وی ادامه داد: اصل دیانت و سیاست درست است و معنا کردن آن مهم است و شرایط سیاسی نمیتواند دین را جابهجا کند؛ اگر قرار بود که مسائل سیاسی دین را جابهجا کنند امروز چیزی از دین باقی نمانده بود.
آیتالله یزدی با اشاره به پیام تسلیت رئیسجمهور برای درگذشت چاوز و مطرح شدن مساله رجعت وی گفت: به ایشان نصیحت مشفقانه داریم که در مدت باقیمانده آرامش کشور را حفظ کرده و از اظهار نظر درباره مسائل دینی خودداری کند.
به گزارش فارس از قم، آیتلله محمد یزدی امروز در گفتوگو با خبرنگاران فارس و خبرگزاری حوزه، ضمن تبریک ایام نوروز گفت: امیدواریم که برای همه مردم و مسلمانان ایام به خوبی و خوشی برگزار شود و همانطور که گفته شده احترام ایام فاطمیه که همزمان با ایام فروردین است نیز رعایت شود.
وی در ادامه با اشاره به جمله معروف «سیاست ما عین دیانت ماست و دیانت ما عین سیاست ماست» بیان کرد: این جمله مربوط به شهید مدرس است و حضرت امام نیز چندین بار این مسئله را ذکر کردند و البته این جمله را چند گونه میتوان تفسیر کرد.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم گفت: یک تفسیر این جمله این است که دیانت و سیاست از هم جدا نیست و این برداشت عموم مردم است و مقصود این است که دین و سیاست با هم هستند.
وی با اشاره به اینکه دشمنان اسلام از سالها پیش دنبال جدایی دین از سیاست بودند و در این زمینه توطئهچینی میکردند گفت: در کشور ما نیز این مسئله را دنبال میکردند و حتی برخی از روحانیون باور کرده بودند که بهترین روحانی کسی است که به سیاست کاری نداشته باشد.
آیتالله یزدی در خصوص تفسیر درست از این جمله گفت: نظر قریب به اتفاق روحانیون حوزههای علمیه این است که سیاست نمیتواند در دیانت نقش داشته باشد بلکه سیاست یکی از منابع تصمیمگیریهای دینی به شمار میرود، چرا که منابع دینی ما وحیانی است و ما به منابع دیگر توجه نداشته و در اعتقادات و فروعات عملی منابع وحیانی مربوط به خداوند و پیامبر خداست.
وی ادامه داد: سیاست نمیتواند منبع دینی باشد، البته اینکه امام فرمودهاند زمان و مکان در استنباط و اجتهاد تأثیر دارد به معنای نحوه استفاده برخی از روایات و ادله است.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم بیان کرد: در نظام جمهوری اسلامی از اصول مسلم این است که سیاست باید در چارچوب دیانت باشد و اگر این سخن را در فرم قانونی ببریم و بخواهیم در قوانین حاکم کشور آن را مورد استفاده قرار دهیم به اصل چهارم قانون اساسی میرسیم که میگوید در نظام جمهوری اسلامی هر تصمیمی باید با موازین شرعی تطبیق داشته باشد و برای کنترل کردن این مسئله نهادی به عنوان شورای نگهبان تصمیمات دولت، مجلس و دیگر بخشها که جنبههای قانونگذاری و تصمیمگیری دارند را مورد کنترل قرار میدهد.
وی با بیان اینکه باید سیاست در چارچوب دیانت مورد استفاده قرار گیرد ادامه داد: دیانت در حقیقت منبع سیاست است و تصمیمگیران سیاسی و مدیران کشور باید از منابع دینی استفاده کرده و بر اساس منابع دینی تصمیم بگیرند و همه تصمیمگیریها که در زندگی عامه مردم و مدیریت کشور نقش دارد باید در چارچوب اصول دیانت صورت گیرد.
