دکتر علی اکبر ولایتی مشاور مقام معظم رهبری در امور بینالملل و دبیرکل مجمع بیداری اسلامی به تشریح وضعیت کنونی بیداری اسلامی در منطقه و دستآوردهای سفر اخیر خود به پاکستان پرداخت.
آقای دکتر با توجه به اینکه در آستانه دومین سالگرد انقلاب مردم بحرین هستیم، چرا در حالی که غرب به رهبری آمریکا مدعی حمایت از دموکراسی است، نسبت به خواستههای دموکراتیک مردم بحرین بیتفاوت بوده اما در عین حال از شورشیان سوری به اسم دفاع از دموکراسی، همه گونه حمایت به عمل میآورد؟ به نظر شما ریشه رویکرد دوگانه غرب نسبت به تحولات بحرین در چیست؟
واقعیت این است که ما از آمریکاییها انتظار نداریم سیاستهای خود در منطقه را بر اساس منطق، حق و عدالت تعیین کنند، چرا که مهمترین عامل جهت دهنده به سیاست و مواضع آمریکا منافع نامشروع این کشور در منطقه است.
به همین دلیل شاهد هستیم در سوریه، که حکومت آن یکی از محورهای اصلی مقاومت است و همواره در مقابل رژیم صهیونیستی ایستاده است، به اسم دموکراسی تروریستهای وابسته به القاعده را از سرتاسر جهان وارد این کشور کرده و در حمایتهای مالی و تسلیحاتی از آنها مضایقه نمیکنند.
در حالی که روزانه دهها نفر از مردم سوریه توسط همین تروریستها کشته میشوند، باز آمریکا این تروریستها را مردم سوریه معرفی میکند که در حال جنگ با بشار اسد و خواستار برکناری وی هستند. فقط به این دلیل که جرم بشار اسد مقاومت در مقابل صهیونیستها است.
اما در بحرین که مردم این کشور خواستار حکومت دموکراسی بر اساس رای مردم هستند عکس این موضوع را شاهد هستیم.
در واقع غرب چون میداند که اگر در بحرین حکومت مردمی شکل بگیرد، این مردم قطعا منافع ملی خود را به منافع آمریکاییها ترجیح خواهد داد، لذا از حکومتی طرفداری میکنند که پایگاه مردمی نداشته، هرچند رفتار این حکومت بر خلاف مبانی حقوق بشر باشد.
آقای دکتر با توجه به تحولات اخیر مصر و تونس، خیلیها معتقد هستند که بیداری اسلامی وارد مرحلهای جدیدی در تاریخ خود شده است. چنانکه مشاهده میشود، قدرت اخوان مسلمین در مصر و حزب حاکم النهضه در تونس با چالش مواجه شده است، شما این تحولات را چگونه ارزیابی میکنید؟
هر انقلابی در فرایند تکامل خود یک مرحله استقرار دارد، یعنی شرایط انقلابی به حالت استقرار و ثبات تبدیل میشود. انقلابی در مصر و تونس شکل گرفت که هدف اصلی آن به قدرت رسیدن حکومت مردمی بود، در حال حاضر این خواسته محقق شده اما تا شکلگیری مبانی حکومتی و ثبات پایههای آن، زمان بیشتری لازم است و قطعا هر انقلابی مخالفان و معارضانی دارد که در این کشورها نیز همانطور که مشاهده میشود، وجود دارند.
نباید فراموش کرد که حفظ دستاوردهای انقلاب و کار تاسیسی کردن، ایجاد ثبات و نهادهای مردمی در تونس و مصر احتیاج به زمان، تدبیر و تلاش بیشتری دارد و ما امیدواریم حکومتهای مصر و تونس بر مشکلات جاری خود غلبه کنند.
از طرف دیگر در هر انقلابی شاهد توطئه و خرابکاری هستیم، این مسئله در خصوص انقلاب تونس و مصر نیز صادق است و از آنجایی که منافع غرب و بعضی از عوامل آنها در این کشورها به خطر افتاده، سعی میکنند با ایجاد بحران، دوباره منافع خود را به دست بیاورند، بویژه وابستگان حسنی مبارک در مصر و یا بن علی در تونس و همچنین خارج از مرزهای این کشورها، از آمریکا گرفته تا رژیم صهیونیستی در تلاش هستند تا وضعیت به دوران پیش از انقلاب بازگردد.
به نظر میرسد که سفر اخیر شما به پاکستان دستآوردهای قابل توجهی برای کشور داشته است. تمرکز شما در سفر به اسلام آباد بر چه موضوعاتی بود؟
سفر به پاکستان از دو جنبه قابل بررسی است، بعد نخست مربوط به ملاقاتی است که با مقامات رسمی پاکستان صورت گرفت. در این ملاقات یوسف علی زرداری رئیس جمهور پاکستان و رئیس مجلس و همچنین پنچ تن از وزاری پاکستان از جمله وزاری کشور، دارایی، نفت، انرژی و خارجه حضور داشتند.
