی از رژیم های مرتجع منطقه صورت گرفته است. من فکر میکنم روسیه به عنوان یک کشور تاثیرگذار در عرصه بینالمللی و همچنین ایران به عنوان یکی از پایههای اساسی در این منطقه نقش سرنوشتسازی در بازگرداندن صلح و ثبات به منطقه دارند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین در پاسخ به این سوال که آیا تهران تلاش میکند مواضع مسکو و آنکارا به یکدیگر نزدیک شود؟ گفت: ما تلاش میکنیم هرگونه تنشی در روابط روسیه و ترکیه برطرف شود و این تنش گسترش نیابد. ما نمیخواهیم میان این دو کشور همسایه مهم جمهوری اسلامی ایران هیچگونه تنشی وجود داشته باشد. در صورتی که بتوانیم از این تنش بکاهیم از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم کرد.
وی همچنین در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به پیروزی های میدانی ارتش سوریه در حلب و نقاط دیگر فکر میکنید بزودی گزینه نظامی متوقف میشود و حضور تروریستها در سوریه از بین خواهد رفت؟ خاطرنشان کرد: ما امیدواریم این درگیری میان ارتش سوریه و نیروی دفاع ملی با تروریستها بزودی متوقف شود. توقف این درگیریها به سود دولت و ملت سوریه است. هر روز که می گذرد اعتماد ما به پیروزیهای ارتش سوریه و نیروهای دفاع ملی در حلب و نقاط دیگر بیشتر میشود. ما امیدواریم همکاری میان ایران، روسیه،سوریه، حزب الله لبنان و دیگر نیروهای متحد در منطقه به پیروزی دولت قانونی سوریه و شکست تروریست ها و دفع شر آن از این کشور منجر شود. تروریستها خواهان ثبات و آرامش برای منطقه نیستند و امیدواریم از شر این گروههای تروریستی رها شویم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ایران حضور نظامی خود را در سوریه تقویت خواهد کرد؟ تاکید کرد؟ جمهوری اسلامی ایران بر اساس امکانات خود از اعطای هر گونه کمک به دولت قانونی سوریه، ملت سوریه و رئیس جمهور این کشور دریغ نخواهد کرد. ما قاطعانه باور داریم که بحران سوریه راه حل نظامی ندارد و باید بحران این کشور به صورت سیاسی حل و فصل شود. دخالتهای خارجی نمیتواند به بحران سوریه پایان دهد. باید راه حل بحران سوریه از طریق گفتوگو میان سوریها بدون دخالت خارجی حاصل شود. اینکه برخی از کشورها در امور سوریه دخالت میکنند و میخواهند سرنوشت مردم این کشور را به دست گیرند و ادعاهایی درباره این که چه کسی باید بر سوریه حکومت بکند یا نکند را مطرح میکنند، مورد قبول ما نیست.
وی در پاسخ به این سوالی درباره نشست وین و این که آیا باید در نقش کشورهای شرکت کننده در این نشست برای حل و فصل سیاسی بحران سوریه بازنگری شود؟ گفت: شکی در این نیست که داعش از حمایت برخی از کشورهای منطقه و کشورهای غربی برخوردار است. داعش بدون حمایت این کشورها قادر نبود دست به این اقدامات در سوریه بزند. جمهوری اسلامی ایران در نشست وین شرکت کرد تا عرصه را برای دیگران خالی نکند. ایران موضع خود را تغییر نداده است. ما بر این باوریم هر راه حلی را که دولت و ملت سوریه پذیرفت مورد پذیرش ماست. ملت سوریه هر طرحی را رد کند ما نیز رد می کنیم. در صورتی که کشورهای غربی بخواهند همان دستور کار نشست ژنو1 و 2 را دنبال کنند، میگوییم که نشست وین به شکست منجر خواهد شد. باید مذاکرات در وین به صورت عادلانه باشد و همه درباره راه حل مورد نظر به اجماع برسند.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به این سوال که اگر در وین نشستهای دیگری برگزار شود، ایران شرکت خواهد کرد؟ پاسخ داد: جمهوری اسلامی ایران نمیخواهد صحنه را برای دیگران خالی کند و با حفظ مواضع سابق خود در مذاکرات وین، پاریس یا ژنو شرکت خواهد کرد. ما تاکید میکنیم هر طرحی را که مورد قبول دولت و ملت سوریه نباشد، رد میکنیم.
