یزدفردا "رئیس قوه قضائیه ضمن تبریک به حجت الاسلام حسن روحانی رئیسجمهور منتخب با تاکید بر اینکه عبور از شرایط عمومی کشور تذابیر ویژه می طلبد گفت: با تحلیف در این جلسه دوره جدیدی در حیات سیاسی کشور آغاز میشود.
خانه ملت، صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه در مراسم تحلیف دکتر حسن روحانی ضمن عرض تبریک به وی با تأکید بر اینکه دوره جدیدی در حیات سیاسی کشورآغاز شده است با بیان اینکه خداوند را برای توفیق حضور در این مجلس و در این ایام نورانی شکرگزارم افزود: خداوند قادر را شکر می گذاریم که ملت سربلند ایران اسلامی بار دیگر با حضور آگاهانه حماسه سیاسی بزرگی خلق کرد که آثار آن برای سال های دیگر باقی خواهد ماند.
رئیس قوه قضائیه به بخش هایی از سوگندنامه رئیس جمهور اشاره کرد و گفت:در متن سوگند رئیس جمهور آمده است که "من به عنوان رئیس جمهور در پیشگاه قرآن کریم و در برابر ملت ایران به خداوند قادر متعال سوگند یاد می کنم که پاسدار مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشم"که همین بخش از سوگند لوازم بسیار مهمی دارد چه آنچه نظام جمهوری اسلامی و مذهب رسمی کشور و قانون اساسی که بیان آن ضامن مذهب است دارای خصوصیاتی است که توجه به آن برای همه مسئولان و مدیران و خصوصا مسئولان عالی کشور ضرورت محسوب می شود.
وی با بیان اینکه گرچه این خصوصیات همه مهم اند و در جای خود باید مورد مداغه و تأمل قرار گیرند و لکن در این زمان اندک فقط به ۴ خصوصیت برجسته اشاره می کنم که از جمله مهمترین این ویژگی ها ایمان است افزود: ایمان به خداوند یکتا و اعتقاد به اختصاص حاکمیت و تشریع آن و لزوم تسلیم در برابر امر او از جمله مهمترین ویژگی های نظام جمهوری اسلامی است که این البته نص بند اول اصل دوم قانون اساسی است.
آملی لاریجانی با بیان اینکه ایمان به خداوند یکتا وتسلیم در برابر او نحوه خاصی از حیات را می طلبد افزود: مردم عزیز ما با رأی بالا به قانون اساسی حیات خاصی برای خود ترسیم کردند که اصول آن حیات خاص در کتاب الهی آمده است و سنت پیامبر اعظم(ص) و روایات اهل بیت عصمت و طهارت روشن، شارح و مفسر آن است.
رئیس قوه قضائیه با ذکر آیه ای از قرآن کریم و با بیان اینکه قرآن برای مؤمنان حیات خاصی را ترسیم می کند افزود: حیات طیبه، حیات خاص مؤمنان است و همان حیاتی است که اسلام و نظام جمهوری اسلامی به دنبال آن است.
وی افزود: اصل سوم قانون اساسی دولت جمهوری اسلامی را موظف کرده است که همه امکانات خود را برای امور شانزده گانه ای که بر می شمارد به کار بندد که اولین آن ایجاد محیط مساعد برای رشد فضایل اخلاقی بر اساس ایمان و تقوا و مبارزه با کلیه مظاهر فساد و تباهی است و آنچه در این بند به آن اشاره شده است اگر به نیکی درک شود همان حیات طیبه قرآنی است.
آملی لاریجانی گفت: همین بند اول کافی است که به سنگینی وظایف دولت مردان در جمهوری اسلامی پی ببریم که البته به نظر می رسد لفظ دولت در صدر این اصل به معنای عام به کار رفته یعنی حاکمیت که شامل همه قوا است بنابراین همه قوای کشور مسئولند، به ویژه قوه مجریه که امهات امور اجرایی کشور به دوش اوست.
آملی لاریجانی گفت: جمهوری اسلامی ایران احترام به سایر ملل و در عین حال بهره گرفتن از تجارب بشری در هر جای دنیا را سرلوحه خود قرار داده و زندگی و حیات خویش را براساس آموزههای قرآنی انتخاب کرده است و بدین ترتیب دلیل تقلید نکردن از دیگران کاملا روشن است.
رئیس قوه قضائیه افزود: عقلانیت نظام جمهوری اسلامی ایران با اتکا به آموزههای قرآنی و اسلامی بر عقل و عقلانیت تاکید میکند که میتوان نمونه آن را در بند ۲ از اصل دوم قانون اساسی جمهوری اسلامی که نظام جمهوری اسلامی را نظامی مبتنی بر ایمان به وحی الهی و نقش بنیادین آن در قوانین اسلامی میداند، دید.
وی یادآور شد: در قرآن به مراتب زیاد و در جاهای مختلف بر ضرورت تعقل و عقلانیت تاکید شده است که نمونههای آن را میتوان در سورههای وحی، آل عمران، نحل و بسیاری از آیات دیگری که مجال ذکر آنها در اینجا نیست،دید.
آملی لاریجانی با بیان اینکه در تاکید قرآن کریم بهعنوان منبع معارف حق مسلمانان و همچنین موارد مورد اشاره در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر عقل و عقلانیت تردیدی نیست، گفت: باید توجه داشت عقل و عقلانیتی که قرآن بر آن تاکید میکند عقل ابزاری مدرنیته نیست بلکه عقلی با بنیان متوجه عمیقترین لایههای وجودی آدم است، چه در بعد نظری و چه در بعد عملی.