همچنین کابینه پاکستان علیرغم فشارهای آمریکا پروژه احداث خط لوله گازی ایران-پاکستان موسوم به خط لوله «صلح» را به تصویب رساند و در واقع با این کار مقامات پاکستان حسن نیت خود را به جمهوری اسلامی نشان دادند.
هرچند که تا به نتیجه رسیدن نهایی پروژه باید هوشیار و مواظب بود و هماکنون با همت دولت جمهوری اسلامی ایران این خط لوله تا نزدیکی مرز پاکستان رسیده و دولت جمهوری اسلامی همچنین متعهد شده است که تا 700 کیلومتر از این خط لوله گاز را به داخل پاکستان کشیده و شبکه سراسری گاز این کشور متصل کند.
برای ایران تامین گاز پاکستان برای رشد و توسعه و برآورده کردن نیازهای انرژی این کشور مهم بوده و از طرف دیگر با توجه به اینکه چین و هند، دو همسایه بزرگ پاکستان نیازمند گاز هستند، بنابر این تامین گاز این منطقه یک هدف استرتژیک مهم است.
علاوه بر این، ایران علاوه بر گاز، برق نیز به پاکستان صادر میکند که قرار شده به میزان هزار مگاوت افزایش پیدا کند و با اهتمامی که دولت جمهوری اسلامی ایران دارد امیداوریم این اهداف به زودی محقق شود.
جدا از بحث خط لوله و مبادلات سیاسی، بخش دوم سفر ما بیشتر جنبه فرهنگی و مذهبی داشت که مربوط به دیدارهای است که ما در استانهای پنچاب، سند، بلوجستان، اسلام آباد، لاهور، کراچی و کویته با سران و علمای شیعه و سنی داشتیم.
در واقع یکی دیگر از اهداف سفر ما به پاکستان ابلاغ پیام همدردی و تسلیت مقام معظم رهبری به خاطر در گذشت "شیخ قاضی حسین احمد" رهبر سابق جماعت اسلامی به خانواده ایشان و جماعت اسلامی بود.
یکی از مهمترین رویدادهای سفر پاکستان، برگزاری اولین اجلاس منطقهای بیداری اسلامی در لاهور بود که بنده نیز به عنوان دبیر کل حضور داشتم. این اجلاس در راستای مصوبه شورای مرکزی مشورتی مجمع جهانی بیداری اسلامی بود که بر اساس آن بنده موظف شدهام به عنوان دبیر کل این مجمع، اجلاسهای از این قبیل را در سایر کشورها برگزار کنم که اولین آن نیز در لاهور برگزار شد و در سایر نقاط نیز برگزار خواهد شد.
محور اجلاس نیز در رابطه با نقش شیخ قاضی حسین احمد در بیداری اسلامی مردم پاکستان و نقش ایشان در ایجاد وحدت بین سنی و شیعه بود. در این اجلاس در حدود 600 نفر از علمای شیعه و سنی، فرهیختگان و افراد مهمی که عمدتا از مراکز فرهنگی لاهور و پنچاب بودند، شرکت کردند. در کراچی نیز با آقای "منور حسن" دبیرکل جماعت اسلامی و جانشین آقای قاضی احمد و همچنین با علمای شیعه دیدارهای در کنسولگری ایران صورت گرفت.
اما یکی از مهمترین بخشهای سفر ما رفتن به کویته بود، همانطور که میدانید در هفتههای اخیر انفجاری در این شهر توسط تروریستهای گروه جنگوی صورت گرفت که بیش از صد نفر از شیعیان جان خود را از دست دادند. ما از سوی مقام معظم رهبری مامور شده بودیم که مراتب همدردی و تسلیت ایشان را به خانوادههای و بازماندگان شهدای این انفجار ابلاغ کنیم و به گفته خود شیعیان پیام همدردی مقام معظم رهبری مرحمی بود بر زخمهای این خانوادهها.
نکتهای مهمی که در رابطه با سفر کویته باید به آن اشاره کرد، مراسمی بود که به مناسبت شهدای انفجار کویته برگزار شد، که در آن افراد سرشناسی از فرق مختلف مذهبی و سیاسی شرکت کرده بودند از جمله یکی از چهرههای سرشناس طالبان که سناتور بلوچستان نیز بود و همچین افرادی از اهل حدیث، سلفیها و سایر فرق دیگر حضور داشتند، آنان ضمن ابراز انزجار نسبت به ترور و کشتار شیعیان، این اقدام را محکوم کردند.
از طرفی دیگر با توجه به رهنمود مقام معظم رهبری و همچنین بصیرت و متانتی که شیعیان همواره از آن برخوردار هستند، با هوشیاری این انفجار کور را به حساب برادان اهل سنت نگذاشتند، چرا که به خوبی میدانند که مسببین این عملیات تروریستی، آمریکا و برخی از عوامل مرتجع آنها در منطقه است. بدینترتیب یک وحدت بیسابقهای بین شیعه و سنی ایجاد شد که از برکات خون شهدای انفجار کویته است و در حال حاضر این وحدت بیش از هر زمان دیگر است.
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
پنجشنبه 16,ژانویه,2025