وی درباره راه حل سیاسی برای سوریه گفت: تا زمانی که حمایت از تروریستها وجود دارد و این تروریستها به حملات خود علیه ملت سوریه و انفجارها ادامه میدهند، برگزاری انتخابات یک مزاح است و مسئله جدی نیست. باید تروریست ها از منطقه خارج شوند. تروریستهایی که علیه ملت سوریه سلاح به دست گرفته اند، حق ندارند با دولت سوریه مذاکره کنند. تنها گروههایی از مخالفان میتوانند با دولت سوریه گفتوگو کنند که علیه ملت سوریه سلاح به دست نگرفتهاند.
وی درباره احتمال سفر اسد به تهران اظهار کرد: حضور رئیسجمهور اسد در سوریه بسیار ضروری است. ما آماده میزبانی وی در ایران هستیم. ما نمیخواهیم نظرات خود را بر رئیس جمهور سوریه تحمیل کنیم، این که وی این میدان و دفاع از کشور خود را ترک کند. اگر وی بخواهد به ایران سفر کند ما آماده میزبانی از وی هستیم و به گرمی و به عنوان یک قهرمان از وی استقبال خواهیم کرد؛ چراکه وی در طول پنج سال گذشته از ملت و کشور خود دفاع کرده است.
واکنش جمهوریخواهان و تلآویو به گزارش آژانس/بازتاب انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای ایران و واکنش جمهوری خواهان آمریکا و رژیم اسرائیل به آن، آغاز حملات هوایی انگلیس علیه داعش در سوریه، دیدگاه یک سناتور جمهوری خواه درباره بشار اسد و ساخت نیروگاه های هسته ای جدید در ایران توسط روسیه، از جمله مهمترین موضوعاتی است که امروز مورد توجه مطبوعات بین المللی قرار گرفته است.
به گزارش «تابناک»، انتشار گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره فعالیت های هسته ای ایران، یکی از مهمترین موضوعاتی است که امروز مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته است. خبرگزاری «رویترز» می نویسد آژانس در گزارش محرمانه خود اعلام کرده ایران پیش از پایان سال 2003 به صورت هماهنگ شده اما محدود، برای ساخت تسلیحات هسته ای تلاش کرده است. تهیه این گزارش بر اساس توافق ماه ژوئیه میان ایران و گروه 1+5 ضروری بود و هدف از تهیه آن، پاسخ دادن به پرسش های مطرح شده درباره ماهیت واقعی فعالیت های هسته ای گذشته ایران عنوان شد. برخی از این پرسش ها بیش از یک دهه در قبال ایران مطرح شده است. لحن این گزارش، شفاف تر از آن است که برخی دیپلمات ها پیش بینی می کردند.
*****
در این میان، در شرایطی که دولت آمریکا انتشار این گزارش را موجب بسته شدن پرونده ابهامات در موضوع هسته ای ایران دانسته، جمهوری خواهان آمریکایی دیدگاه دیگری را مطرح کرده اند. به نوشته «واشنگتن پست»، سناتورهای آمریکایی اعلام کردند گزارش آژانس، تأیید کننده همان نگرانی هایی است که درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران مطرح شده بود. باب کورکر، سناتور جمهوری خواه و رئیس کمیته روابط خارجی سنا در این زمینه گفته: «به عقیده من، ما با یک آغاز بسیار بسیار ضعیف روبرو شده ایم. حتی آژانس بین المللی انرژی اتمی که معمولاً به انجام اظهار نظرهای بسیار شدید شناخته نمی شود، این موضوع را متوجه شده و مورد تأیید قرار داده است که ایران، دروغ گفته است؛ اینکه آن ها در واقع در برنامه (هسته ای) خود دارای ابعاد نظامی بوده اند».
