خنگوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: قیمت دارو و تجهیزات پزشکی در کشور هیچ ارتباطی با قیمت ارز آزاد ندارد و همان طور که اعلام شده، رشد قیمت مجموع سبد دارویی کشور، زیر نرخ تورم و فقط معادل ۹ درصد برای کل سال ۹۷ است.
درمان و آموزش پزشکی، ایرج حریرچی روز دوشنبه در نشست خبری هفتگی در پاسخ به سوالی درباره تاثیر نرخ ارز بر قیمت دارو و تجهیزات پزشکی، گفت: با توجه به سیاست دولت و مجلس مبنی بر تخصیص ارز کافی با نرخ دولتی برای تامین دارو و تجهیزات پزشکی خیلی واضح اعلام می کنم که هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
سخنگوی وزارت بهداشت تصریح کرد: 98 درصد داروی مصرفی کشور در داخل کشور تولید می شود و با تدابیر و اقدامات انجام شده و فعالیت شبانه روزی وزیر بهداشت و خدمتگزاران مردم در حوزه سلامت، هم اکنون کمبود دارو مطابق روال چهار سال گذشته و مشابه کشورهای غربی در حد یک الی 1.5 درصد کل داروی مصرفی کشور است. به همین دلیل تاکید می کنم که رسانه ها، داروسازان و پزشکان و خصوصا بیماران و مردم، نگران تامین دارو نباشند و جنگ روانی و اقدامات دشمنان را با صلابت شکست دهند.
وی در مورد تعرفه خدمات و میزان حقوق و دستمزد، گفت: روال قانونی تعیین میزان تعرفه و دستمزد برای تمام مشاغل مشخص است و قاعدتا روال تعیین دریافتی های پزشکان و پرستاران و کارکنان حوزه سلامت، مشابه سایر مشاغل نظیر اساتید دانشگاه، کارکنان دولت، کارگران و اصناف مختلف خواهد بود.
حریرچی اظهار داشت: از همه پزشکان، داروسازان، پرستاران و تمام کارکنان حوزه سلامت که علی رغم تاخیر بیش از چندین ماهه در دریافتی کارانه به خدمت شبانه روزی به مردم مشغول هستند، کمال تشکر را دارم. همچنین تاکید می کنیم که خود جامعه پزشکی و سازمان نظام پزشکی مراقب تعداد معدودی افراد متخلف در زمینه تعرفه باشند.
وی با تاکید بر اینکه وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی، سازمان تعزیرات حکومتی و سایر دستگاه های نظارتی خصوصا در شرایط فعلی به وظایف ذاتی خود در نظارت و برخورد با متخلفان به صورت تشدید یافته عمل خواهند کرد، افزود: از بیماران و مردم هم می خواهم که هرگونه تخلفی اعم از تعرفه ای و سایر موارد نظیر کمبود اقلام یا ارجاع به خارج بیمارستان را به شماره ۱۹۰ اعلام کنند.
واکسیناسیون و آزمایش دیابت و فشارخون برای حجاج
وی گفت: سازمان حج و زیارت و جمعیت هلال احمر، اقدامات لازم را برای سلامت حجاج قبل از اعزام آنها انجام داده اند، اینکه طبق غربالگری و معاینات، افرادی که شرایط جسمی مناسبی نداشته باشند به حج اعزام نمی شوند، گفت: واکسیناسیون و آزمایش دیابت و فشار خون نیز برای حجاج انجام شده است.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: طبق گزارش های رسیده، در حال حاضر شرایط نسبت به سال های گذشته بهتر است و سازمان حج و زیارت و هلال احمر نیز بر مواردی نظیر بهداشت مواد غذایی و محل اسکان نظارت دارند.
حریرچی با بیان اینکه از لحاظ امکانات بهداشتی و درمانی نیز در مکه و مدینه پیشبینی های خوبی صورت گرفته است، گفت: به علت گرمای هوا و تراکم زیاد افراد و سخت بودن اعمال حج، احتمال بروز بیماری های ویروسی وجود دارد و با توجه به سن افراد ممکن است قدرت دفاعی بدن ناخواسته کاهش پیدا کند، بنابراین بهتر است به توصیه های بهداشتی و درمانی پزشکان و مدیران کاروان ها حتما توجه شود.
