افت قیمتی روز گذشته در شرایطی صورت گرفت که بسیاری از معاملهگران تصور میکردند مرز ۱۲ هزار تومانی تبدیل به کف حمایتی جدیدی برای دلار خواهد شد. با این حال، به گفته یکی از بازیگران بازار از همان ابتدای روز نرخ حواله درهم در جاده کاهشی قرار گرفت و انتظارات معاملهگران بازار داخلی را تحت تاثیر قرار داد. یکی از فعالان باتجربه بازار عنوان میکرد، برای بازارساز در شرایط کنونی پایین آوردن قیمت دلار از اهمیت خاصی برخوردار بود و نوسانگیران بر اساس چنین باوری تصمیم گرفتند چندان در برابر افت قیمتها مقاومت نکرده و با بازارساز زورآزمایی نکنند. از نظر این گروه، هر چقدر قیمت دلار افت بیشتری را تجربه کند، نوسانگیران فرصت خرید در قیمتهای پایینتر را به دست خواهند آورد.
در این میان، آنچه برای برخی دیگر از معاملهگران جالب توجه است و به آن اشاره میکنند، عدم ورود تقاضای احتیاطی به بازار است. این دسته انتظار داشتند با توجه به اعتراضات روزهای اخیر، برخی از سرمایهگذاران ریال خود را تبدیل به ارز کنند، ولی آنچه حداقل در خیابان فردوسی مشاهده میشود، این است که تقاضای احتیاطی خاصی به بازار رو نیاورده است و صرافیها خلوت هستند و متقاضی خاصی در آنها یافت نمیشود. روبهروی صرافیهای ملت و ملی نیز در خیابان فردوسی افراد زیادی حضور نداشتند. این در حالی است که در ابتدای هفته در مقابل هر دو صرافی افراد بیشتری نسبت به شرایط عادی حضور داشتند.
در این میان، یکی از فعالان رسمی اعتقاد داشت، قطعی اینترنت در کاسته شدن از حجم تقاضا موثر بوده است. به گفته او، عدم دسترسی به اینترنت حداقل برای او معاملات حوالهای را دچار اختلال کرده است. گروه دیگری از معاملهگران، باور داشتند، نوسانگیران رفتار منطقی را در روزهای اخیر در پیش گرفتند؛ به گفته این دسته، اگر نوسانگیران به خریدهای سنگین خود ادامه میدادند با ضرر هنگفتی مواجه میشدند. از نظر آنها، تقاضایی از سوی مردم عادی به آن صورت وارد بازار نشد؛ در این شرایط اگر نوسانگیران خریدهای خود را قطع نمیکردند، با افزایش عرضه بازارساز، قیمت در جاده کاهشی قرار میگرفت و نوسانگیران ارزهایی روی دستشان میماند که در قیمتهای بالا خریداری کرده بودند. با این حال، نوسانگیران با رفتار منطقی خود در موقعیت فروش قرار گرفتند تا از یک طرف با بازارساز سرشاخ نشوند و خود را در موقعیت ضرر قرار ندهند و از طرف دیگر، در قیمتهای پایینتر قدرت خرید را برای خود حفظ کنند. این دسته از افزایشیها اعتقاد دارند با عادیتر شدن شرایط و ورود تقاضای تجاری به بازار زمینه برای رشد قیمت فراهم خواهد شد.
در مقابل افزایشیها، مسلما افرادی در بازار حضور دارند که معتقدند کاهش قیمتها ادامه خواهد یافت. کاهشیهای بازار بیش از هر عاملی این موضوع را مطرح میکنند که افراد زیادی در سالهای ۹۶ و ۹۷ ارز مورد نیاز خود را تهیه کردهاند و در نتیجه در شرایط کنونی ریالی برای حضور در بازار ندارند. از طرف دیگر، قیمت دلار از نظر این گروه در سطحی قرار دارد که بسیاری از فعالان و افراد عادی حاضر نیستند ریسک تهیه آن را به جان بخرند. در چنین شرایطی میتوان از صحبتهای کاهشیها این طور نتیجه گرفت که از سمت تقاضا بازار ارز با شوک خاصی مواجه نخواهد شد. با این حال، کاهش صادرات نفتی و درآمدهای ناشی از آن میتواند بازارساز را در زمینه عرضه ارز دچار مشکل کند. در این وضعیت، دولت باید به فکر ساز و کارهایی برای افزایش ارزآوری خود باشد.
- نویسنده : یزدفردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 22,ژانویه,2025