آیتالله یزدی گفت: هر مسئولی در این نظام وقتی اظهاراتی را مطرح میکند باید در این چارچوب سخن بگوید و نمیتواند از این چارچوب خارج شود.
وی با تاکید بر اینکه هر کسی نمیتواند در مسائل دینی اظهار نظر کند گفت: فلسفه حوزههای علمیه این است که بتواند منابع دینی را بررسی کرده و احکام و عقاید شیعی را تشریح کرده تا تصمیمگیران بتوانند در این چارچوب عمل کنند.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم یادآور شد: اگر کسانی در امور سیاسی و اجتماعی کشور بخواهند در بخشهای قانونگذاری، اجرا و قضا اقدامی انجام دهند باید چارچوب حرکت آنها بر مبنای احکام اسلام باشد.
وی با تاکید بر اینکه هر مطلب تخصصی را باید از متخصصان گرفت و نباید نظر افراد غیر متخصص در یک زمینه از رسانههای عمومی منتشر شود افزود: در علوم انسانی که حساستر و دقیقتر است باید از متخصص نظر گرفت و غیر متخصص نباید نظر دهد.
آیتالله یزدی گفت: آقای احمدینژاد رئیس جمهور محترم در مواردی در مسائل اعتقادی اظهار نظر کرده و یا برخی اعتقادات را دارد که این اعتقادات از مسلمات شیعه است و ایشان خودشان را از شیعیان درجه یک میدانند.
وی بیان کرد: امام زمان(عج) که ایشان سخنان خود را با نام آن حضرت شروع و ختم میکند در این کشور یک نایب زنده، حاضر، مدیر و مدبر دارد که تصمیمگیرنده است؛ کسی نمیتواند بگوید تابع امام زمان(عج) هستم ولی از نظرات ولی فقیه بالفعل تبعیت نکند.
عضو خبرگان رهبری خطاب به رئیس جمهور گفت: شما که همیشه اسم امام زمان(عج) را میبرید، مراجع عظام نمایندگان امام زمان(عج) و ولی امر و فرمانده کل قوا نایب امام زمان(عج) هستند، تصمیم ایشان تصمیم امام زمان(عج) است.
وی تصریح کرد: اظهار نظرهایی که ایشان داشته و دارند گاهی منشأ نگرانیهایی است که حتی دوستان و علاقمندان را نگران میکند و در این زمینه در حوزههای علمیه و جامعه مدرسین در این خصوص بحث شده و نگرانیهایی مطرح شده است، چون سفارش موکد ولی امر این است که در شرایط کنونی کشور را آرام نگه داریم کسانی که ولایی هستند سعی میکنند مطالب اختلافانگیز و سوژههای خاص را دست دوست و دشمن ندهند و آرامش کشور را در آستانه انتخابات حفظ کنند.
آیتالله یزدی گفت: ایشان در جریان فوت آقای چاوز رئیس جمهور ونزوئلا تسلیت نامه مفصلی نوشتند که این امر طبیعی و عرفی است و رئیس جمهوری که فوت شده امتیازاتی داشته است و گاندی هم شخصیتی بود که هندوستان را از چنگ انگلستان خارج کرد و ماندلا هم در آفریقا به دفاع از حقوق سیاه پوستان پرداخت و این امتیازات انقلابی و آزادی خواهی موجب میشود که از این شخصیتها در حد امتیازات ایشان تجلیل شود.
وی یادآور شد: با این وجود اینکه یک انقلابی آزادیخواه را در ردیف شخصیتهای بالای دینی قرار داده و تعبیراتی مطرح کنیم مبنی بر اینکه وی همراه حضرت عیسی(ع) و حضرت ولیعصر(عج) باز میگردد و کارهای خودش را انجام میدهد جای سئوال دارد.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: شما درباره رجعت که یکی از اصول مسلم شیعه است چقدر مطالعه کردید؟ بحث رجعت از نظر منابع و فروعات دارای حساسیت ویژهای است.