وی تاکید کرد: رعایت بهداشت فردی، شست و شوی مکرر دست ها، استحمام روزانه، مصرف آب بطری و اجتناب از مصرف غذا در خارج از سیستم آشپزخانه کاروان توسط حاجیان إلزامی است.
حریرچی با بیان اینکه برای بیمارانی که به انجام دیالیز نیاز دارند، این اقدام درمانی در شرایط کاملا بهداشتی، مشابه کشور انجام میشود و از این بابت هیچ نگرانی خاصی وجود ندارد، گفت: همچنین در صورت نیاز، تزریق خون به حاجیان در شرایط استاندارد و مناسب انجام خواهد شد.
۳،۵ برابر ظرفیت دانشگاه های علوم پزشکی شرکت کننده در کنکور داریم
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امسال ٢٢،٩ درصد یعنی یک پنجم ظرفیت ها در کنکور به علوم تجربی اختصاص دارد و بیش از ۶۳ درصد شرکت کنندگان در رشتههای علوم تجربی حضور داشتند، گفت: اگر همه داوطلبان کنکور، انتخاب رشته کنند، در ریاضی ۹۱ هزار نفر و در علوم انسانی ۱۰۴ هزار نفر ظرفیت، خالی خواهد بود و در گروه علوم تجربی ۳۶۶ درصد یعنی بیش از ۳،۵ برابر ظرفیت شرکت کننده در کنکور خواهیم داشت.
وی افزود: علاقه به گروه علوم تجربی در ایران در مقایسه با کشورهای دیگر کاملا امری غیر عادی است و شاید علت این موضوع موقعیت اجتماعی و اشتغال تضمین شده و سطح درآمد باشد.
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه فرهنگ عمومی جامعه در ایران، دانش آموزان را با تشویق و اجبار به سمت گروه علوم تجربی سوق میدهند، افزود: توجه غیرعادی به گروه علوم تجربی علاوه بر محرومیت سایر رشتههای دانشگاهی، برای حوزه سلامت نیز مشکلاتی ایجاد می کند.
وی افزود: افرادی که علاقه یا استعداد یا خصوصیت کافی برای کارهای بهداشتی و درمانی را ندارند، وقتی وارد این حوزه می شوند دچار مشکلاتی می شوند و برخی از این افراد که در کنکور قبول نمی شوند، به خارج از کشور مراجعه می کنند. برخی از آنها به دانشگاه های نامعتبر وارد می شوند. علاوه بر این موارد، مشکلات ارز و مشکلات فرهنگی نیز برای آنها به وجود می آید.
حریرچی تاکید کرد: از تمام خانواده ها، رسانه ها، جامعه و همچنین نهادهای فرهنگی کشور می خواهیم که به این موضوع توجه کنند و با اطلاع رسانی و مشاوره مناسب، جوانان را به جایگاه درست براساس علاقه شان راهنمایی کنند.
راهنماهای بالینی، مهمترین ابزار برای کاهش هزینه های نظام سلامت
سخنگوی وزارت بهداشت با بیان اینکه راهنماهای بالینی یکی از روشهای کاهش هزینه نظام سلامت است، گفت: تجربه بین المللی نشان می دهد که در بهترین شرایط و با استفاده از ابزارهای قانونی، راهنماهای بالینی تا حدود ۱۵ درصد میتوانند موجب کاهش هزینه ها در موضوع مربوطه شوند
حریرچی افزود: راهنماهای بالینی، بسته به نحوه استفاده و طراحی آنها متفاوت است و معاونت های درمان، آموزشی و بیمه سلامت به صورت جدی در این زمینه کار می کنند.
سخنگوی وزارت بهداشت یاد آور شد: برای تمام بیمارستان ها پیش بینی شده که با توجه به بار بیماران و مراجعان، خودشان استانداردهای خدمات و راهنماهای بالینی متعددی را تدوین کنند، همچنین این راهنماهای بالینی در سایت معاونت های درمان، آموزشی و بیمارستانها موجود و در دسترس است.
حریرچی یکی از کارکردهای اصلی راهنماهای بالینی را جلوگیری از تقاضاهای القایی و تخلفات مالی عنوان کرد و گفت: تجربه کشورهای مختلف در یک مورد خاص متفاوت است؛ به عنوان مثال در یکی از کشورهای غربی بعد از ابلاغ راهنماهای بالینی در سطح گسترده، تغییر چندانی در رفتار و هزینه ها شکل نگرفت، اما بعد از اتصال راهنماهای بالینی به جنبه قانونی و حمایتی، نتیجه بهتری حاصل شد.