رئیس قوه قضائیه ادامه داد: خداوند متعال در سوره آل عمران که مسئله خلقت آسمانها و زمین و اختلاف لیل و نهار را آیاتی برای خردمندان و اولوالالباب میشمارد، بنابراین خردمندان کسانی هستند که به عمیقترین لایههای هستی توجه کنند و هستی اصلی که وجود همه موجودات عالم به او قائم است دائما در پیش چشمان قلبشان حاضر است و در خلقت آسمانها و زمین تفکر میکنند.
وی ادامه داد: خردمندان میدانند که بطلانی در غایت و مسیر خود وجود ندارد و باآگاهی کامل در مسیر الهی قدم برمیدارند.
آملی لاریجانی با بیان اینکه این عقلانیت و خردمندی غیر از عقلانیتی است که در بسیاری از نظامهای سیاسی دنیا مورد قبول است، افزود: نظامهایی که در بستر مدرنیته واقع شدهاند و بسیاری هم به لیبرالدموکراسی در تقسیمهای مختلف پایبند هستند.
رئیس قوه قضائیه یادآور شد: عقلانیت مدرنیته بسیاری از ایدئولوژیهای لیبرالدموکراسی است که عقلانیت ابزاری بوده یعنی عقلانیتی که حسابگر بوده و چندان در بنیانهای هستیشناسانه و نیز بنیانهای ارزشی عالم تفکر نمیکنند.
وی با بیان اینکه حقوق شهروندی در قانون اساسی جمهوری اسلامی نقش پررنگی دارد گفت: علاوه بر اصول متعدد و پراکنده در سرتاسر قانون اساسی در باب حقوق ملت که اصل ۱۹ تا ۴۳ قانون اساسی را تشکیل میدهد عمدتاً در باب حقوق آحاد ملت است.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: تدبیر در رفتار امام علی نشان میدهد ایشان برای انسان و ماهو انسان حقوقی قائل است و ما مفتخریم به دینی منتسب هستیم که اولیای آن قریب ۱۴۰۰ سال پیش حقوق انسان را به رسمیت شناخته و به آن عمل کردهاند.
وی افزود: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ملهم از این معارف و سنن است که همان مسیر را میپیماید و حقوق شهروندان را از هر قوم و قبیله و نژاد و رنگ به رسمیت میشناسد. چنانچه در اصل این قانون مردم ایران از هر قوم و قبیله از حقوق مساوی برخوردارند و رنگ و نژاد و زبان سبب امتیاز آنها نیست.
آملی لاریجانی تصریح کرد: ما در رعایت حقوق بشر به سخنان پرآب و رنگ مدعیان حقوق بشر که زندان گوانتامو و ابوغریب را برپا کردند و هزاران انسان را در افغانستان، عراق، فلسطین و بحرین به خاک و خون میکشند کاری نداریم بلکه به رسول خدا (ص) و امیرالمومنین علی (ع) شهید عدالت اقتدا میکنیم که رفتارشان ترجمان وحی بود.
رئیس قوه قضاییه بیان کرد: حق تعالی به کرامت انسانی اشاره دارد و بر این نکته تاکید دارد که قبیله و قوم و رنگ و سلیقه و نژاد دخالتی در انسانیت ندارند بلکه تقوا ملاک انسانیت است.
وی با اشاره به اقتصاد و وضعیت معیشت مردم تصریح کرد: اقتصاد و وضعیت معیشت مردم از اهم امور است که در قانون اساسی به آن توجه شده است و علاوه بر اصول متعددی که به نحوی با وضعیت اقتصاد و معیشت مردم ارتباط پیدا میکند در فصل چهارم قانون اساسی مشتمل بر اصول ۴۳ تا ۵۶ به وضعیت مردم میپردازد.
آملی لاریجانی افزود: امروز کشور شرایط ویژه ای دارد، تحریمهای ظالمانه مشکلاتی را برای خانوادهها ایجاد کرده است اگرچه با صلابت مردم، تدبیر مسئولان به حول و قوه الهی از این عقبهها عبور خواهیم کرد چنانکه در طول ۳۰ سال گذشته اینگونه بوده و تحریمها به فرصت تبدیل شده است.
رئیس قوه قضاییه ادامه داد: شرایط ویژه کشور نیاز به تدابیر و همت عالی نیاز دارد.
آملی لاریجانی گفت: رئیس جمهور منتخب، دکتر روحانی که خود شخصیتی فهیم، متین، مدبر و برخاسته از حوزه و دانشگاه است، باید به این نکته توجه کند در سوگندی شرعی و قانونی که به موجب اصل ۱۲۱ قانون اساسی به عمل میآورد، ملتزم میشود که پاسدار قانون اساسی در کلیت و مذهب رسمی و نظام جمهوری اسلامی باشد و خود را وقف خدمت به مردم و ترویج دین و اخلاق نماید و پشتیبان گسترش عدالت باشد.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه توفیق رئیس جمهور منتخب در انجام وظایف را خواستارم بیان کرد: امیدوارم با همکاری و تعامل سازنده همه قوا فصل نوینی در اعتلای نظام جمهوری اسلامی و خدمترسانی به ملت شریف و بصیر ایران گشوده شود.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
سهشنبه 21,ژانویه,2025