انقلاب 1357 بیگمان بیش از هر نام دیگر یادآور امام خمینی(ره) است که رهبری بلامنازع آن را بر عهده داشت. با اوجگیری انقلاب اما شورای انقلاب اسلامی نیز تشکیل شد که اسامی آنان تا پیش از 22 بهمن 1357 اعلام نمیشد و بعدتر نیز به مرور مشخص شد که کدام شخصیتها عضو شورای انقلاب بودهاند. به گونهای که تنها پس از ترور "آیتالله مرتضی مطهری" معلوم شد که او رییس شورای انقلاب بوده است.
به گزارش عصر ایران، این شورا از اوایل زمستان 1357 تشکیل شد و با افتتاح اولین دوره مجلس شورای اسلامی ماموریت آن پایان یافت چرا که قوه مقننه شکل گرفته بود. در سال 1358 شورای انقلاب ابتدا تنها نقش قانونگذاری داشت ولی پس از استعفای دولت موقت در 13 آبان 1358 امور قوه اجرایی نیز به این شورا محول شد و نقش دو قوه را توامان ایفا میکرد.
ردیف اول (از راست به چپ) : آیتالله طالقانی، بهشتی، موسوی اردبیلی، هاشمی رفسنجانی و آیتالله خامنهای ردیف دوم: عزتالله سحابی، ابوالحسن بنیصدر، صادق قطبزاده، عباس شیبانی، مهدوی کنی ردیف سوم: مرتضی مطهری، محمد جواد باهنر، علیاکبر معینفر، مهدی بازرگان، حسن ابراهیم حبیبی
شورای انقلاب اسلامی به صورت رسمی 15 عضو داشت. البته سه یا چهار نفر دیگر نیز در فواصل کوتاه به آن اضافه یا از آن خارج شدند. این 15 نفر شامل 8 روحانی و 7 غیر روحانی می شد. گروه اول شامل "آیتالله طالقانی"، "آیتالله خامنهای"، "هاشمی رفسنجانی"، "بهشتی"، "باهنر"، "موسوی اردبیلی"، "مهدوی کنی" و "مرتضی مطهری. "گروه دوم شامل مهندس بازرگان، ابوالحسن بنی صدر، صادق قطب زاده،حسن ابراهیم حبیبی،عباس شیبانی،عزت الله سحابی و علی اکبر معین فر.
سه عضو دیگر که در برخی از جلسات شورای انقلاب حاضر شدند، نیز روحانی نبودند و بر اساس خاطرات دیگر اعضا میتوان از "حبیبالله پیمان" و "احمد صدر حاج سید جوادی" در این ردیف نام برد. از 8 روحانی عضو شورای انقلاب، سه نفر قربانی ترور شدند و یک نفر پس از سکته قلبی درگذشت. چهار نفر دیگر که در قید حیات هستند، از 73 تا 86 سال، سن دارند. سرنوشت 7 عضو غیر روحانی به همراه سه عضو کوتاه مدت دیگر- که بسیار متنوع تر و متفاوت تر از اعضای معمم شورای انقلاب است.
مطلب این صفحه را به زبان دلخواه خود ترجمه کنید
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
دوشنبه 23,دسامبر,2024