سخنگوی وزارت بهداشت افزود: قسمت ابتدایی موضوع راهنماهای بالینی، تدوین است و قسمت اصلی آن پذیرش جامعه پزشکی و نحوه آموزش و قرار گرفتن در کوریکولوم آموزشی و قسمت دیگر مربوط به فرهنگ مردم و کارکرد رسانه هاست.
حریرچی گفت: اجرای راهنماهای بالینی برای استاندارد سازی خدمات سلامت مثل یک کلید روشن و خاموش نیست بلکه باید اقدامات وسیعی برای اجرای کامل آن انجام شود و تقریبا تمام راهنماهای بالینی، مراجعه اول به متخصص را منع میکنند، در مورد تجویز دارو نیز فرهنگ عمومی مردم گرایش به تجویز داروی زیاد در نسخه دارد.
تعداد بیماران روانی کشور مطابق متوسط آمار جهانی است
سخنگوی وزارت بهداشت در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص موضوع تحریم ها گفت: با توجه به شرایط اقتصادی موجود ممکن است مردم پیش بینی خاصی از وضعیت فعلی یا آینده داشته و دچار استرس شوند که البته در شهرستان ها اوضاع مثل تهران نیست و وزارت بهداشت اقدامات لازم برای سلامت روانی جامعه را انجام میدهد.
حریرچی تاکید کرد: رسانه ها در مورد سلامت روانی جامعه نباید به صورت تشدید یافته مباحث را مطرح کنند، چرا که در مورد بیماری های روانی، آمار کشور ما مطابق متوسط آمار جهانی است.
وی گفت: بر اساس برخی آمارهای منتشر شده، مردم ایران عصبانی ترین مردم جهان معرفی شدند که این موضوع را به مراکز آماری إرجاع دادیم و متوجه شدیم صحت ندارد.
سخنگوی وزارت بهداشت ادامه داد: حدود 28 درصد مردم ما دارای علامت های استرس هستند. قریب به اتفاق آنها نیاز به مداخلات درمانی خاص یا دارو ندارند و با تغییر ساده سبک زندگی، مشکل شان حل می شود. خواهش ما این است که رسانه های داخلی آرامش جامعه را حفظ کنند و به ایجاد اضطراب در جامعه دامن نزنند.
احتمال تصویب الزامات قانونی برای نصب دستگاه کارتخوان در مطب ها
حریرچی در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد نبود کارتخوان در برخی مطب ها گفت: در حال حاضر اهرم قانونی برای نصب یا انتقال دستگاه کارتخوان در مطب ها وجود ندارد و درخواست ما این است که در شرایطی که دستگاه کارتخوان در همه جا وجود دارد و قابل انتقال است، پزشکان نیز در مطب ها نصب کنند.
وی افزود: اگر مطالبه عمومی وجود داشته باشد، ممکن است نمایندگان مجلس شورای إسلامی الزامات قانونی برای نصب دستگاه کارتخوان در مطب ها را تصویب کنند.
همچنین چندی پیش کیانوش جهانپور در خصوص برنامه سازمان غذا و دارو در راستای استراتژیک دارو در زمان تحریم اظهار کرد: معمولا بر حسب آنچه بر روی کاغذ نوشته میشود مدعیان حقوق بشر و قدرتهای جهانی دارو، تجهیزات پزشکی و غذا را نباید هدف تحریمها قرار دهند. اما بدلیل اینکه ملتها و افزایش آلام آنها هدف تحریمهاست هر تحریمی به طور غیر مستقیم به ویژه بدلیل تراکنشهای مالی بر روی سلامت عمومی جامعه تاثیر میگذارد.