وی با اشاره به اینکه چاوز یک مسیحی کاتولیک بوده است ادامه داد: نظر آنها این است که حضرت عیسی(ع) کشته شده و در دین مسیحیت نیز این مطلب وجود ندارد که رجعت صورت میگیرد.
آیتالله یزدی گفت: وقتی درباره یک مطلب حساس و قابل بحث که اطلاعات شما درباره آن کافی نیست در این شرایط کشور اظهار نظر میکنید موجب میشود که حساسیتهایی به وجود بیاید.
وی با اشاره به بخشی از پیام احمدینژاد که گفته است « تردید ندارم که او بازخواهد گشت و به همراه همه صالحان و حضرت مسیح (ع) و تنها باقیمانده از نسل پاکان، انسان کامل، خواهد آمد و جامعه بشری را در استقرار صلح و عدالت کامل و مهربانی و کمال یاری خواهد کرد» بیان کرد: این سخنان اختلافانگیز است و در حوزههای علمیه مورد گفتوگو و اظهار نظر است.
رئیس جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ادامه داد: ایشان وقتی در فرودگاه از هواپیما پیاده شدند در نخستین جملات گفتهاند «خداوند، حضرت مسیح و انسان کامل یار ملتها هستند و چاوز عمیقاً به این حقایق ایمان داشت».
وی اظهار کرد: در جلسه دیروز جامعه مدرسین برخی از اعضای خیلی ناراحت بوده و میگفتند که چرا حوزه باید در برابر این سخنان ساکت باشد و اظهار نظر نکند و ما باید به وظیفه دینی خود عمل کنیم و برخی دیگر هم نظر متوسط داشتند.
آیتالله یزدی ادامه داد: در جلسه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم پس از گفتوگوهای فراوان قرار بر این شد که در یک مصاحبه محدود به طور اجمال این مطالب را گوشزد کرده و یک نصیحت مشفقانه داشته باشیم و بگوییم اطلاعات دینی شما کم بوده و تحصیلات عمومی دارید و باید در شرایط اجتماعی سیاسی کنونی پیرو نظرات ولی امر و مراجع باشید، وقتی از حوزه و مراجع فاصله بگیریم این لغزشها پیش میآید.
وی با اشاره به دفاع برخی افراد از این مسئله در نهاد ریاست جمهوری گفت: ما درباره مسائل مختلف به طلبههای جوان که پر احساس هستند میگوییم ولی امر فرمودهاند که آرامش را حفظ کنیم ولی وقتی یک مسئله دینی مطرح شود چه پاسخی باید بدهیم؟
عضو خبرگان رهبری با اشاره به اینکه رجعت از مسائل اعتقادی و اصیل است تصریح کرد: بنده به عنوان عضوی از جامعه مدرسین میگویم که ایشان نباید در مسائل مذهبی اظهار نظر کرده و از بیان شعارهایی که در مسائل مذهبی مربوط میشود خودداری کند، چرا هر روز کاری میشود که به مقدار وجهه و حیثیتی که بوده نیز ضربه میزند.
وی ادامه داد: اصل دیانت و سیاست درست است و معنا کردن آن مهم است و شرایط سیاسی نمیتواند دین را جابهجا کند؛ اگر قرار بود که مسائل سیاسی دین را جابهجا کنند امروز چیزی از دین باقی نمانده بود.
آیتالله یزدی خطاب به رئیس جمهور تاکید کرد: در اجراییات موظف هستید از ولی امر اطاعت کرده و مراجع عظام را مورد توجه قرار دهید.
وی بیان کرد: به ایشان نصیحت مشفقانه داریم که در مدت باقیمانده آرامش را حفظ کرده و از بیان مسائل اختلافی خودداری کنید، بپذیرید که اطلاعات دینی لازم را ندارید و اگر لازم بود بپرسید.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
جمعه 24,ژانویه,2025