*****
رژیم اسرائیل نیز درباره گزارش آژانس به موضع گیری پرداخته و ادعاهایی را مطرح کرده است. به نوشته خبرگزاری فرانسه، دفتر نخست وزیری رژیم اسرائیل با انتشار بیانیه ای مدعی شده گزارشی که آژانس بین المللی انرژی اتمی منتشر کرد و تأیید می کند ایران تا سال 2003 فعالیت هایی با هدف دستیابی به سلاح هسته ای داشته، نشان می دهد تحقیقات باید تعمیق یابد. در این بیانیه آمده: «اسرائیل به جامعه بین المللی برای تعمیق تحقیقات و استفاده از همه امکانات در دسترس برای اطمینان از اینکه ایران قادر نیست مخفیانه بمب اتمی تولید کند، امید بسته است». در ادامه این ادعاها آمده: «گزارش آژانس که چهارشنبه منتشر شد، بی هیچ شک ممکن تأیید می کند که همانگونه که اسرائیل می گفت، ایران طرح مخفیانه ای را برای توسعه بمب اتمی پس از سال 2003 اجرا می کرد».
*****
در میان دیگر موضوعات، رأی مثبت پارلمان انگلیس به عملیات نظامی این کشور در سوریه و آغاز رسمی این عملیات، مورد توجه شماری از مطبوعات و رسانه ها قرار گرفته است. به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، تنها چند ساعت پس از موافقت پارلمان انگلیس با درخواست دولت این کشور برای مشارکت در حملات هوایی علیه عناصر تکفیری داعش در سوریه، دو فروند جنگنده تورنادو انگلیس بامداد امروز از پایگاه نظامی این کشور در قبرس برای بمباران مواضع تروریست های داعش به پرواز درآمدند. پارلمان انگلیس دیشب با درخواست دولت برای مشارکت این کشور در حملات هوایی در سوریه در چارچوب ائتلاف بین المللی موافقت کرد. انگلیس از یک سال پیش در عملیات هوایی ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا علیه گروه تروریستی داعش در عراق نیز مشارکت دارد.
*****
اظهارنظر یک سناتور برجسته جمهوری خواه درباره سرنوشت بشار ارسد، رئیس جمهور سوریه، از جمله دیگر موضوعات مهم امروز به شمار می رود. تد کروز، نامزد احتمالی جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 آمریکا در گفت و گو با «آسوشیتدپرس» گفته زمانی که بشار اسد، رئیس جمهور سوریه در مسند قدرت باشد، آمریکا امن تر است. هرچند وی در اظهارات خود، اسد را «یکی از بی رحم ترین دیکتاتورهای خاورمیانه» خوانده، اما مدعی شده وی یک «متحد ناخوشایند» برای آمریکا و غرب در مبارزه با گروه تروریستی داعش است. کروز اظهار داشته: «زمانی که یک حاکم پایدار را سرنگون می کنید، یک کشور در خاور میانه را به ورطه آشوب می اندازید و آن را به دست تروریست های اسلامگرای افراطی می دهید. این اقدام، به آمریکا آسیب می زند».
*****
در نهایت، در موضوعی دیگر درباره ایران، خبرگزاری «ایتارتاس» از ساخت نیروگاه های جدید در ایران توسط روسیه خبر داده است. به نوشته این خبرگزاری، مقامات شرکت «اتم استروی اکسپورت» روسیه اعلام کردند روسیه و ایران از منافع متقابل خود در ساخت واحدهای نیروگاهی هسته ای جدید در ایران خبر داده اند. یک مقام ارشد این شرکت روسی در این زمینه گفت: «روسیه و ایران به گفت و گوها درباره همکاری با هدف تأمین خدمات فنی برای نیروگاه هسته ای بوشهر ادامه می دهند». روسیه و ایران در ماه نوامبر سال 2014، مجموعه ای از موافقتنامه ها را به منظور ساخت هشت واحد نیروگاه هسته ای در ایران امضا کردند. روسیه همچنین سوخت هسته ای برای استفاده در نیروگاه های هسته ای ایران را در تمام مدت عمر فعالیت این هشت واحد نیروگاهی جدید تأمین خواهد کرد.
این خبر را با دوستان خود به اشتراک بگذارید | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
پروانه انتشار پایگاه خبری مصوب 1364/12/28مجلس شورای اسلامی در زمینه " اقتصادی،سیاسی" به زبان "فارسی" به شماره ثبت "76093" صادر گردید . |
مخاطبان آن لاین یزدفردا -فرداییان همیشه همراه یزدفردا در سراسر جهان |
|||||||||||
|
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
شنبه 18,ژانویه,2025