به گفته وی، قبل از خروج امریکا از برجام و آغاز تحریمها علیه ایران، سازمان غذا و دارو تمهیدات راهکارهای لازم برای تامین دارو و مقابله با این تحریمها در نظر گرفته است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو در رابطه با تمهیدات اندیشیده شده برای تولید داروی داخلی اظهارداشت: شورای پول و اعتبار میزان سقف تسهیلات بانکی که شرکتهای دارویی میتوانستند استفاده کنند را به منظور کمک به نقدینگی شرکتهای دارویی به میزان دو برابر افزایش داده است. همچنین تسهیلات گمرکی و ارزی نیز برای شرکتهای دارویی فراهم شده و در تعامل با گمرک تسهیلات گمرکی برای شرکتهای دارویی ایجاد شده است. علاوه بر آن در تعامل بانک مرکزی و سازمان مدیریت بحث تامین ارز به میزان ۲.۸ میلیارد یورویی برای تامین دارو قطعی شد.
جهانپور افزود: از اقدامات دیگر در این راستا میتوان به واردات مواد اولیه دارو اشاره کرد چرا که بحث ثبت منبع در خصوص دارو و مواد اولیه دارویی نیز تسهیل پیدا کرده است. همچنین ارتباط مستمر و همه جانبه با تولید گنندگان و توزیع کنندگان دارو و مواد اولیه در کشور برقرار خواهد بود.
وی ادامه داد: بر اساس روند مصرف و تولید در سالهای گذشته، برنامهای برای واردات و تولید در سالهای آتی تنظیم شده و با اقدامات و پژوهشهای صورت گرفته همه تلاشها بر این است که کشور از مسیر تحریمهایی که بر علیه بیماران و مردم در نظر گرفته شده کمترین آسیبها را ببینند.
به گفته سخنگوی سازمان غذا و دارو، همه این گفتهها بدین معنا نیست که بازار دارویی کشور متاثر تحریمها نباشد به هرحال با افزایش رنج مردم و ایجاد مشکل در جهت ارتقای سلامت عمومی و کودکان رو به رو خواهیم بود، اما سازمان غذا و دارو در صدد است مردم و بیماران کمترین دغدغه را در این حوزه لمس کنند.
جهانپور خاطرنشان کرد: امروزه علیرغم تمامی مشکلات و کمبودات، وضعیت کشور در حوزه دارویی کمتر از نقطه بحران است و امیدواریم در بازه زمانی ۱ الی ۱.۵ ساله با نقطه بحران، همچنان فاصله داشته باشیم. عمده تلاش ما این است که شرکتهای تولید کننده داخلی دارو، تقویت شوند تا به اندازه کافی، به تولید دارو بپردازند و کشور دچار مشکل روبرو نشود، البته در حال حاضر، وضعیت دارو در کشور مناسب و کمبودهای دارویی، محدود است.
وی در رابطه با نگرانی بیماران خاص در رابطه با تامین داروها اظهار داشت: مسلما امکانات وزارت بهداشت در درجه اول برای ایجاد امنیت دارویی برای بیماران خاص، بیماران صعب العلاج و بیماریهای نادر خواهد بود لذا در این راستا باید مجموعه سلامت فعالیت بیشتری از خود بروز دهد، همچنین سایر دستگاهها نیز در هفتههای آتی توجه و تمرکز بیشتری در حوزه سلامت و همراهی نظام داشته باشند تا قبل از آنکه وارد طوفان تحریم شویم آمادگیهای لازم در این حوزه را تقویت سازیم. وزیر بهداشت نیز تاکید دارد که اگر در کشور شرایط تحریم حکمفرما باشد، باید برای مقابله با آن آماده باشیم و ذخایر دارو و تجهیزات پزشکی به مقدار کافی وجود داشته باشد.
به گفته وی، ایران با افتخار حدود ۹۶ درصد نیاز دارویی بازار میکند. سایر نهادها، مسئولان، دستگاههای اجرایی و غیر اجرایی و از همه مهمتر مردم کشور حمایت از کالای ایرانی و داروی ایرانی را در اولویت انتخاب قرار دهند. امیدواریم از تحریمها به دید تهدید نگاه نکنیم و در واقع از آن به عنوان یک فرصت تولید مواد اولیه و محصول نهایی در کشور استفاده کنیم و این موضوع را با همیاری و همکاری تمام بخشها بخصوص مردم به یک فرصت بزرگ در حوزه تولید دارو و سلامت عمومی مبدل سازیم.
منابع:
دنیای اقتصاد
جام جم آنلاین
- نویسنده : یزد فردا
- منبع خبر : خبرگزاری فردا
چهارشنبه 18,دسامبر,2024